Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

No bērnunama - dzīvē. Ja paveicas...

«Ja mēs gribam, lai bez vecāku gādības palikušie bērni izaug par atbildīgiem cilvēkiem, kas prot par sevi parūpēties, stabili nostāties uz kājām, sākot patstāvīgu dzīvi, audžuģimene, nevis bērnunams ir piemērotākais modelis šī mērķa sasniegšanā. Bērnunami vispār būtu jāsvītro no mūsu dzīves. Jā, bērni tur ir aprūpēti, paēduši un siltumā, bet, aizejot no turienes, viņi nemāk dzīvot, jo allaž saņēmuši visu gatavu,» skarba ir jauniešu biedrības JES projektu vadītāja Inguna Juhņeviča.

Pretēji bērnunamu vadītāju teiktajam, ka tiek darīts viss, lai bērni, sākot savu dzīvi, nepazustu, I. Juhņeviča uzskata, ka patstāvīgai dzīvei šie bērni nav piemēroti.

Sabiedrība uzspiež zīmogu

«Jā, mēs zinājām, kā izmazgāt drēbes, mums ļāva pašiem gatavot ēst, bet par kādu budžeta plānošanu var runāt, ja kabatas nauda mēnesī ir pieci lati! Nu ko tur plānot, - vaktē tikai, vai nevar kaut kur tikt pie cigaretēm. Mēs nebijām sagatavoti patstāvīgai dzīvei. Jā, pašvaldība iedeva dzīvokli, pabalstus. Bet esmu redzējusi, cik ātri tiek iztērētas lielas naudas summas, ko dažs saņem, aizejot no bērnunama. Iedomājieties, līdz tam mēs mēnesī saņēmām piecus latus, bet pēkšņi tev iedod gandrīz tūkstoš latu, kas, piemēram, sakrājušies no apgādnieka zaudējuma pensijas. Tā taču ir milzīga nauda, un visu gribas pamēģināt, vilinājumu ir tik daudz. Nauda ļoti ātri beidzas, un ko tālāk? Darba nav, mācīties negribas. Es priecājos, ka dzīve mani atvedusi uz Rīgu. Nezinu, kā tā būtu veidojusies, paliekot laukos, praktiski nekādu iespēju izsisties,» saka Revita Romāne, kura sarunā ar Dienu pirmo reizi uzdrošinājusies atklāt, ka augusi bērnunamā.

Jaunieši, kas izgājuši sabiedrībā, par to parasti klusē, jo baidās par apkārtējo attieksmi. Arī Revita baiļojas, vai pēc šīs sarunas viņas dzīvē viss paliks, kā bijis. Diemžēl sabiedrība šiem bērniem uzspiež zīmogu atbilstoši saviem priekšstatiem - vieni viņus pieskaita dzērājiem un noziedzniekiem, citi sāk īpaši žēlot. «Mūs nevajag žēlot, izturieties pret mums kā pret jebkuru cilvēku, jo mēs ne ar ko neatšķiramies,» saka jauniete, kuras sasniegtais ir viens no retajiem veiksmes stāstiem. Revita pēc pamatskolas beigšanas profesionālajā vidusskolā ieguva sekretāres lietvedes profesiju un šobrīd studē. Meitenes vaļasprieks ir dejošana, viņa apmeklē salsas nodarbības, reizēm fotografējas un filmējas reklāmās. «Man ir paveicies, jo vienmēr blakus ir bijis kāds, kas atbalsta. Man ir brālis un māsa. Ir draugs un studiju biedri, es protu par sevi parūpēties un aizstāvēt,» saka Revita.

«Tas ir labākais, kas ar viņiem varēja noteikt pašreizējā situācijā,» pārliecināta Helēna Eglīte, kura vairāk nekā desmit gadu vadījusi Lejasstrazdu bērnunamu. «Īrijā izveidojusies tāda kā mūsējo kopiena, viņi pulcējas vienkopus, palīdz cits citam iekārtoties darbā. Viņi jau guvuši lielu dzīves pieredzi, zina valodu, iemācījušies strādāt, gādā par sevi, bet kas viņus būtu sagaidījis te. Kvalificētiem speciālistiem trūkst darba, kur nu vēl mūsu bērniem.»

Veiksmes stāsti - retums

«Mana pieredze liecina, ka no desmit bērniem varbūt par diviem varam priecāties, ka viņiem ir izdevies. Mūsu organizācijas jaunieši bērnunamā strādāja kā brīvprātīgie, savukārt tagad mēs bijušajiem audzēkņiem piedāvājam iesaistīties brīvprātīgo darbā ārzemēs. Priecājos, ka viens puisis nupat devās strādāt uz Rumāniju, jo te viņš ilgstoši bija bez darba. Netrūkst gan arī tādu, kuriem neko nevajag. Diemžēl daudzi jaunieši dzer, savas rīcības dēļ nonākuši policijas redzeslokā. Mēģinām turpināt ar viņiem strādāt, taču viņi pazūd, klaiņo. Šie bērni nav radināti būt atbildīgi, tāpēc viņiem grūti iekļauties sabiedrībā. Viņi vienu dienu var aiziet uz skolu vai darbu, bet nākamajā neiet, jo negribas, un neviena nav blakus, kas atgādina,» pieredzē dalās I. Juhņeviča. Viņa uzskata, ka nevalstiskās organizācijas ir tās retās, kuras mēģina rūpēties par šādiem jauniešiem, - nevienam citam viņi nav vajadzīgi. «Protams, pašvaldība iedod dzīvokli, pabalstu, un viss, tālāk kulies pats, kā proti. Bet kas viņu sagaida, atgriežoties savā lauku pagastā? Darba nav, nekādas perspektīvas.»

Līdzīgi novērojumi ir arī bērnu un ģimeņu atbalsta biedrības Bakners vadītājai Dace Rencei, kas kopā ar domubiedriem sadarbojas ar vairāk nekā desmit bērnunamiem Latvijā un palīdzējusi patstāvīgu dzīvi sākt ne vienam vien bērnunama audzēknim. «Nu neprot šie bērni dzīvot. Bērnunama darbinieki iegulda milzīgu darbu audzināšanā, taču veiksmes stāstu ir maz, vairāk ir bēdīgo stāstu. Meitenes ātri paliek stāvoklī, piedzimst bērniņi. Viņas mīl mazos, bet īsti nemāk par viņiem rūpēties, jo nav redzējušas patiesas ģimenes attiecības,» saka D. Rence. Viņa uzsver, ka audžuģimene būtu labākais modelis bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpē un audzināšanā.

Galvenais izglītība

Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centra direktors Arnis Kauķis, kura pārziņā ir pieci Rīgas bērnunami, tomēr ir pārliecināts, ka bērni šajās iestādēs pietiekami labi tiek sagatavoti patstāvīgai dzīvei. Protams, viss atkarīgs no katras iestādes vadītāja, darbiniekiem un tā, cik šis bērns ir gatavs ņemt pretī to, ko viņam dod. «Ir brīdis, kad šie bērni jūtas kā no laivas izmesti, tas ir pats sākums, jo bērnunamā, lai cik daudz mēs stāstītu par to, ka būs jāsāk sava dzīve, allaž kāds ir blakus. Bet te viņš pēkšņi paliek viens, taču viņš nav nevarīgs - zina, kā plānot savu budžetu, māk rīkoties ar bankas kartēm, iepirkties, gatavot ēst, mazgāt drēbes. Pirms viņi dodas no mums projām, jau sākam strādāt ar sociālo dienestu, un bērni zina, ka grūtā brīdī viņi vienmēr varēs mums vai šajā dienestā lūgt palīdzību.»

Šobrīd Rīgā uz bērnunama bāzes veido jauniešu māju. Pilngadību sasniegušie jaunieši, kas turpina mācīties, tajā varēs dzīvot, mācoties būt maksimāli patstāvīgi - plānot savu dienaskārtību, izdevumus, saprast, kas ir komunālie pakalpojumi, kur par tiem jāmaksā. A. Kauķa pieredze liecina - gandrīz 90% jauniešu, kuri sasnieguši 18 gadu un turpina mācīties, pēc aiziešanas no bērnunama spēj stabili nostāties uz savām kājām. Viņaprāt, lietderīgāk ir ļaut bērnam palikt bērnunamā, kamēr viņš turpina mācīties un iegūst profesiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bērnunami

2009. g.* no Latvijas bērnunamiem patstāvīgā dzīvē aizgāja 218 pilngadīgu audzēkņu - 122 zēni un 96 meitenes
57 bērnu aprūpes iestādes: pieci valsts bērnu sociālās aprūpes centri, trīs valsts specializētie bērnu sociālās aprūpes centri, 37 pašvaldību bērnu sociālās aprūpes centri, četri ģimenes bērnu nami un astoņi NVO bērnu sociālās aprūpes centri
Tajās - 2199 bērni: 465 bērni - valsts bērnu sociālās aprūpes centros, 139 - valsts specializētajos bērnu sociālās aprūpes centros, 1277 - pašvaldību bērnu sociālās aprūpes centros, 11 - ģimenes bērnunamos un 307 - NVO bērnu sociālās aprūpes centros.
* Par 2010. gadu dati vēl nav apkopoti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?