Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Miljoni no ārzemnieku maciņa

Ārvalstu studentu pienesums Latvijas tautsaimniecībai gadā varētu būt 148 miljoni eiro, secināts domnīcas Certus pētījumā. Domnīcas valdes loceklis un Latvijas Universitātes asociētais profesors Daunis Auers augstākās izglītības eksportspēju pat salīdzina ar farmācijas jomu. Turklāt prognozes liecina, ka studētgribētāju, kas brauks uz Latviju, būs tikai vairāk. Tagad šis kāpums ir jānotur.

Pēdējos trīs gados Latvijas augstskolās ārvalstu studentu skaits, kas studē grāda vai kvalifikācijas iegūšanai, ir palielinājies no 2757 līdz 5458. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujā secināts, ka 72% no viņiem ar studijām ir apmierināti, bet starp galvenajiem iemesliem par labu Latvijai ir Eiropas Savienības dalībvalsts statuss, citāda kultūra, studiju valoda, dzīvošanas izmaksas, droša vide un zemā studiju maksa. SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš gan piebilst, ka valstij vajadzētu vairāk domāt par tās tēlu, jo tikai katrs piektais to minējis kā iemeslu te mācīties.

Veiktais pētījums tagad būšot kā pierādījums, lai arī valsts lielāku uzmanību pievērstu augstākās izglītības eksportspējas celšanai. D. Auers piebilst, ka katrs tūkstotis jaunu ārvalstu studentu gadā nozīmētu 27 miljonu eiro pienesumu Latvijas tautsaimniecībai. Šādi aprēķini veikti, ņemot vērā, ka students sedz ne tikai mācību maksu, bet tērē arī ceļa izdevumiem, dzīvošanai, izklaidei un citām vajadzībām. Aptaujās arī secināts, ka šī nauda pārsvarā nāk no studentu mītnes zemes.

Lai veicinātu augstākās izglītības eksportu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kopā ar Ārlietu ministriju patlaban strādā pie to augstskolu saraksta, ko valsts turpmāk atbalstīs. Kā Dienai skaidro IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa, par valsts līdzekļiem Augstākās izglītības informācijas centrs popularizēs tās augstskolas, par kuru studiju kvalitāti būs pārliecība. Šobrīd tiek diskutēts par kritērijiem, kas augstskolām jāizpilda, līdz ar to šādas iespējas teorētiski būs katrai. «Šis tirgus ir atvērts, ārkārtīgi pievilcīgs, un tām augstskolām, kam mēs ticam, mēs varam nostāties blakus. Savukārt tām, kurām vēl ir jāapliecina sevi, mēs dodam iespēju ieskrieties,» saka A. Kiopa. Kā labos piemērus viņa jau šobrīd min Latvijas Universitāti, Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Rīgas Tehnisko universitāti, Transporta un sakaru institūtu un Biznesa augstskolu Turība.

Pie augstskolu likuma šobrīd strādā darba grupa arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Ar praktiskiem priekšlikumiem komisijas vadītāja Ilze Viņķele (Vienotība) sola iepazīstināt rudenī. Tad arī domnīca Certus ieplānojusi jau runāt par konkrētām lietām, kas jādara, lai izglītības eksportu attīstītu. Līdz tam notiks darbs ar nozares profesionāļiem.

Jāsaka gan, ka jau tagad augstskolu pārstāvji min ļoti konkrētas lietas, kas būtu jāuzlabo. Pēc RSU rektora Jāņa Gardovska domām, pirmkārt, šobrīd pārāk ilgi notiek iepriekš iegūtās izglītības dokumentu atzīšana Latvijā, kas atsevišķos gadījumos pat neļauj studētgribētājus uzņemt, un, otrkārt, valstij būtu jāiegulda sava artava, palīdzot augstskolām veidot infrastruktūru, piemēram, dienesta viesnīcām. Savukārt, ja ir vēlme piesaistīt vairāk cilvēku no trešajām pasaules valstīm, jāņem vērā, ka viņu maksātspēja nav tik liela.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pienesums

Ārvalstu studentu ietekme uz Latvijas tautsaimniecību ir 148†miljoni eiro gadā.
Vidējā mācību maksa - 5136 eiro.
Pērn studiju maksās augstskolas saņēmušas 28 miljonus eiro.
Ārvalstu studenti gadā nodokļos samaksā 20 miljonus eiro.
Katri desmit ārvalstu studenti nodrošina 2,7 darba vietas.
Avots: Certus pētījums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?