Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LSDSP cīnās par izdzīvošanu

Jau kādus sešus gadus pēc kārtējām neveiksmīgajām Saeimas vai pašvaldību vēlēšanām LSDSP līderim Jānim Dinevičam viens no partijas biedriem teica, vai nebūtu laiks uzņemties atbildību par notikušo un dot iespēju partiju vadīt kādam citam. Viņš vienmēr spītīgi turējās pretim un palika partijas priekšsēža amatā, jo tie, kuri vēlējās viņu nomainīt, bija mazākumā.

Sestdien LSDSP kongresā J. Dinevičs beidzot ir nolēmis amatu atstāt un ieteikt savā vietā par partijas vadītāju Aivaru Timofejevu, kurš studē doktorantūrā ekonomiku un sociāldemokrātiem pievienojās nesen. Drīz pēc iestāšanās partijā viņš kļuva par ģenerālsekretāru, kad šo amatu atstāja Ansis Dobelis - arī viņš sestdien tiks izvirzīts līdera amatam, un sociāldemokrātu kongress atkal kļūs par divu domubiedru grupu cīņas lauku.

Turējās līdz pēdējam

Partijas kongresā aprīlī, kad LSDSP lēma par startu Saeimas vēlēšanās, A. Dobelis ar saviem domubiedriem palika mazākumā. Tāpēc grūti spriest, vai varas maiņa partijā izdosies. Ja tomēr tā notiks, A. Dobelis ir apņēmies atjaunot LSDSP labo vārdu, būdams pārliecināts, ka šī niša Latvijas politikā joprojām ir daļēji brīva. Viņa prioritāte būšot sadarbības atjaunošana ar arodbiedrībām kā pirmo partneri. A. Timofejeva ievēlēšana priekšsēža amatā varētu nozīmēt, ka liela loma organizācijā joprojām būs J. Dinevičam. A. Dobelis ar domubiedriem jau pavasarī piedāvāja mainīt partijas vadību, iesakot šim postenim Ati Lejiņu. Šī partijas daļa aicināja vēlēšanās startēt ar LSDSP karogu, jo sociāldemokrātiem uzticīgais vēlētājs ļautu vismaz pacīnīties par 2% balsu, lai varētu pretendēt uz valsts finansējumu. J. Dineviča atbalstītāji bija vairākumā un nobalsoja par iekļaušanos apvienībā Atbildība kopā ar vairākām nelielas ietekmes partijām. Vēlēšanu rezultātu varēja raksturot ar vārdiem «zemāk vairs nav kur krist», jo par apvienību nobalsoja 0,6% pilsoņu. A. Dobelis uzskata, ka daudzi vēlētāji pat nezināja, kurā sarakstā sociāldemokrātus meklēt. Savukārt A. Lejiņš pieņēma Sabiedrības citai politikai piedāvājumu startēt Vienotības sarakstā un tika ievēlēts Saeimā ar pārliecinošu atbalstu. A. Lejiņš palika LSDSP biedrs, bet valde īsi pirms kongresa viņu no partijas izslēdza, jo deputāta īstenotā politika parlamentā neatbilstot sociāldemokrātu nostādnēm.

Uz jautājumu, kāpēc J. Dinevičs tik ļoti turējās pie šī amata, viņš atbildēja, ka nav redzējis citu cilvēku, kas to varētu izdarīt labāk. «Šī ir vienīgā partija manā mūžā, un man nav vienalga, kas ar to notiek,» šonedēļ Dienai sacīja J. Dinevičs. Saruna notika partijas biroja telpās, kas joprojām ir Aldaru ielā. Daļu telpu plānots izīrēt, jo sociāldemokrātu vairs nav ne Rīgas domē (RD), ne parlamentā, tas atsaucas arī uz partijas finansiālo situāciju.

Nespēja kļūt moderna

J. Dinevičs ir stāvējis pie partijas šūpuļa, kad sociāldemokrāti 1989. gadā atjaunoja LSDSP, kas savu darbību nebija pārtraukusi arī okupācijas gados. Pa šo laiku partija ir šķēlusies vairākkārt. Arī LSDSP 100. gadadienu sociāldemokrāti 2004. gadā sagaidīja sašķelti, kad pēc nesaskaņām ar partijas līderi Juri Bojāru no tās jau bija aizgājis Egils Baldzēns ar domubiedriem, kuri izveidoja Sociāldemokrātu savienību. Tai neizdevās iegūt stabilu vietu Latvijas politiskajā spektrā, taču izdevās novājināt sociāldemokrātus. LSDSP ziedu laikus piedzīvoja 1998. gadā, kad 7. Saeimā ieguva 14 mandātu un uz atsevišķa līguma pamata piedalījās arī Viļa Krištopana (toreiz LC) valdībā, deleģējot zemkopības ministra amatā Pēteri Salkazanovu. Nedaudz vēlāk 2001. gada martā LSDSP uzvarēja ne tikai RD vēlēšanās, kur ieguva 14 vietu, bet arī visā Latvijā - sociāldemokrāti bija pārstāvēti 105 pašvaldībās, un tiem bija kopā 235 deputāti.

Šķelšanās un uzticības kredīta izšķiešana Rīgas domes darbībā, sadarbojoties ar PCTVL, minēti kā divi galvenie neveiksmju iemesli. 2005. gada vēlēšanās LSDSP vēl ieguva septiņus mandātus RD, bet vara jau bija izslīdējusi no rokām. Drīz pēc tam bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs sociāldemokrātus atstāja, lai vēlāk pievienotos LPP/LC, kur ir joprojām. G. Bojārs partijas neveiksmes saista ar nespēju mainīties un kļūt par modernu, eiropeisku sociāldemokrātu partiju kā Rietumu sociāldemokrāti, kas gājuši līdzi laikam. J. Dinevičs ir bijušais Augstākās padomes deputāts, kurš balsoja par neatkarību. Tagad viņš ir pensijā un saņem AP deputāta pensiju, dzīvo Ogres novada Krapē un liek lietā savu enerģētiķa izglītību, gatavojoties uzbūvēt saules elektrostaciju pēc Zviedrijā izstrādāta projekta. Uz laukiem pārcēlies arī atmodas laika līderis Dainis Īvāns - viens no nedaudzajiem bijušajiem LSDSP priekšsēžiem, kurš partiju vēl nav atstājis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?