Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvijas pārstāves iegūst Eiropas brīvprātīgā darba «Oskaru»

«Caur saviem darbiem jūs pierādāt, ka Eiropas vienotība nav tikai ekonomiska, bet arī cilvēciska,» otrdien pasniedzot balvu par labāko brīvprātīgā darba projektu Latvijas pārstāvēm, teica Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozo. Cēsu pieaugušo izglītības centra darbiniece Baiba Āboliņa pirms diviem gadiem īstenoja projektu, kurā kā brīvprātīgos uzaicināja piedalīties nelabvēlīgos apstākļos dzīvojošus jauniešus no visas Eiropas, un tas nupat atzīts par labāko Eiropā kategorijā «sociālā iekļaušana».

Kopš projekta noslēgšanās vairāki tā dalībnieki paši kļuvuši par brīvprātīgo darba organizatoriem un palīdz jauniešiem visā Eiropā.

«Protams, biju pārsteigta un glaimota, kad uzzināju, ka mūsu projekts ir uzvarējis. Darbs ar jauniešiem no nelabvēlīgas vides ir ļoti grūts, bet tas ir jādara. Bieži vien šādi jaunieši jūtas kā lūzeri, jo nevar dabūt labas atzīmes, viņiem neveicas sportā un tā tālāk. Brīvprātīgais darbs šādos gadījumos ir labs veids, kā viņiem parādīt, ka patiesībā viņi spēj paveikt jebko. Arī šajā projektā iesaistītajiem jauniešiem iesākumā pietrūka daudzu patstāvīgai dzīvei nepieciešamu iemaņu,» atzīst B. Āboliņa. Viņas māsa Ruta Krišjāne, kura projektā piedalījās kā mentore jeb audzinātāja, savukārt Dienai norādīja, ka darbs bijis grūts, bet katrs jaunietis no tā bijis ieguvējs: «Tēlaini izsakoties, es redzēju, ka viņi no mazām sēkliņām izaug par puķēm, un katra puķe ziedēja savā īpašajā veidā.»

Balva projektam tika piešķirta šonedēļ notiekošās Eiropas jaunatnes nedēļas ietvaros. Tās mērķis ir pievērst Eiropas valstu valdību uzmanību problēmām, ar kurām ikdienā saskaras jaunieši, un veicināt jauniešu starptautisko sadarbību. Brīvprātīgajam darbam tika pievērsta īpaša uzmanība, jo šogad aprit 15 gadu, kopš nodibināts Eiropas brīvprātīgo dienests. Kaut arī balva ir tikai pagodinājums un nenozīmē kāda papildu finansējuma piešķiršanu jaunu projektu rīkošanai, B. Āboliņa atzīst, ka plāno turpināt darboties šajā sfērā un apbalvojums noteikti darbu padarīšot vieglāku, jo palielinās Latvijas atpazīstamību Eiropā. «Redzu tam pievienoto vērtību. Iespējams, vasarā atkal uzņemsim jauniešus no Īrijas, vēlāk no Francijas,» viņa stāsta.

Balvu ieguvušā projekta ietvaros jaunieši no Igaunijas, Somijas, Īrijas, Itālijas, Slovēnijas un Latvijas mēnesi dzīvoja Cēsu apkārtnē ļoti vienkāršos apstākļos. Viņi palīdzēja uzkopt Līgatnes dabas parka teritoriju, vadīja radošās darbnīcas Cēsu ielās, kā arī «izbaudīja» XX gadsimta sākuma latviešu zemnieka dzīves apstākļus. «Gulējām teltīs, paši ugunskurā gatavojām ēst un lietojām sauso tualeti. Protams, viņi jau pirms ierašanās zināja, kas viņus sagaida. Piemēram, puisis no Itālijas Stefano pat bija mēģinājis iegūglēt vārdus «sausā tualete», jo neko tādu savā mūžā nebija redzējis,» atceras R. Krišjāne. Arī viņa turpina aizrauties ar brīvprātīgo darbu un šobrīd jau pusgadu dzīvo Austrijā, kur palīdz bēgļiem no Afganistānas, Irānas, Irākas, Somālijas un citām nemierīgām valstīm.

Viņa piebilst, ka kopš projekta noslēguma virkne citu tajā iesaistīto brīvprātīgo paši kļuvuši par brīvprātīgā darba organizatoriem, piemēram, īru meitene Endija. «Tas manu dzīvi ietekmēja ārkārtīgi stipri, es pat esmu iemācījusies nedaudz latviešu valodu. Nākotnē brīvprātīgā darba organizēšanu saskatu kā savu profesiju,» viņa stāsta Dienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?