Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijā zāles pīpētāji attopas slimnīcā

Man ir nakts maiņas, man nāk miegs, tāpēc pirms darba es iešņaucu amfetamīnu - paskaidro kasiere. Vecāka sieviete tiesas priekšā liecina: «Jā, es marihuānu pīpēju. Tā man palīdz samazināt cukura līmeni asinīs.» Jauns vīrietis taisnojas: «Es labāk papīpēju, esmu nekaitīgs. Nopērku zālīti, sēžu mājās ar bērnu, uzpīpēju.» Pie jaunas meitenes policija klubā atradusi extasy tableti, un viņa ir satraukusies: «Cik ilgi jūs mani te turēsiet? Es nopirku biļeti, es esmu samaksājusi divus latus. Vai es dabūšu atpakaļ savu biļeti? Ko? Šīs vienas tabletes dēļ uz izolatoru?»

Tieši tik dažādi ir Latvijas narkotiku lietotāji un viņu motivācija lietot, pieminot gadījumus no ikdienas darba, Dienai atzīst Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki. Gan viņi, gan arī narkologi par novēroto saka: krīze nav ne mazinājusi, ne arī daudz palielinājusi narkotiku lietošanu. Par pēdējo gadu lielāko problēmu Latvijā viņi sauc amfetamīnu un tā līdzinieku metamfetamīnu.

Krīze esot ieviesusi korekcijas izplatīšanas tīklos. «Agrāk bija viens liels dīleris, kurš nogrūda savu mantu diviem apakšdīleriem, tie notirgoja paši. Tagad lielais - diviem, tie atkal vēl diviem, tie abi varbūt pat vēl diviem,» skaidro Rīgas reģiona policijas darbinieks, kurš nodarbojas ar narkotiku izplatīšanas apkarošanu. Katrs ķēdes posmiņš vēloties kaut nedaudz nopelnīt, tādēļ narkotikas vēl arī atšķaida. Policija atklājusi ļoti dažādus piejaukumus - veļas pulveri, cukuru, miltus, glikozi. «Vienreiz atklājām, ka tur tikai pieci procenti bija kokaīna. Būtībā pārkāptas patērētāju tiesības!» nosmejas policijas darbinieki. Vājākas narkotikas gan nenozīmē to, ka tās lietos mazāk, tieši otrādi - lietos biežāk.

Amfetamīnu lietotāji pārstāv dažādas profesijas un sociālos slāņus, liela daļa strādā vienkāršos darbos, piemēram, celtniecībā, mācījušies vakarskolā, nākuši no nelabvēlīgas ģimenes, citi atkal ir studenti, kuri arī piepelnās, nedaudz pārdodot. Policijā stāsta, ka lietotājus viegli var atpazīt: «Sejas vaibsti ļoti mainās, parādās ļoti daudz izsitumu uz sejas. Visādi hepatīti rodas, zobi sāk birt laukā. Amfetamīns jau kā ķīmija saēd no iekšām.» Krīzes laikā cenas narkotikām nav kritušās. Arī kokaīns, kurš Latvijā skaitās dārga narkotika, joprojām maksā ap 50, 60 latiem par gramu.

Nelabvēlīga tendence ir tā sauktā vairākvielu lietošana - cilvēks lieto to, kas pagadās, - heroīnu, tad amfetamīnus, tad vēl varbūt trankvilizatorus un nomierinošus līdzekļus, stāsta Astrīda Stirna, Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC). Ekspertīzē nereti konstatējot piecas sešas vai pat desmit vielu. Šādus pacientus ārstēt mediķiem grūtāk.

Amfetamīnus bieži lieto šņaucot, bet diezgan drīz pāriet uz injekcijām. Rodas ļoti smagas veselības problēmas - smagi abstinences stāvokļi, psihozes, stāsta A. Stirna. Joprojām slimnīcā nonāk daudz pacientu ar heroīna radītām sekām. Dažiem heroīns ir pirmās narkotikas, bet vairākums sākuši ar amfetamīnu vai marihuānu. Pēdējos gados slimnīcā nonākuši arī ilgstoši kaņepju smēķētāji. «Psihiatrijas nodaļās ir ievietoti pacienti, kuriem ir šizofrēnijai līdzīgas izmaiņas,» stāsta A. Stirna. Par šādām neatgriezeniskām izmaiņām smadzenēs jau vēstījuši pētījumi ārvalstīs. Tad RPNC narkologi kopā ar psihiatriem vērtējot katru gadījumu, lai identificētu, kas ir primārais - garīga slimība vai izmaiņas no marihuānas pīpēšanas.

Latvijā heroīna lietotājiem tiek piedāvāta metadona programma, tajā iesaistīti vairāk nekā 100 pacientu. Taču problēmas ir ar narkomānu rehabilitāciju. RPNC slimnīcā valsts apmaksātas vietas ir tieši trim pacientiem. Jelgavā vēl ir 15 vietu. Pārējiem jāmaksā pieci lati dienā, daudzi to nevar atļauties. Arī ārstējoties ambulatori, jāmaksā trīs lati par reizi, turklāt pašiem jāpērk arī zāles. «Tā kā nenotiek ilgstošas ārstēšanas programmas, bieži vien pacienti ar psihotiskiem stāvokļiem centrā atkal nokļūst pēc mēneša vai ātrāk,» saka A. Stirna. Iespējams, neārstēšanās sekas jutīšot pēc pāris gadiem, var pieaugt nāves gadījumu skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?