Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

No franču, itāļu, Āzijas virtuves

Buļļa astes zupu gatavo francūzis Havjers Delhomme. Viņs ir uzņēmējs no Provansas, kurš tagad dzīvo Latvijā un savai ģimenei mēdz gatavot ēdienus, ko ēdis bērnībā mājās. Buļļa asti par 1,60 Ls/kg Havjers pērk Centrāltirgū. Žurnāla Dienas Ēdieni jaunākajā numurā viņš parāda, kā no astes var pagatavot ne tikai zupu, bet arī galertu.

Liellopa gaļas uzkodu gatavo Viktorija Puķe. Šādi pagatavota gaļa ir populāra Taizemē un Kambodžā. Tā vienlaikus ir gan asa, gan maiga.

Laša tartaru gatavo Ilze Jurkāne. Uzaugot Ņujorkā, viņai bieži nācās saskarties ar citu tautu tradīcijām un ēdieniem. «Blakus mājā dzīvoja liela itāļu ģimene, un reizēm viņi arī mūs pacienāja,» saka Ilze un, iedvesmojoties no itāļiem, piedāvā šo uzkodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Liellopa astes zupa

1 liels burkāns, 1 selerijas kāts, 1 rācenis, 1 vidēji liels cukini, 1 brokolis, 100 g šampinjonu, 1/2 paprikas, 2-3 saujas Briseles kāpostu, 1 sīpols, 1 kg liellopa astes, 150 g lēcu (ja vēlas, lēcas var likt mazāk, daļu aizstājot ar kartupeļiem), 4 anīsa zvaigznes, sāls, pipari
1. Ar kārtīgu nazi sadala liellopa asti gabalos, lai var ielikt katlā.
2. Asti liek aukstā ūdenī, pievieno sāli, piparus un anīsa zvaigznes un vāra trīs stundas - jāvāra tik ilgi, līdz gaļa no astes kauliem viegli atdalās.
3. Kamēr aste vārās, sasmalcina visus dārzeņus, ko liks klāt zupai.
4. Zem tekoša ūdens noskalo lēcas.
5. Izņem asti no buljona, atdzesē un ar rokām atdala gaļu, ko liek atpakaļ katlā.
6. Gaļas buljonā liek lēcas un dārzeņus un vāra, līdz tie mīksti.
Anīsa zvaigžņu pievienošana piedod gaļai patīkamu aromātu, bet cilvēkam veicina gremošanu.

Marinētas liellopa gaļas uzkoda ar laima mērci

800 g liellopu gaļas, 4 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas), 1/4 glāzes sēņu sojas mērces, 1 tējk. tumšās sojas mērces, 3 ēd. k. brūnā cukura, 1 tējk. melno piparu, 1 ēd. k. zemesriekstu eļļas, 4-5 laimu sula, sauja zemesriekstu, pasniegšanai salātu lapas

1. Lielā bļodā sajauc sojas mērces un pievieno tējkaroti cukura, samaisa, kamēr izšķīst.
2. Pievieno eļļu, pusi ķiploku un pusi melno piparu.
3. Gaļu sagriež taisnstūros un liek marinādē. Sajauc, lai gaļa būtu pārklāta ar marinādi. Apsedz ar plēvi un istabas temperatūrā ļauj ievilkties 30 minūtes vai pat stundu.
4. Mērcei riekstus sasmalcina blenderī vai ar stampiņu. Laimu sulu sakuļ ar cukuru. Pievieno riekstus, atlikušos ķiplokus un piparus.

Laša tartars

1/2 kg laša, 1 maza burciņa kaperu, 30 g degvīna, 5 šalotes sīpoli (var lietot arī parastos), grauzdēta baltmaize, graudu rupjmaize, nevārītas paipalu olas, ja vēlas, dilles, olīveļļa, pipari, sāls

1. Sablendē sīpolus, pieliek pārējās sastāvdaļas un vēl mazliet sablendē. Nedrīkst samalt par daudz. Lasim jābūt sīkos gabaliņos, nevis putrā!
2. Zivs masu izveido bumbā uz šķīvja. Klāt pieliek maizes gabaliņus un paipalu olas.
3. Viesi paši pagatavo maizītes. Kas vēlas, izdzer jēlo oliņu.
4. Te labi piederas arī šampanietis, atdzesēts degvīns vai baltvīns.
5. Ja masa paliek pāri, nākamajā dienā var izcept kotletītes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?