Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lukašenko: krāsu revolūcijas nebūs

Baltkrievijas neatkarības dienas svinīgajā uzrunā svētdien valsts ilggadējais prezidents Aleksandrs Lukašenko brīdināja opozīciju, ka nepieļaus sava režīma gāšanu. Lai izvairītos no plašiem protestiem, Baltkrievijas represīvās iestādes svētdien bloķēja vairākas sociālās saziņas vietnes, kuras pēdējā laikā ir kļuvušas par galveno opozīcijas mobilizācijas līdzekli.

Par spīti autoritārās varas centieniem novērst jebkādus protestus, opozīcijas kustības svētdienas vakarā plānoja Minskas centrā sarīkot tā saukto klusējošo demonstrāciju, kuras laikā ar A. Luka-šenko neapmierinātie neizkliegtu dažādus saukļus un nerādītu plakātus ar uzrakstiem, bet plaudētu.

Lukašenko nobažījies

Pirms neatkarības dienai veltītās militārās parādes A. Lukašenko paziņoja, ka aiz Baltkrievijas robežām tiekot plānots valsts apvērsums, kura mērķis esot atbrīvoties no viņa. «Mums ar varu un mērķtiecīgi uzspiež nekaunīgus krāsu revolūciju scenārijus, kas tapuši citu valstu galvaspilsētās,» paziņoja militārajā formā tērptais A. Lukašenko, atsaucoties uz pēdējos gados notikušām tautas sarīkotām revolūcijām Ukrainā un Gruzijā. «Mēs saprotam, ka šo uzbrukumu mērķis ir sēt neuzticību un trauksmi, izjaukt sociālo harmoniju, bet beigās nospiest mūs uz ceļiem un novest līdz nullei mūsu grūti izcīnīto neatkarību. Tas nenotiks!»

Baltkrievijas opozīcija paziņoja, ka varas iestādes ir bloķējušas A. Lukašenko pretinieku galveno domubiedru lapu Krievijas populārākajā sociālās saziņas vietnē Vkontakte. «Varas iestādes veic titāniskus pasākumus, lai salauztu pilsonisko protestu vilni,» teikts pazīstamās Baltkrievijas opozīcijas vietnes Harta 97 paziņojumā.

Jaunākās paaudzes cilvēki, kuri visaktīvāk izmanto sociālos tīklus, dažas dienas pirms valsts svētkiem, kuros tiek atzīmētas nacistu okupācijas beigas 1944. gadā, ar interneta starpniecību aicināti ierasties uz militāro parādi un sākt plaudēt, tiklīdz A. Lukašenko sāk uzrunu. Ziņu aģentūra Reuters novērojusi, ka vismaz viens cilvēks parādes laikā sācis plaudēt un viņu nekavējoties aizveduši civilajā apģērbā tērpušies drošības iestāžu darbinieki.

Protestē plaudējot

Opozīcija informē, ka, gatavojoties iespējamām demonstrācijām neatkarības dienā, milicija un Valsts drošības dienests ir arestējuši vairākus opozicionārus, arī pirmo neatkarīgās Baltkrievijas prezidentu Staņislavu Šuškeviču, kuru pēc dažām stundām atbrīvoja. «Tās ir pilnībā nelikumīgas darbības, kuru mērķis ir novērst protestu, kuri tika izsludināti internetā,» S. Šuškevičs sacīja intervijā AFP.

Opozīcija pēdējā laikā regulāri internetā aicina piedalīties demonstrācijās, kuras tiek dēvētas par sociālo tīklu revolūciju un kuru laikā cilvēki sapulcējas noteiktā vietā un vienlaikus plaudē, bet neizsauc nekādus saukļus. Jūnijā uz vienu no demonstrācijām sapulcējās ap tūkstoš cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?