Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Miljona sardīņu nāve Kalifornijā

Kādas Kalifornijas jahtu ostas iemītnieki un apmeklētāji otrdienas rītā bija pamatīgi pārsteigti, redzot, ka ūdens virsma ir noklāta ar saulē vizuļojošām sudrabainām beigtām sardīnēm. Kopumā Redondobīčas ostas baseinā bija ieskalots vairāk nekā miljons zivju, kuru nāves cēlonis nav zināms.

Nelielo zivju mirstīgās atliekas siltajos un mierīgajos ūdeņos drīz vien sāka smakot, tādēļ varas iestādes bažījās, ka trūdēšanas dēļ var rasties ūdens piesārņojums, kas varētu nopietni kaitēt arī citiem ūdens iemītniekiem un cilvēkiem.

Pārstrādās mēslojumā

Par mirušo sardīņu milzīgo daudzumu liecina fakts, ka vietām to slānis sasniedza aptuveni 50 centimetru biezumu, raksta Reuters. Tādēļ daudzu jahtu īpašnieki bez panākumiem mēģināja izkuģot no ostas, kas vairs neatgādina pasakainu vietu, kur aptuveni 500 cilvēku dzīvo ikdienā un ģimenes ar bērniem brīvdienās nāk atpūsties, bet drīzāk izgāztuvi.

Beigto radību savākšanai atbildīgajiem dienestiem būs nepieciešamas vairākas dienas, bet šiem darbiem tiks tērēti 100 tūkstoši dolāru (50 tūkstoši latu). Varas iestādes lēš, ka kopumā tiks savāktas 150 tonnas zivju.

Sākotnēji bija paredzēts beigtās zivis iegāzt atklātajā okeānā, kur tās varētu dabiskā ceļā sadalīties, bet vēlāk tika nolemts, ka tās nogādās uz organisko atkritumu pārstrādes punktu. Tur no atliekām iegūs mēslojumu, kas būs izmantojams lauksaimniecībā.

Ostas iedzīvotāji par notikušo ir ļoti satraukušies. Kāda sieviete britu raidsabiedrībai BBC stāstīja, ka no savas jahtas redzējusi kā pirmdienas vakarā ostā neilgā laikā iepeld liels skaits zivju, bet nakts laikā tās sākušas mirt.

Dabiska nāve

Lai gan zivju nāves cēlonis būs precīzāk zināms pēc analīžu rezultātu paziņošanas, izmeklēšanā iesaistītie biologi uzskata, ka tās nomirušas dabiskā ceļā, jo tuvumā nav konstatēta naftas vai ķimikāliju noplūde.

«Viss liecina, ka nāvi izraisījis skābekļa trūkums,» paziņoja Kalifornijas Zivju un savvaļas dzīvnieku departamenta pārstāvis Endrū Hjūens. Viņš par to ir pārliecināts, jo pie ieejas ostā ir manīts vēl viens sardīņu bars, kuram viss esot kārtībā.

Piektdienas pievakarē spēcīgā vēja dēļ okeāna ūdeņi bijuši samutuļoti, tādēļ, visticamāk, zivju bars mēģinājis patverties daudz mierīgākajos ostas ūdeņos. Zinātnieki domā, ka zivīm sācis trūkt skābekļa, jo to skaits salīdzinoši nelielajā platībā bijis pārāk liels, savu daļu no tā atņēmušas aļģes. Pēc tam kad nomirušas pirmās zivis, skābekļa daudzumu vēl vairāk paplucināja no bojāšanās strauji savairojušās baktērijas.

E. Hjūens stāsta, ka šādi gadījumi nav ikdienišķi, tomēr nav nekas neparasts, jo šad tad ir novērojami.

Pēdējā laikā pasaulē notikuši vairāki gadījumi, kad mīklainos apstākļos iet bojā liels skaits dzīvo radību. Janvāra pirmajās dienās ASV Ārkanzasas pilsētiņā Bībi no debesīm nokrita vairāki tūkstoši beigtu strazdu, bet Zviedrijas pilsēta Fālšēpinga piedzīvoja kovārņu lietu. Bet marta sākumā ASV dienvidu piekrastē izskaloti vairāk nekā 40 beigtu delfīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?