Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pasaule uzzina ASV diplomātu domas

«Ir noticis terora akts diplomātijā,» komentējot atklātībā nonākušo ASV diplomātu iekšējo korespondenci, paziņoja Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni. Skandalozā organizācija WikiLeaks nedēļas nogalē plašākai publikai nodevusi vēstījumus, ko ASV vēstniecību darbinieki nosūtījuši uz Vašingtonu. Tā kā sarakste ir slepena, diplomāti lietojuši atklātu valodu, netaupot kritiskus vārdus ārvalstu līderiem, šeit arī apspriesti vairāki sabiedrībai nezināmi ASV valdības lēmumi.

Konfidenciālās informācijas noplūde radījusi sašutumu diplomātu aprindās, jo īpaši asi to nosodījusi Vašingtona, sakot, ka WikiLeaks rīcības dēļ ir apdraudēti amerikāņu diplomāti un nacionālās intereses. Skandāls iecirtis skaļu pliķi ASV diplomātiskajam korpusam, jo samazinājusies tā uzticamība citu valstu diplomātu acīs.

Betmens un Robins

WikiLeaks tīmeklī noplūdinājis vairāk nekā 251 tūkstoti diplomātisko vēstuļu un telegrammu, 632 no tām izsūtītas no ASV vēstniecības Rīgā. Pagaidām organizācijas mājaslapā interesentiem nav pieejams korespondenču saturs, tomēr daļu no tām pirmdien publicēja vairāki rietumvalstu laikraksti. Sarakstē pārsvarā apspriesti aktuālākie notikumi pasaules valstīs un analizēta to politiskā situācija.

Vēstulēs amerikāņu diplomāti smagi kritizējuši ārvalstu līderus. Piemēram, Krievijas politisko duetu, ko veido prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjerministrs Vladimirs Putins, viņi salīdzina ar supervaroni Betmenu un viņa palīgu Robinu. Šajā gadījumā par Robinu tiek dēvēts D. Medvedevs.

Diplomāti izteikušies, ka Krievijas prezidents esot V. Putina politiskais ieslodzītais, raksta Krievijas laikraksts Kommersant. Kremlis uz karstām pēdām nesteidz izteikt savu nostāju, sakot, ka esot nepieciešams detalizētāk iepazīties ar dokumentiem.

Kritizēti arī citu lielvalstu vadītāji. Vienā no vēstulēm Vācijas kanclere Angela Merkele nosaukta par cilvēku, «kas nevēlas uzņemties risku» un «reti kad ir radoša». Savukārt Francijas prezidents Nikolā Sarkozī nodēvēts par «kailo karali», un ASV vēstniecības Parīzē darbinieki uzskata, ka viņš ir «valdonīgs, mēdz ātri apvainoties un rupji izturas pret saviem kolēģiem».

Visvairāk ticis skandalozajam Itālijas premjeram Silvio Berluskoni, kurš savas neremdināmās seksuālās apetītes dēļ esot «politiski un fiziski» vājš. Viņš arī raksturots kā bezatbildīgs, patmīlīgs un pilnīgi neefektīvs cilvēks.

Izseko ANO vadītāju

Publicētie dokumenti daļēji parāda, kā Vašingtona realizē savu ārpolitiku.

Savulaik amerikāņu diplomāti Slovēnijas valdībai piedāvājuši uzņemt kādu Gvantanamo cietuma ieslodzīto, pretī piesolot ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti.

Korespondencē atrodama informācija, ka pirms aptuveni gada ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone devusi atļauju sākt ANO vadības, arī ģenerālsekretāra Bana Ki Muna, izsekošanu, vēsta BBC. Savukārt 2007. gadā Vācijas varas iestādēm tika piekodināts neizdot aresta orderi par vairākiem ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes darbiniekiem, kas bija iesaistīti nevainīga Vācijas pilsoņa, kuram bija tāds pats vārds kā aizdomās turamajam islāma kaujiniekam, nolaupīšanā Afganistānā.

Diplomāti arī izteikuši dažādas aizdomas par valstīm, kurā tie pilda savus pienākumus. Maskavā strādājošie diplomāti izteikuši minējumus, ka Krievijas specdienesti ir cieši saistīti ar kriminālajiem grupējumiem, bet Lībijas līderi Muammaru Kadāfi visur pavadot «seksīga» ukraiņu izcelsmes medmāsa, ar kuru, iespējams, viņam esot romantiskas attiecības.

F. Fratīni uzskata, ka vēstuļu noplūde ir sava veida 11. septembris ASV un pasaules diplomātijai. Viņš aģentūrai Reuters sacījis, ka pēc visu dokumentu nonākšanas internetā Romas un Vašingtonas savstarpējā uzticība tiks pamatīgi iedragāta.

Briestošo skandālu apjauš arī Baltais nams, kas WikiLeaks rīcību nosaucis par nepieņemamu un uzsvēra, ka diplomātu personīgais viedoklis nav Vašingtonas oficiālā nostāja un domu apmaiņas rezultātā ne vienmēr tiekot pieņemti galīgie politiskie lēmumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?