Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neprasmīga tīrīšana - risks

Astoņdesmit kilogrami sniega uz kvadrātmetru - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš nosauc robežu, kuru pārsniedzot jumts var ielūzt. Romantisku iesnigšanu kā Sūnu ciemā bīstamu var darīt pēc ilgstošiem puteņiem un sala uznācis lietus. Mitrums ielien sniegā kā sūklī, jumta segums kļūst ne tikai ciets, bet arī smags.

Jau decembra vidū izplatītajā paziņojumā VUGD brīdināja māju īpašniekus un apsaimniekotājus, ka biežie sniegputeņi un mainīgā gaisa temperatūra rada jumtu iebrukšanas draudus, krītošie ledus gabali un lāstekas ir bīstami garāmgājējiem. Īpaši uzmanīt rekomendēja sabiedriskās ēkas, kuru jumtiem ir lielas platības un telpās uzturas daudz cilvēku, - lielveikalus, sporta halles, kultūras namus.

Vidzemes pusē nupat bijuši divi jumta ielūšanas gadījumi: sniega smagumu nav izturējis Dobeles dzirnavnieka angāra jumts Valmierā un kūts jumts Mazsalacā. «Paldies dievam, neviena dzīva būtne nav gājusi bojā,» sacīja J. Skrastiņš.

Diemžēl tikpat dzīvībai bīstama kā jumta netīrīšana var būt tā nemākulīga tīrīšana. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mājaslapā šīs nedēļas sākumā parādījās aicinājums aizlūgt par Īles, Jaunauces, Priedulas un Vadakstes, Rubas un Vecauces mācītāju Valdi Bercu, kurš, nedēļas nogalē tīrot sniegu no kādas ēkas, ielūzis jumtā un pēc galvas operācijas komā atrodas Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. «Ēka bijusi veca, un negadījums noticis, tās jumtam daļēji iebrūkot ēkas iekšienē, tādēļ tas nav ticis uzreiz pamanīts,» vēsta baznīcas mājaslapa.

Arī Liepājas Reģionālajā slimnīcā pirmdien ar sasitumiem nonākusi sieviete, kura, tīrot jumtu, ielūzusi bēniņos, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase. «Kāpt uz jumta ir bīstami, faktiski nevienam nevajadzētu to darīt, izņemot speciālistus. Ja tiešām nepieciešams, to var atļauties gados jauni cilvēki, bet vecākiem es neieteiktu to darīt,» portāla Liepājniekiem.lv apmeklētājus brīdināja I. Grase.

«Šī lieta netiek reglamentēta,» jautāts, vai jumtu tīrītājiem vajadzīgs sertifikāts, apstiprināja J. Skrastiņš. Dienas aptaujātie speciālisti, kas strādā gan privāti, gan firmu paspārnē, stāstīja: darba devējs viņiem lūdzot parakstīties, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību. Alpīnisti, tīrot daudzstāvu māju jumtus, bieži pamanot turpat netālu rosāmies amatierus bez drošības aprīkojuma. Vieglprātīgi mēdzot būt pat palīgā aicinātie jumiķi. «Viņi augu gadu dzīvo pa jumtiem, reizēm objektīvi nenovērtē risku, nepiesienas, sak, kam man piesieties, ja virves traucē! Tikai piektais stāvs!»

Šis pēc ilga laika ir otrais gads, kad ir tik biezs sniegs, norāda J. Skrastiņš. Ja šādas ziemas atkārtojas, noteikti jāizstrādā nozares likumi, paredzot jumtu tīrīšanas kontroles pasākumus. Tam piekrīt gan glābšanas dienesta pārstāvis, gan alpīnisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomi jumtu tīrīšanai

*Nekāpiet uz jumta, ja jums ir problēmas ar līdzsvaru un neesat labā sportiskā formā
*Pat, dodoties uz zemas mājas jumta, uzlieciet ķiveri
*Ar virvi piesieniet sevi pie skursteņa: nevis tā augšpusē, kas mēdz būt izdrupusi, bet pie skursteņa pamatnes. Sporta un darba aprīkojuma veikalos iegādājamā josta, kurai ar karabīni piestiprināma virve, dos lielāku drošību
*Īpaši uzmanīgiem jābūt, pārvietojoties pa trausliem šīfera jumtiem un pa metāla jumtiem, kas var būt slideni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?