Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lielākā daļa nepiemērotas

Teju divas trešdaļas Latvijas vispārizglītojošo skolu nav piemērotas cilvēkiem ar speciālām vajadzībām, taču pēdējos gados situācija uzlabojusies - liecina Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotie dati. Tomēr ar uzbrauktuvēm, liftiem, pacēlājiem, pārbūvētām telpām un paplašinātām durvīm vien nepietiek, jāmaina arī attieksme - saka invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons pārstāvji.

Apeirona valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis priecājas par pozitīvajiem piemēriem, kur pēc skolas pārbūves tajā var brīvi iekļūt un pārvietoties cilvēki ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem. Piemēram, pēdējos divos gados tikai ar ERAF finansējumu 31 skolā - katrā bijušajā rajonā pa vienai un Rīgā sešās - veikta pārbūve, padarot izglītības iestādi ērtāku un pieejamāku cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Vismaz pusē šo skolu izbūvēti lifti, sešās skolās ierīkoti speciālie pacēlāji. Tomēr līdz brīdim, kad vides pieejamība būs sakārtota visās skolās, vēl tāls ceļš ejams, jo no 830 skolām tikai 122 ir pilnībā un 189 daļēji piemērotas bērniem ar īpašām vajadzībām.

Taču kā darvas piliens medus mucā ik pa laikam ir lietas, kas labajos piemēros palikušas nepamanītas. «Piemēram, veidojot piemērotu vidi cilvēkiem ar kustību traucējumiem, pārbūvēja Jaunogres vidusskolu. Viss it kā būtu labi, bet sporta un aktu zāle palikusi nepieejama. Mums atbild: nu kas tur - trīs pakāpieni, aiznesīsim, ja vajadzēs. Bet kāpēc nevar visu izdarīt, kā nākas? Kādā mazpilsētā saka - mums jau tikai divi tādi bērni, vai tad tas tik svarīgi? Bet arī divi bērni grib mācīties skolā savā pilsētā! Smiltenē ekspluatācijā nodeva vienu bērnudārza ēku, taču, izrādās, par vides pieejamību te vispār nav padomāts. Pietiekot, ka otrā dārziņā ir,» piebilst Apeirona vides pieejamības eksperts Aigars Bolis.

I. Balodis piebilst, ka pēdējā laikā būvnieki arvien vairāk konsultējas ar Apeirona ekspertiem par to, kā pareizāk un labāk veidot šo pieejamo vidi, ko, pārbūvējot jau esošās un ceļot jaunas ēkas, pieprasa gan valsts būvnormatīvi, gan Eiropas regulas, īpaši, ja rekonstrukcijā iegulda ES naudu. «Bijām visās sešās Rīgas skolās, tikāmies ar būvniekiem, izrunājām visas nianses, un rezultāts ir apmierinošs, no vides pieejamības viedokļa šajās skolās nekādu šķēršļu vairs nav.»

Saskaņā ar IZM datiem, tieši Rīgas reģionā ir visvairāk skolu, kuras ir pilnībā vai daļēji piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Reģionos labākā situācija ir bijušajā Madonas rajonā, kur ir septiņas bērniem ar īpašām vajadzībām piemērotas skolas. Arī Cēsu, Tukuma un Rēzeknes rajonā, kur ir pa piecām šādām skolām.

Iespēja cilvēkiem ar kustību traucējumiem strādāt un mācīties pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai ir svarīga ne tikai no sociālā aspekta - cilvēks nav izrauts no ierastās vides, bet būtiski arī no ekonomiskā viedokļa, norāda I. Balodis. Taču esot arī paradoksi. Piemēram, Rēzeknē, kur skola pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem, taču nav neviena, kas to izmantotu.

«Šis arī ir jautājums par attieksmi. Pirmkārt, ģimenes vēl nav tā īsti apjautušas, ka viņu bērni var mācīties arī turpat uz vietas, un turpinās ierastā prakse bērnus ar īpašām vajadzībām sūtīt speciālajās skolās. Tā teikt - prom no acīm, miers mājās,» sašutis ir I. Balodis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti

2010./2011. mācību gadā Latvijas vispārizglītojošajās skolās mācās 955 bērni ar fiziskās attīstības traucējumiem
Datu par to, cik vispārizglītojošajās skolās ir skolotāju ar kustību traucējumiem, nav
2010./2011. mācību gadā no 830 skolām piemērotas telpas bērniem ar speciālām vajadzībām ir 122 skolās (iepriekšējā mācību gadā - 100), daļēji piemērotas 189 (196), nepiemērotas 519 (550).
IZM dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?