Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par maz svaigu salātu, dārzeņu

Aiga, Dainis un viņu bērni Rūta (17) un Uldis (15) Hasneri dzīvo Liepājā. Aiga ir skolotāja, Dainis - pārdevējs, bērni mācās skolā. Kaut arī viņu māja atrodas gandrīz pilsētas centrā, viņiem ir arī savs piemājas zemes gabaliņš. Tajā tiek audzēts arī šis un tas pašu galdam. Mazajā siltumnīcā izaug gurķi un tomāti, dobēs - zaļumi un citi labumi. To, kas vasarā netiek apēsts, ģimene sagatavo ziemai.

Aiga mūs sagaida ar siltām vakariņām - galdā kūp kartupeļi, kotletes, gatavotas no vistas filejas (viens no Hasneru ģimenes iemīļotākajiem ēdieniem, viņi tās sauc par Aišas kotletēm, jo recepte noskatīta kādā televīzijas raidījumā, kurā piedalījusies Aiša). Ir arī tradicionālā miltu mērce un pašu gatavoti dārzeņu konservi. Viss patiešām garšīgs. Kā jau mājās un ar mīlestību gatavots. Bet Hasneri uzreiz stāsta - tās varētu nosaukt par brīvdienu vakariņām, kuras gatavojot ir patērēts laiks un ēd visi kopā. Ikdienā viss ir pavisam citādi. Mājās pārnākšanas laiks katram ir atšķirīgs - Aigas darbadiena reizēm ievelkas pat līdz astoņiem vakarā. Tad agrāk pārnākušie silda iepriekšējā dienā sagatavotos ēdienus vai gatavo paši. Rūta - kaut ko eksotisku, ko vecāki parasti galdā neceļ, piemēram, kādu meksikāņu ēdienu. Uldis sasmērē sev sviestmaizes vai arī cep picas.

Pārējās ēdienreizes - kā jau aizņemtiem cilvēkiem. Brokastis steidzīgas - kāda sviestmaize, jogurts, auzu pārslas, arī biezpiena sieriņi. Viskārtīgāk no rītiem ēd Rūta. Uldim šādai nodarbei visbiežāk nemaz nav laika - viņš guļ pēc iespējas ilgi, tāpēc reizēm brokastīs ir tikai tējas krūze.

Pusdienas katrs ēd atsevišķi. Aiga ņem līdzi maizītes vai ko citu mājās pagatavotu, lai taupītu naudu un laiku. Rūta tāpat - lai ekonomētu ikdienas latu, ko vecāki dod līdzi ēšanai (šo naudu Rūta krāj vasarai vai kādiem īpašiem pasākumiem, piemēram, koncerta biļetēm). Uldis ēd skolā piedāvātās pusdienas. Arī Dainis bez sabiedrisko ēdinātāju piedāvājuma pusdienās nespēj iztikt.

Lai ģimenei būtu ko ēst, rūpējas visi. Aiga, aptaujājot pārējos, izdomā, ko ģimene ēdīs. Jauniešu viedoklis šai ziņā ir būtisks, jo nav jau nozīmes pirkt un gatavot to, ko jaunieši izbrāķēs kā nederīgu. Dainis nopērk nepieciešamo pārtiku veikalā. Hasneru ģimenei nav parasts pirkt pārtiku visai nedēļai. Viņi neredz tam jēgu - labāk iepirkties divām trim dienām, jo tad mājās vienmēr ir svaigi produkti. Arī veikali atrodas tuvu darbavietām, tāpēc iepirkšanās nesagādā problēmas. Aiga stāsta, ka ir tomēr «iztikas minimums» - produkti, kuriem vienmēr jāatrodas ģimenes ledusskapī, tas ir, smērējamie sieri, noteikti Holandes siers un vēl dažādi labumi, kas nepieciešami picas pagatavošanai - kečups, šķiņķis vai karbonāde. Vienmēr ledusskapī var atrast arī pienu, biezpiena krēmus un sieriņus, jogurtus, kaut ko no zivju ēdieniem, piemēram, siļķi, un olīvas.

Uz jautājumu, kā Hasneri uzskata, vai viņu ēdienkarti varētu nosaukt par veselīgu, skan atbilde, ka uztura piramīda viņiem ir labi zināma un ēdienu dažādība nodrošina veselīgumu. Piemēram, ritma maiņa - divas dienas tiek ēsts sausais ēdiens, kā kartupeļi, rīsi vai kas cits ar piedevām, un divas dienas - zupa. Šīs ģimenes pamatprincips darbdienās - ātri pagatavojams ēdiens. Šai ziņā atmaksājas vasarā ieguldītais darbs konservu sagatavošanā. Nav jāpūlas griežot vai rīvējot, atver tik burciņu, un piedevas otrajiem ēdieniem labu labās. Svaigus produktus Hasneri bauda vasarā, kad pašiem viss izaudzis, vai tagad ziemas periodā, ēdot visdažādākos augļus, kādi nu veikalā pieejami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ģimenes ēdienkarte nedēļai

Veikalā iztērēti Ls 33,86, ēšanai ārpus mājas -
Ls 17,57. Kopā Ls 51,43
P. Brokastis: sviestmaizes ar sieru un desu, kafija, tēja. Rūtai arī jogurts un pudiņš. Pusdienas: ārpus mājas. Vakariņas: makaroni ar gulašu. Tēja, mandarīni.
O. Brokastis: maize, siers, ābolu sula, tēja, kafija. Pusdienas: ārpus mājas. Vakariņas: ātrā pupiņzupa. Āboli, mandarīni. Pirkts: mandarīni, siers, olas, maize, kotlešu masa, konservētas pupiņas, Ls 8,15.
T. Brokastis: cepta ola, siļķe želejā, tēja, kafija, maize. Pusdienas: ārpus mājas. Vakariņas: pupiņzupa, mandarīni, karstais upeņu dzēriens.
C. Brokastis: sviestmaize, jogurts, mandarīni.
Pusdienas: ārpus mājas.
Vakariņas: piecu graudu putra, Bērniem ar ievārījumu, vecākiem ar speķa mērci. Pirkts: olas, mandarīni, siers, biezpiena sieriņš, jogurts, karstais dzēriens, maize, šokolādīte, zivis, Ls 13,62.
Pt. Brokastis: sviestmaizes, jogurts. Pusdienas: ārpus mājas.
Vakariņas: rīsi, cepta zivs, marinētu kāpostu salāti. Mandarīni, āboli, pomelo. Pirkts: skābais krējums, apelsīni, cukurs, karbonāde, šķiņķis, picas plāksnes, bulciņas, limonāde, vistas fileja, Ls 9,71.
S. Brokastis: sviestmaizes, pārslas, jogurts.
Pusdienas: Dainim - graudu maize, konservi, Ls 0,50.
Vakariņas: kartupeļi, vistas kotletes, konservēti salāti. Kūkas, vīns, Ls 2,50.
Sv. Brokastis: rauga pankūkas, ābolu ievārījums, kafija, tēja, Ls 0,65. Pusdienas: gulašs, griķi, sarkanvīns, ābolu sula. Vakariņas: šokolāde ar mandelēm, tēja, cepumi, āboli.
Pirkts: mandarīni, cepumi, šokolāde, bulciņas, jogurts, pudiņš, majonēze, olas, maize, siers, sīpoli, skābais krējums, košļājamā gumija, Ls 9,19.
Ģimene ēšanai tērē aptuveni trešdaļu no saviem ienākumiem.

No viņiem var mācīties

Arī aizņemti cilvēki var gatavot mājās. Darbdienās tikai jāizvēlas ātri pagatavojami ēdieni.
Piemēram, lieliska skābeņu zupa iznāk no konservētām skābenēm, iepriekš apceptas gaļas ar sīpoliem un kartupeļiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?