Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Līdz galam nav izdomāts

Ja nākamā gada jūlijā no neatliekamās palīdzības sniedzēju tīkla tiks izslēgts pieredzējušākais traumu dziedētājs Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS), kā to paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi, pacientus ar traumām uzņemšot Rīgas Austrumu slimnīca, kura pati atzīst: tam vajadzēs gan naudu, gan papildu personālu.

Veselības ministrijas (VM) vadošie ierēdņi saka - risinājumus meklēšot tuvākajā laikā. Lēmumu par drīzo TOS svītrošanu VM pieņēma slēpti bez diskusijām ar visām iesaistītajām pusēm, piemēram, pašu TOS. Pēc pusgada arī varētu tikt krietni «paravēts» diennakts neatliekamās palīdzības slimnīcu tīkls, iespējams, pat uz pusi. Arī par to šobrīd VM ierēdņi izsakās skopi.

Otrdien līdz ar izmaiņām TOS funkcijās valdība akceptēja biezu VM izstrādātu grozījumu paketi. Daļa izmaiņu stāsies spēkā jau pēc dažām dienām - 1. janvārī. Piemēram, traumpunkti slimnīcās vairs nestrādās dienā, tikai no pulksten 18 vakarā līdz astoņiem rītā. Tikai brīvdienās un svētku dienās - 24 stundas diennaktī. Ģimenes ārstiem savukārt no janvāra VM plāno kvotas nosūtījumiem uz laboratoriskajiem izmeklējumiem. Proti, šo izmeklējumu finansējuma apjoms ģimenes ārstiem tiks aprēķināts atkarībā no ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu skaita un šo pacientu vecuma grupu struktūras. Pret šo ieceri jau sākumā iebilda ģimenes ārstus pārstāvošās asociācijas, norādot uz riskiem, ka mēneša vidū vai beigās kvotas var beigties.

Slimnīca iebilst

«Politika par specializētu slimnīcu iekļaušanu daudzprofilu slimnīcās ir jau kopš 2000. gada,» saka VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš, noliedzot, ka neatliekamās palīdzības sniegšanas pārtraukšana TOS esot jaunums. Tiesa, viņš atzīst - vasarā, pārrunājot ar iesaistītajām pusēm šo jautājumu, ierēdņi domājuši, ka tas notiks pēc diviem trim gadiem, nevis tik drīz. «Traumatoloģijas slimnīca tad sniegs plānveida palīdzību, neatliekamo palīdzību traumu gadījumos sniegs Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas jaunā uzņemšanas nodaļa un politraumu nodaļa,» saka R. Muciņš. «Tā būs efektīvāka finanšu resursu izmantošana.» Jau ziņots, ka nākamajā gadā veselības nozares budžetā nepieciešams rast ietaupījumu 12,3 miljonu latu apmērā.

TOS valdes priekšsēdētājs Vitolds Jurkevičs saka: «Tas ir tāds stils mūsu valstī izmaiņas pieņemt klusu ap svētkiem, lai būtu pēc iespējas mazāka rezonanse.» Par plānotajām izmaiņām TOS viņš uzzinājis pirmdienas vakarā no medijiem. TOS vadītājs neizprot, kādēļ neatliekamo palīdzību nevar turpināt organizēt vietā, kur ir pieredzējušākie ārsti, un «kāpēc nepieciešams pārvirzīt uz vietu, kur palīdzību sniegs lēnāk, mazākā apjomā, mazāk kvalitatīvi». TOS mediķiem slidenajā laikā esot darba pilnas rokas, ja dienā esot ap 180 pacientiem, tad aptuveni puse, vidēji ap 40%, no tiem ir akūtie pacienti.

Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova Dienai stāsta, ka par šādu VM plānu slimnīca ir informēta, notikušas sarunas. «Šādu plānu varam īstenot tādā gadījumā, ja slimnīca saņems papildu resursus - gan finansiālos, gan cilvēku,» viņa piebilst.

Izmaiņas arī recepšu zālēm

R. Muciņš arī saka - nākotnē arī Rīgas 2. slimnīca vairs neuzņems neatliekamos pacientus ar traumām, kā tas ir šobrīd, bet to darīs P. Stradiņa slimnīca. Tiesa, tas vēl nenotiks jūlijā, jo Stradiņa slimnīca šobrīd to nespējot.

Tiesa, kaimiņos Igaunijā nav šādas traumās un ortopēdijā specializētas slimnīcas kā TOS. Kā Dienai stāsta Igaunijas Sociālo lietu ministrijas pārstāve Helēna Nomika, visās četrās Igaunijas vadošajās slimnīcās un vēl arī trīs reģionālajās slimnīcās ir īpašas ortopēdijas nodaļas. «Ja cilvēkam ir trauma, viņš var doties uz jebkuru no šīm slimnīcām,» saka H. Nomika.

Šobrīd VM skopi izsakās par plāniem optimizēt diennakts neatliekamās palīdzības slimnīcu tīklu, skaidri zināms tikai tas, ka izmaiņas būs. VM ierēdņi izteikušies, ka prioritāri atbalstīs 11 ārstniecības iestādes - proti, trīs universitātes līmeņa slimnīcas, septiņas reģionālās un rehabilitācijas centru Vaivari. Tas nozīmē, ka 11 slimnīcas var skart izmaiņas funkcijās, piemēram, tās var pārtapt par poliklīnikām vai aprūpes slimnīcām.

Izmaiņas skars arī kompensējamo zāļu lietotājus. Proti, no nākamā gada 1. aprīļa par kompensējamo zāļu recepti pacientam būs jāmaksā 50 santīmu. Maksājums neattieksies uz iedzīvotājiem ar ienākumiem līdz 120 latiem mēnesī un kuri saņem sociālās drošības tīkla stratēģijas atbalsta pasākumus, zālēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadiem, un par medikamentiem, kuru cena ir līdz trim latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VM plāni

Prioritāri atbalstīs
11 ārstniecības iestādes
Bērnu slimnīcu
P. Stradiņa slimnīcu
Rīgas Austrumu slimnīcu
Liepājas reģionālo slimnīcu
Daugavpils reģionālo slimnīcu
Jelgavas pilsētas slimnīcu
Jēkabpils rajona centrālo slimnīcu
Rēzeknes slimnīcu
Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu (Ventspils, Talsi)
Vidzemes slimnīcu (Valmierā)
Rehabilitācijas centru Vaivari

Zem jautājuma zīmes
Alūksnes, Cēsu, Dobeles, Jūrmalas, Krāslavas, Kuldīgas, Madonas, Ogres, Preiļu un Tukuma slimnīcas un Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?