Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Muižniecei pārmet iespējamu Saeimas komisijas sēdes protokola viltošanu

Pēc pusotra gada uzpeldējis jautājums par Krimināllikuma grozījumiem atklājis iespējamus pārkāpumus tagadējās Satversmes tiesas (ST) tiesneses, kādreizējās Saeimas deputātes Vinetas Muižnieces darbībā. Tiek pārmests, ka viņa, iespējams, viltojusi pašas vadītās Saeimas Juridiskās komisijas sēdes protokolu, tā «iestrēdzinot» grozījumus, kas paredz noteikt kriminālatbildību par partiju nelikumīgu finansēšanu lielos apmēros.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdis Aleksejs Loskutovs (Vienotība) trešdien informēja, ka viņa vadītajā apakškomisijā aktualizējusies partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas tēma un sākts šķetināt, kāpēc tik ilgi iestrēguši KNAB iniciētie Krimināllikuma grozījumi. Pētot situāciju, izrādījies, ka 2009. gada 1. septembrī Juridiskās komisijas sēdē šis jautājums skatīts. Septiņiem deputātiem balsojot «par» un vienam atturoties, atbalstīta grozījumu virzīšana izskatīšanai 1. lasījumā Saeimā, taču pusotra gada laikā tas nav noticis. Salīdzinot komisijas sēdes protokolu ar sēdes audioierakstu, atrastas būtiskas atšķirības, jo protokolā norādīts, ka komisija konstatējusi nepilnības KNAB iesniegtajā likumprojektā un rosina to pilnveidot un iesniegt kopā ar valdības gatavoto jauno likumprojektu par partiju finansēšanas kārtību. Protokolā nav neviena vārda par deputātu atbalstu normas tālākai virzībai izskatīšanai 1. lasījumā. Pašreizējā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēde Ilma Čepāne (Vienotība) norāda, ka protokolu tehniski sagatavojušas konsultantes, kuras paskaidrojušas, ka V. Muižniece esot devusi norādījumus, kas tieši rakstāms protokolā. A. Loskutovs solīja vērsties Ģenerālprokuratūrā, jo varot arī iestāties kriminālatbildība par noziedzīgu nodarījumu valsts dienestā. Šis notikums gan arī rada jautājumu, kā var izveidoties situācija, ka grozījumu iestrēgšanu kāds pamana tikai pēc pusotra gada. I. Čepāne, kura arī iepriekšējā sasaukumā darbojās Juridiskajā komisijā, norāda, ka uzņemas par to atbildību, taču viņai nebija pieeja šiem komisijas dokumentiem un arī likumprojektu komisijā esot daudz.

Pati V. Muižniece uzsver, ka ir aizgājusi no politikas un nevēlas iesaistīties politiskās intrigās, tāpēc no komentāriem atturas. Viņa gan norāda, ka sēdes protokols nav sēdes stenogramma, turklāt komisijas vadītājs var norādīt, kuras lietas protokolā būtu akcentējamas. Toreizējais Juridiskās komisijas priekšsēdes biedrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), kura paraksts arī ir zem protokola, skaidro, ka atbildība jāuzņemas konsultantam, nevis V. Muižniecei vai viņam. Sēžu protokolus parakstītāji nekad nepārlasa, jo tas ir formāls pasākums un viņi uzticas konsultantiem, izriet no Dz. Rasnača teiktā.

Ja prokuratūra konstatēs, ka V. Muižniece pārkāpusi likumu, var aktualizēties jautājums par viņas palikšanu ST tiesneses amatā, kas gan var būt apdraudēts tikai tad, ja par viņas atbrīvošanu būtu visa tiesnešu sastāva absolūtais balsu vairākums. No ST priekšsēža Gunāra Kūtra īsziņas Dienai izriet, ka pagaidām viņš no komentāriem atturas, jo tiesa lemšot tikai tad, kad būs, par ko lemt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?