Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nelāgā «astoņkāju» tradīcija

Laikā, kopš Uldis Augulis (ZZS) kļuvis par satiksmes ministru, no dažādu ministrijas kontrolē esošu uzņēmumu valdēm atbrīvoti jau 22 cilvēki. Starp viņu aizstājējiem netrūkst cilvēku, kuri kandidējuši vēlēšanās no Zaļo un Zemnieku savienības sarakstiem. U. Augulis atzīst, ka izmaiņas uzņēmumu valdēs vēl var turpināties.

_Dienas_ aptaujātie eksperti atzīst, ka valsts uzņēmumu vadības politizācija ir nopietna problēma, bet katrs piedāvā atšķirīgus risinājumus. _Vienotības_ Saeimas frakcijas deputāte Lolita Čigāne sola, ka jau dažu mēnešu laikā līdz balsojumam Saeimā varētu nokļūt likuma grozījumi, kas izslēgtu «šoferu dēlu» nokļūšanu uzņēmumu vadībā.

Aicina atjaunot padomes

«Risinājums var būt tikai komplekss. Pirmā lieta - jāpieņem politisks dokuments, kas nosaka valsts uzņēmumu pārvaldīšanas stratēģiju, un tad var ķerties jau pie konkrētiem risinājumiem,» norāda Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta pārstāvis Latvijā Indars Aščuks. Viņaprāt, valstij būtu jānosaka konkrēti un izmērāmi mērķi, piemēram, peļņa vai apgrozījums, kas uzņēmumam ir jāsasniedz, jo tas varētu mazināt iespējas nepamatoti manipulēt ar uzņēmumu valdēm, atsaucot to locekļus.

Viņš arī uzskaita konkrētus darbus, kuri varētu sekot pēc tam: «Galvenais elements, kas Latvijā iztrūkst, ir padomju neesamība. Ir ļoti saprotams, ka kādreiz bija politiski ieceltas padomes un par tām bija pamatota skepse, bet esošā situācija, kad tās likvidēja un neko neielika vietā, nav laba pārvaldība.» Jāatgādina, ka valsts uzņēmumu padomes, kuru galvenā funkcija ir uzraudzīt uzņēmumu valžu darbu, tika likvidētas, kad, sākoties globālajai ekonomiskajai krīzei, tika īstenoti budžeta taupības pasākumi. Kaut arī šo soli atbalstīja liela sabiedrības daļa, izskanēja bažas, ka tas var novest pie valsts uzņēmumu valžu politizācijas. I. Aščuks norāda, ka uzņēmumu padomes būtu jāatjauno jaunā formā - iesaistot to darbā kādus neatkarīgus nozares ekspertus, kuriem nav jāpārstāv uzņēmuma akcionāri: «Šādam cilvēkam sava labā reputācija būtu daudz svarīgāka nekā izpatikšana kādam politiskam spēkam.» Viņš arī aicina valsts uzņēmumus izņemt no vienotās atalgojumu sistēmas. «Tas ir tāds krīzes risinājums, bieži vien arī populistisks. Taču nav normāli, ka Latvijas lielākā uzņēmuma Latvenergo vadītājs mēnesī nevar saņemt vairāk par 2800 latiem.»

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle aicina pārņemt biznesa pieredzi, kad vadošie speciālisti tiek atlasīti no darba tirgus, turklāt nevis atklāta konkursa veidā, bet ar personālatlases kompāniju starpniecību, kuras atrod labāko pieejamo speciālistu. «Ir bijuši politiski virzīti gan ļoti spēcīgi, gan ļoti vāji kandidāti. Ir bijis skumji vērot, ka stipros kandidātus nesaglabā politisku iemeslu dēļ, bet izvēlas vājākus,» viņa norāda. E. Egle ir skeptiska pret ideju veidot centralizētu valsts uzņēmumu kontroles mehānismu, kas atlasītu to vadītājus, jo tas nesakrīt ar biznesa praksi, bet daudzi uzņēmumi konkurē tirgus apstākļos.

Sola risinājumu

L. Čigāne savukārt norādīja, ka pašlaik Ekonomikas ministrijā (EM) jau notiekot darbs pie likumu grozījumiem, kas samazinātu iespējas uzņēmumu vadībā iecelt politiskus ielikteņus. «Jācer, ka ZZS šādus grozījumus atbalstīs. Domāju, ka šobrīd ir izcila iespēja sākt sistēmas sakārtošanu. Tā, protams, ir sarežģīta likumdošana, bet paredzu, ka kādu triju četru mēnešu laikā līdz kādam rezultātam būtu jānonāk,» viņa sola.

Satiksmes ministrs gan pret pārmetumiem uzņēmumu valžu politizēšanā aizstāvas, atsaucoties uz Satversmi. «8. nodaļa runā par cilvēka pamattiesībām: «...ka ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likuma paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu; ka ikvienam ir tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās»,» atstāsta viņa preses sekretāre Ināra Pomere. Līdzīgi kā I. Aščuks, arī U. Augulis uzskata, ka vajadzētu atjaunot uzņēmumu padomes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?