Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nacionālā bibliotēka jau skan

Ar dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdiem ierakstītā dziesmu albuma Viegli piedzimšanas koncertu, kuru topošajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas koncertzālē svētdien, 1. maijā, noklausījās arī pats Imants Ziedonis, ieskandināja dvēseli un ziedoni ilgi gaidītajā par gaismaspili dēvētajā būvē. Sirsnīgā un nepiespiestā gaisotnē, muzicējot vienkāršā bardu tradīciju garā, gluži kā Imanta Ziedoņa trāpīgajos dzejas vārdos, kas aicina «lietas nesarežģīt», jaunā albuma dziesmas izdziedāja jauni mūziķi un domubiedri Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Renārs Kaupers, Kārlis Kazāks, Jānis Strapcāns, Raimonds Gusarevs un citi, kuri pērnvasar radošā nometnē dzejnieka vasarnīcā radījuši desmit oriģināldziesmu un turpat klētiņā un pagalmā tās arī ieskaņoja.

Koncertā topošajā bibliotēkā viņiem piebiedrojās arī diriģents Māris Sirmais ar jauniešu kori _Kamēr..._ Koncerts svētdienas pēcpusdienā pulcēja pilnu zāli, un arī tāpēc, neraugoties uz auksto pēcpusdienu, klausoties visiem kopā, tur bija silti un mājīgi, skanēja cilvēku un putnu balsis.

«Mēs plānojām, ka būsim pirmais gaismas stariņš Gaismaspilī. Kādam taču bija jābūt pirmajam, kāpēc tad ne mēs?» pēc koncerta teica Jānis Holšteins-Upmanis. «Šeit varētu taisīt lieliskus koncertus. Ja pirmais pasākums ir tik enerģētisks, pozitīvi uzlādēts, nekas nevar noiet greizi. Uz bibliotēku nāk tikai labi cilvēki. Sliktie dzīvo pa saviem pakšiem,» uzskata J. Holšteins-Upmanis, kurš arī pērn izveidotajā Imanta Ziedoņa fondā Viegli, kas izdevis jauno albumu, iesaistījies kopā ar savu sievu grupas Astro'n'out solisti Māru Upmani-Holšteini. Fonds izveidots 2010. gada pavasarī, lai atbalstītu un veicinātu jaunradi Latvijā, jo skaistajam jāpalīdz parādīties.

«Viss nejauši tā sakritis, ka labāk nevar būt. Sajūta tik neparasta: reāli esam būvlaukumā, un ir liels prieks, ka tomēr izdevās panākt koncertzāles izjūtu. Ka izdevās to padarīt mājīgu un gaišu. Vakar mēs pārsalām mēģinājumā, bet šodien koncertā bija tik silti, ka likās - jāvelk jakas nost,» stāstīja Māra Upmane-Holšteine, priecājoties, ka viņos klausījusies «ļoti gaiša publika, kura nāk nevis vērtēt, bet kopā ar mums priecāties un svinēt».

Fonda Viegli ielūgto ciemiņu vidū koncertā bija arī arhitekts Jānis Dripe, kurš savulaik stāvējis pie jaunās bibliotēkas idejas šūpuļa. «Kopš 1988. gada Ziemassvētkiem, kad pasaules topa arhitekts Gunārs Birkerts atbildēja, ka projektēt LNB viņam būtu liels gods, pagājuši 23 gadi. Sajūta šodien bija īpaša, jo pirmoreiz šajā ēkā, kas ir cēla savā lielumā, majestātiskumā un siluetā, ietrīsējās vārds un nots. Tas bija dziļi simboliski. Viegli, bet ļoti nopietni, ļoti jūtīgi, atvērti. Man būs prieks šodien jau 86 gadus vecajam vecmeistaram Gunāram Birkertam nodot šo sajūtu pirmdien, kad tiksimies,» teica Jānis Dripe. Viņš piebilda: «Man ir prieks, ka neviens no maniem kolēģiem nav metis plinti krūmos. Beidzot dabūsim to, ko sen jau esam pelnījuši.» Simboliski, ka spāru svētkus Latvijas Nacionālajā bibliotēkā svinēs tieši Imanta Ziedoņa 78. dzimšanas dienā - otrdien, 3. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?