Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mazs, bet jau pieaugušais

«Mammu, tu nezini, kur mana pase?» jautā Ilze. «Kāpēc tev steidzīgi to ievajadzējies tieši dzimšanas dienas rītā?» «Es gribu aiziet nopirkt šampanieti!» tikko astoņpadsmit gadu sasniegušās jaunkundzes atbilde Antru šokēja. Pēc atgriešanās no veikala Ilzes seja bija izstiepusies garāka - izrādās, ka pie kases viņai tā arī nemaz nav nācies uzrādīt personas dokumentu, lai uzvaroši apstiprinātu faktu, ka beidzot ir iestājusies ilgi gaidītā pilngadība, kad drīkstēs precēties, iegūt autovadītāja apliecību, pirkt alkoholu un cigaretes, apmeklēt naktsklubus un būt brīvam no vecāku uzraudzības.

Savukārt vecākiem vajadzēs samierināties, ka viņu mājās turpmāk mitīs mazs pieaugušais.

Svētkus nesvin

Latviešu paražās pilngadības iestāšanās kā norise tikusi maz iezīmēta. Vecgulbenē pierakstīta paraža: «Ja dēls jeb meita palika pilngadīgi, tad tiem šuvuši garus svārkus un devuši labāki ēst un dzert.» Acīmredzot ar to saime paudusi savu prieku par jaunām darbarokām. Sen pagātnē aizgājuši kolhozu un ciema padomju rīkotie greznie pilngadības svētki ar apliecību izsniegšanu baltās kleitiņās tērptām satrauktām pilngadniecēm un kautrīgiem jaunekļiem pirmajos melnajos uzvalkos. Pati Antra savus pilngadības svētkus pat īsti neatceras, jo uzreiz nākamajā rītā devās uz Rīgu, uz sagatavošanas kursiem augstskolā. Tagad, līdz ar 12 klašu izglītības ieviešanu, astoņpadsmit gadu vecumā jaunietis vēl nav pabeidzis pat vidusskolu un ārēji viņa dzīvē nekas vēl nemainās. Viņš tāpat sēž skolas solā, ik dienu saņem vecāku doto pusdienu naudu, tomēr pilngadības sasniegšana, līdz ar brīvību, nes sev līdzi arī neērtības. Tā Antrai nācās apjaust, ka, dodoties uz poliklīniku pie ārsta, meitai jādod līdzi nauda, ka zobiņu vairs nevarēs salabot par brīvu vai par pāris latiem kā līdz šim. Līdz ar pilngadību bērns zaudē savas tiesības uz bezmaksas medicīnisko aprūpi, kaut arī viņa ienākumi vēl daudzus gadus līdzināsies nullei. Pilngadības sasniegšana vēl nebūt nenozīmē, ka bērns var pats par sevi rūpēties.

Kontrolēt vairs nevarēs

Antrai jau šķiet, ka ārēji nekas nav mainījies, meita vēl joprojām ir tā pati mazā, vasarraibumainā meitenīte, kam vakaros patika ierausties mammas gultā, lai parunātos, un kura nevarēja iemigt bez lācēna. Tikai tagad arvien biežāk viņas mazajā sejiņā iezogas nopietnība, runājot par vasaras plāniem, kad Ilze kopā ar draudzeni vēlētos doties darbā uz ārzemēm.

Lai to darītu, tagad vairs nevajadzēs notāra atļauju šķērsot valsts robežu bez vecākiem, arī iekārtošanās darbā pilngadīgai personai būs vienkāršāka. No vienas puses, mamma priecājas, ka meita sākusi nopietni domāt par dzīvi, taču Antra vēl joprojām pieķer sevi pie domas, ka Ilze vēl ir maziņa, ka viņu vajadzētu kontrolēt, ka bez mammas modrās acs viņa var kļūdīties un iekulties nelaimē. Pirms vienpadsmitiem vakarā viņa vēl joprojām gaida, lai noklaudzētu durvis un meita pārrastos mājās, taču arvien biežāk viņa pārnāk vēlāk, it kā ar skubu censtos izbaudīt jauno brīvību. Antra zina, ka meita ir prātīga, taču nespēj pārvarēt savas bažas.

Jubileju sarīkoja pati

18 gadu jubileju meita rīkoja sev pati, mammas piedalīšanos ierobežojot ar tortes cepšanu. Draudzenes uz vakaru bija uzaicinātas ierasties mazajās vakarkleitās. Antra ar prieku vēroja, kā neveiklie bērnudārza pīlēni pārtapuši šmaugās gulbēs. Bija gan krāsaini bērnišķīgi baloni, svecītes uz tortes, gan arī šampanietis. Starp dāvanām īpaši izcēlās viena - sarkanā kārbā iesaiņots seksīgas veļas komplektiņš, kam pievienota prezervatīvu paciņa un grūtniecības tests. Savus kritiskos komentārus par šo dāvanu Antrai, par laimi, izdevās jau laikus apslāpēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?