Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pie stūres ar lieliem plāniem

Lai gan Marijai Ozolai (28) un Alisei Kindzulei (22) taksometra vadītājas darbs uzņēmumā _Lady Tax_i ir naudas pelnīšana, ko lieliski var savienot ar studijām, abas atzīst, ka šī nodarbošanās viņām arī ļoti patīk. Klienti jauki un interesanti, arī no citu taksistu puses meitenes jūt cieņu un koleģiālu attieksmi. Tomēr gan Marijai, gan Alisei ir vērienīgāki mērķi. Marija neklātienē mācās Flying Academy Čehijā, lai kļūtu par profesionālās aviācijas piloti, savukārt Alise studē uztura zinātni Rīgas Stradiņa universitātē un sapņo iekļūt Latvijas sieviešu hokeja izlasē.

Draudzējas ar transportu

Kad tuvojās beigām dekrēta laiks ar jaunāko meitu, Marija sāka meklēt piepelnīšanās iespējas un pieteicās taksistes vakancei. To viņai jau sen gribējās pamēģināt, tikai šķita - nu, kas tā par karjeru, taksometrā... Bet tagad Marija saka - ideāls darbs, jo starp braucieniem var pamācīties, grafiku var elastīgi pamainīt. «Domāju, ka esmu laba taksiste. Uzņēmumā pat saņēmu goda rakstu par pozitīvu attieksmi pret darbu un par to, ka uz mani var paļauties,» Marija sevi paslavē un teic, ka labam taksistam jābūt labam cilvēkam, jāmāk saprasties ar citiem. Protams, arī jāmīl tas, ko dari, un jāprot braukt. Marija pie autovadītāja apliecības tika pirmā pagalmā un klasē. «Man ar transporta līdzekļiem vienmēr bijusi draudzība.» Viņa atklāj, ka kādu laiku kalusi plānus iegūt arī autobusa un lielo kravasmašīnu vadītāja kategoriju. Līdz brīdim, kad ieraudzīja Čehijas pilotu skolas reklāmu un saprata, ka tieši tas ir viņai vajadzīgs.

Marija iepriekš strādājusi gan par juvelierizstrādājumu veikala vadītāju, gan par tirdzniecības pārstāvi, tagad paralēli taksometra vadīšanai viņa arī ar autobusu ved ceļojumos tūristu grupas. Savulaik Marija studēja tūrisma vadību Baltijas Starptautiskajā akadēmijā, pirms tam arī restaurāciju Latvijas Mākslas akadēmijā, taču mācības palika nepabeigtas. Par labu pilotu skolai viņa izlēma, jo gribējās apgūt ko vienlaikus interesantu un lietderīgu. «Man vienmēr ir patikusi lidostas atmosfēra, ceļošana pa pasauli. Mana mamma ir māksliniece un vienmēr mani ņēma līdzi darba braucienos.»

Augstums aizšļūc

Vai aviācija sievietei nav grūta? Marija saka - ir jāzubrī, bet, ja grib, visu var iemācīties. Pirms gada Marija jau Latvijā ieguva privātlidmašīnas pilota licenci, ar kuru var vadīt lidmašīnas svarā līdz septiņām tonnām, bet tikai savam priekam. Ja vēlas strādāt aviokompānijās, jāmācās tālāk, jāiegūst transporta lidmašīnas pilotēšanas tiesības. Flying Academy Brno Čehijā Marija kopā ar grupas biedriem no Zviedrijas, Norvēģijas, ASV, Indijas, Ēģiptes, Rumānijas un citām valstīm mācās angļu valodā neklātienē, tagad gatavojas pirmajiem teorijas eksāmeniem maijā, bet nepieciešamās praktiskās lidojumu stundas krāj tepat Spilves pļavās.

«Kad lidoju pirmoreiz, bija jau mazliet grūti saprast, kur atrodies. Uzņem virzienu, bet pa to laiku augstums kaut kur aizšļūc,» Marija smejas. «Sākumā, protams, nācās pasvīst, bet pēc tam jau vairs neliekas, ka te tikai nesaprotamas lampiņas.» Viņa atceras, ka reiz gaisā apstājies lidmašīnas dzinējs, licies, ka nu būs jāveic ārkārtas nosēšanās, taču «čik-čik visu saslēdzu, viss atsāka darboties, un nekāds emergency landing nesanāca». Gandrīz vai žēl kļuvis. Marija tomēr pārspļauj pār plecu.

Jāspēj pasmaidīt

Alise, kura līdz šim bija tikai piepelnījusies par auklīti un veikalā, pie taksometra stūres nonāca, kursabiedrenes, kura jau strādāja Lady taxi, mudināta. «Man gan pašai likās, ka esmu topogrāfiskais idiots un ka taksista darbs ir ļoti grūts. Bet CV tomēr aizsūtīju, un man desmit minūšu laikā piezvanīja. Sākumā biju traki nobijusies,» Alise stāsta. Braukt viņai patīk, abas ar kursabiedreni startējušas arī sieviešu rallijā. Turklāt izrādījies, ka takšu klienti ir saprotoši un atsaucīgi uz ceļa rādīšanu. Alise brīnās, taču īgni vai lecīgi braucēji gadās ļoti reti. Arī pašam taksometra vadītājam, viņasprāt, jābūt laipnam, ar ātru reakciju un spēju pasmaidīt pat pēc nogurdinošas maiņas. Alises taksistes stāžs gan pagaidām ir tikai mēnesis, jo līdz pat trešā kursa vidum savienot studijas ar strādāšanu bijis neiespējami. Tagad, protams, nobraukt 24 maiņas stundas nav viegli, toties radusies iespēja paspēt visu - darbu, mācības. Alise vakaros arī uzkopj kādu skolu un četrreiz nedēļā dodas uz hokeja treniņiem.

Nākotnē strādāt Alise tomēr gribētu uztura speciālistes profesijā. Interese par šo jomu radusies, jo pašai jāievēro diēta bez piena un miltiem. Iespējams, pie pirmajiem konsultējamajiem palīdzēs tikt taksometrs, Alise joko. Reiz viņa jau vedusi no slimnīcas pasažieri, ar kuru sākušas runāties par vēdera kaitēm, un rezultātā sieviete palūgusi Alises telefona numuru, lai kādreiz ko pavaicātu par uztura jautājumiem.

Arī ar hokeju Alisei saistās lieli plāni - viņa vēlas iekļūt Latvijas sieviešu izlasē. Šogad līdz tam mazliet pietrūcis. Alise spēlē komandā Sāga, šad tad brauc uzspēlēt arī ar puišiem, jo hokejs ir sirdslieta. «Mamma ir basketboliste, bet īsti neļāva spēlēt basketbolu, jo tas neesot sievišķīgs sportaveids. Bet, kad mani paziņa paķēra līdzi uz hokeja treniņu, saslimu ar to,» Alise stāsta.

Hokejs meitenei arī savā ziņā palīdzējis tikt pie autovadītājas apliecības. Kad ģimene no Rīgas centra pārvācās uz Mārupi, smago somu uz treniņiem vajadzēja vest ar mašīnu. Alises mamma, pati būdama ar tiesībām, bet bez braukšanas pieredzes, gadu sēdēja Alisei mašīnā blakus, līdz meita varēja sākt šoferēt patstāvīgi. «Bija piedzīvojumi. Policists aptur, sabar mammu, ka braucam bez gaismām, un mamma pēc tam saka - vajadzēja pateikt, ka es pat nezinu, kur tās lampas ieslēdz.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?