Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nelietderīgi, neefektīvi, neekonomiski - VK par pieciem miljoniem valsts sektorā

Vairāk nekā pieci miljoni latu ir summa, kura nelietderīgi iztērēta vai iestāžu neizdarības un likumu nepilnību dēļ gājusi secen valsts budžetam, lasāms Valsts kontroles (VK) pēdējo 30 dienu laikā publicētajos revīzijas ziņojumos. VK vadītāja Inguna Sudraba skaidro, ka ar nelietderīgu naudas tērēšanu būtu jācīnās jau ar Valsts budžeta likuma palīdzību, konkrētāk nosakot ne tikai to, kam piešķirami līdzekļi, bet arī kāds rezultāts jādod to izlietošanai.

Savukārt Finanšu ministrijas (FM) preses sekretārs Aleksis Jarockis uz to atbild, ka, ja VK ir kādi ieteikumi, tā tos ir varējusi iesniegt jebkurā brīdī.

Skarbai kritikai VK revīziju ziņojumos pakļautas dažādas iestādes, sākot no FM par neefektīvu Eiropas Savienības (ES) fondu izlietošanas uzraudzību un beidzot ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, kura likuma nepilnību dēļ nav iekasējusi valsts nodevas ap 200 000 latu apjomā. I. Sudraba Dienai skaidro, ka VK revīzijas neveic nejauši - tiek izvēlētas iestādes, kurās jau paredzamas kādas nepilnības vai redzams, ka «sistēma nestrādā», tādēļ pārbaužu rezultāti nav pārsteidzoši. Gadījumos, kad līdzekļi iztērēti nelietderīgi, bet ne nelikumīgi, tos atgūt vairs diemžēl nevar, tomēr gadījumos, kad nav ievāktas kādas soda naudas, tās iekasēt var, un tas arī notikšot. «Piemēram, saistībā ar nelikumīgi izcirstajiem mežiem paši dienesti šim jautājumam vispār nebija pievērsuši uzmanību un bija pārsteigti, kad viņiem parādīja šo informāciju,» viņa atceras.

Valsts kontroliere uzsvēra, ka VK jau iepriekš esot aicinājusi strādāt pie tā, lai precizētu ierēdņu atbildību, jo «šobrīd neviens neatbild par rezultātu un to, kā tas sasniegts». Tam gan nepiekrīt A. Jarockis, kurš apgalvo, ka par to atbildīgi esot katras iestādes vadītāji. Viņš atteicās vērtēt VK atzinumus par citās iestādēs nelietderīgi izmantotajiem līdzekļiem, bet, runājot par tās pārmetumiem FM par ES fondu līdzekļu uzraudzību, atsaucās uz ministrijas jau iepriekš izplatīto preses relīzi, kurā tā noliedz visus pārmetumus.

I. Sudraba arī uzskata, ka Valsts budžeta likumam būtu jābūt savādākam: «Nevis tādam, kurā vienkārši fiksētas kaut kādas absolūtas naudas summas, bet tādam, lai var izlasīt, tieši kas par naudu tiks izdarīts.» A. Jarockis uz to atbild, ka, ja VK redz kādas nepilnības, tai esot visas iespējas sniegt savus priekšlikumus par budžeta veidošanu. Viņš gan atzina, ka, ja VK revīzijās uzskaitītie līdzekļi tiktu atgūti, budžeta konsolidācijai būtu nepieciešama mazāka summa.

Savukārt sabiedriskās politikas pētniece Linda Austere Dienai skaidroja, ka likumības revīzijās daudz nepilnību atklājas tad, ja normatīvie akti, kuru izpilde tiek pārbaudīta, ir tikuši pieņemti sasteigti. Viņasprāt, nelietderīgā naudas izlietojuma cēlonis ir vienotas valsts pārvaldes attīstības stratēģijas trūkums. «To reformē jau pusotru gadu, bet līdz šim mēs esam dzirdējuši tikai divus vārdus - maza un lēta. Bet nav skaidrs, kādas funkcijas tas sevī ietver,» norāda pētniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

E-pārvaldes portfeļa projekts - nelietderīgi izlietoti 315 000 latu
FM īstenotā ES fondu apguves uzraudzība - nelietderīgi izmantoti 275 000 latu; nav nodrošināta pietiekami efektīva un ekonomiska 2,7 miljonu latu izlietošana
Likvidējot Valsts būvinspekciju, ietaupīts par 43 000 latu mazāk, nekā plānots, turklāt vājināta būvniecības uzraudzības kontrole
Vides aizsardzības iestāžu neaprēķinātie zaudējumi un soda naudas 48 000 latu
Neiekasētā summa par mežu aizsardzības pārkāpumiem vismaz 855 000 latu
Likumu nepilnību dēļ CSDD nav iekasējusi nodevas vismaz
200 000 latu apjomā
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca nav ievērojusi Publisko iepirkumu likuma prasības, tādēļ radies risks, ka valsts budžeta līdzekļi neekonomiski un nelietderīgi izlietoti 856 000 latu apmērā.
Kopsummā - 5 292 000 latu
* Visas summas noapaļotas
līdz tūkstošiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?