Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pianiste balerīna

Māksla pacieš visu. Mākslas vārdā arī pacieš (gandrīz) visu. Kā rīkoties situācijā, ja pedagogs un režisors, no kura atkarīgs tavs radošais liktenis, ausī čukst «tevī ir par maz kaislības un tumsas», tēzes uzskatāmības labā ar savām graciozajām ķetnām neķītri ieķerdamies kājstarpē? Vai šāda rīcība ir pedagoģiska - topošajai prīmai/prīmusam?

Bīstos, ar šādu seksuāli un psiholoģiski traumatisku pieredzi, ko filmā Melnais gulbis nākas pārdzīvot pārlieku uzcītīgajai Ninai, netiktu galā nedz Hičkoks, nedz Kubriks un Haneke, lai gan ir acīmredzami, ka Darens Aronofskis no šiem kinomeistariem aizņēmies, kur vien nav piesiets, - vannas istabas, tualetes, valdonīgas mātes, visu veidu seksuālās neirozes un spoguļus, spoguļus, spoguļus... Melnais gulbis ir gatava omlete no trim olām -Psycho, Mirdzuma/Shining un Pianiste. Ak, jā, pa virsu Polaņska Riebums - sāls vietā. Atšķirība vien tā, ka Natālijai Portmenai līdz Džeka Nikolsona, Entonija Pērkinsa vai Izabellas Ipēras neprāta meistarībai vēl tālu, kā līdz Mēnesim. Bet viņa cenšas, vaigus piepūtusi.

Esmu dzirdējis, ka daudzus šī filma emocionāli satricina/satracina. Kaut arī, vēsuprāt lūkojoties ekrānā, vajadzētu sajēgt, ka režisora apzināti piezemētās «brīnumainās baleta pasaules» situācijas labākajā gadījumā velk uz komēdijisku farsu. Nu vai tad ir iespējams pēc Annijas Žirardo izcili notēlotās monstrozās mātes Mihaela Hanekes Pianistē vēlreiz rādīt baletiska entuziasma apsēstu jaunavu (arī tiešā nozīmē), kuru tiranizē valdonīgā māte, kompensēdama pašas neizdevušos balerīnas dzīvi? Aronofskis taču ir pie pilna prāta un saprot, ka Melnā gulbja sižets atgādina zemā žanra etalonu - bulvāru romānu. Stāsts par mākslas vidē valdošo skaudību (ko mēs esam glīti raduši dēvēt par radošo konkurenci) ir banāls un vecs kā pasaule. Tieši to pašu var teikt par Ninas apsēstību - šī līdz apnikumam centīgā pioniere dejotāja, kura, kā jau tas Mirstošajā gulbī (alias Gulbju ezerā) pieklājas, mirst uz skatuves ar vārdiem «es esmu perfekta, es esmu ideāla», ir karikatūras, nevis skatītāju līdzpārdzīvojuma asaru cienīga.

Lai man atvaino visādi smalko stilu cienītāji, bet sen kino nebiju vērojis neķītrāku orģiju - kad izbiedētas stirnas acīm blisinošā «baltā Nina», ar spoguļa lausku nokāvusi savu foršai palaistuvei līdzīgo konkurenti, ievilkusi viņas rumpi dušā, uz skatuves parādās «melnās Ninas» triumfālajā veidolā, kuru režisors vēl tīšām paspilgtina ar fizioloģiskiem specefektiem (dejas laikā Ninai izaug melni ar divdesmit tūkstošiem Svarowski kristālu apšūdināti spārni un Dolby Digital stereosistēmā dārd apdullinošs putnu «roku» vēzienu troksnis). Kur vēl tālāk! Kāda drāma!? Farss gatavais! Toties efekts graujošs - ko tu Holivudai padarīsi!

Un brīnums notiek! Mēs kāri tveram šo muļķīgo, izdomāto, neticamo mākslīgo Melnā gulbja pasauli kā tai piederīgie, kā nohipnotizēti bērni saķer un nelaiž vaļā mīksto rotaļlietiņu, domādami, ka, pazaudējot spēļmantu, tie pazaudēs dzīvību. Praktiski nekauņa Aronofskis ar «masu skatītāju» izrīkojas tieši tāpat kā ģēnijs Skorsēze pirms gada savā šausmu filmā Nolādēto sala/Shutter Island - bez sirdsapziņas pārmetumiem iesmērē skatītāju miljoniem baismīgu pasaciņu, nē, absolūti neticamu blēņu stāstu par to, ka cilvēkam, kad viņam «vadiņi saiet grīstē» un «aizbrauc jumts», vienīgais veids, kā nākt pie prāta, ir paņemt sērkociņu un visu to teātri (kino)nodedzināt līdz pamatiem. Ar teātri, saprotams, domāta dzīve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?