Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Parakstu vācēji jau svin uzvaru

Pēdējā dienā, kad Latvijas pilsoņiem bija tiesības parakstīties par referenduma rīkošanu, lai krievu valoda kļūtu par valsts valodu, garas parakstīties gribētāju rindas Rīgas centrā neveidojās, tomēr cilvēku plūsma bija nepārtraukta, Diena novēroja pie parakstu vākšanas iecirkņiem. Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem savākti 146 000 parakstu, kas, pieskaitot 12 000 jau pirmajā kārtā savākto, nozīmē, ka varētu būt gaidāms referendums.

Biedrības Dzimtā valoda līderis, par nacionālboļševiku dēvētais Vladimirs Lindermans, sarunā ar Dienu to nosauca par «vēsturisku uzvaru», bet Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars norāda, ka galīgie rezultāti gaidāmi tikai ap gadu miju.

Dienu pirms parakstu vākšanas noslēguma trūka vēl nedaudz vairāk nekā 10 000 no nepieciešamajiem 154 379 tūkstošiem parakstu, lai iniciētu referendumu par grozījumiem Satversmē, kurus piedāvā Dzimtā valoda. Pirms referenduma gan par grozījumiem jābalso arī Saeimai, un referendums notiks tad, ja parlaments grozījumus nepieņems negrozītā veidā. Tomēr, ja ir izdevies savākt parakstus, lai krievu valoda kļūtu par oficiālo valsts valodu, referendumā «par» būtu jānobalso nevis vienkārši vairāk nekā pusei tā dalībnieku, bet gan vairāk nekā pusei no visiem Latvijas vēlētājiem (pilngadīgajiem pilsoņiem), tas ir, vairāk nekā 700 000.

CVK priekšsēdētājs A. Cimdars gan uzsvēra, ka CVK «nojausmas netirgo», un skaidroja, ka galīgie parakstu vākšanas rezultāti gaidāmi tikai ap Jaungadu, jo komisijas galvenais uzdevums esot «konstatēt faktu ar precizitāti», tāpēc ir rūpīgi jāuzskaita, cik no savāktajiem parakstiem ir nederīgi.

Pirmkārt, jāpārbauda, cik cilvēku, kuri piedalījušies pirmajā parakstu vākšanas raundā, kad to vēl organizēja Dzimtā valoda, parakstījušies arī CVK rīkotajā parakstu vākšanā, jo šie paraksti tiek skaitīti kopā, un divreiz parakstīties nedrīkst. Otrkārt, jānošķir cilvēki, kuriem nav tiesību parakstīties, bet kuri to tik un tā pamanījušies izdarīt. Starp viņiem teorētiski varētu būt personas, kurām ar tiesas lēmumu atņemta pilsonība, bet pasi tās nav nodevušas, vai personas ar ierobežotu rīcībspēju. A. Cimdars gan norādīja, ka ierasti šādās parakstu vākšanas akcijās par nederīgiem tiek atzīti tikai daži desmiti parakstu, taču pieļāva, ka šoreiz tādu varētu būt vairāk, jo riska grupa varētu būt nepilsoņi, kuriem varētu būt izdevies parakstīties kļūdas pēc.

Dzimtā valoda jau izplatījusi paziņojumu, ka, pēc tās aprēķiniem, savākti 157 000 parakstu. Biedrības atbalsta komisijas analītiskās grupas pārstāve Olga Gogina gan atzina, ka tā esot tikai matemātiskā analīzē balstīta prognoze. V. Lindermans savukārt uzsvēra, ka, par spīti tam, ka referendums varēs notikt, krievu iedzīvotāji esot gatavi kompromisam: «Mums galvenais ir, lai krievu valoda Latvijā nebūtu svešvaloda, kā, piemēram, portugāļu vai kāda cita.»

Tomēr, kā novēroja Diena, ne visi, kas parakstījušies, atbalsta arī referenduma rīkošanu. Parakstu vākšanas iecirknī Rīgas 3. ģimnāzijā tie aktīvisti, kuri piekrita runāt ar presi, savu izvēli argumentēja līdzīgi kā Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kurš medijiem izsūtītā paziņojumā apgalvoja, ka esot «parakstījies par pašcieņu», kaut patiesībā neatbalstot otras valsts valodas ieviešanu. Piemēram, Dmitrijs skaidroja: «Ja godīgi, esmu pret otru valsts valodu, tas, ka parakstījos, ir tieša reakcija uz Visu Latvijai! iniciatīvu, ka visām skolām jāpāriet uz latviešu valodu.» Referendumā viņš par to nebalsošot, jo «ja tā kārtīgi padomā, valodas problēmas nemaz nav».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?