Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pienākusi Lemberga kārta

Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) un vienam no šīs apvienības līderiem Aivaram Lembergam, kurš nereti sūkstījies par zaļo zemnieku atstumšanu no sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem, drīzumā būs iespēja aci pret aci tikties ar Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem. Aizdevēji kārtējā misijā aprīlī vēloties tikties ar visām koalīciju veidojošo spēku partijām, bet jo īpaši ar ZZS esošā spēka Latvijai un Ventspilij vadītāju A.

Lembergu. _Dienas_ rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka galvenais temats būšot strukturālās reformas un 2012. gada valsts budžets. Aizdevēju mērķis cita starpā esot saprast zaļo zemnieku argumentus novilktajām sarkanajām līnijām.

Pa tiešo uz Ventspili

EK pārstāvniecībā Latvijā Dienai norādīja, ka patlaban starptautisko aizdevēju misijas laikā no 5. līdz 15. aprīlim ir ieplānota viena oficiāla tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība). Taču, «ņemot vērā, ka budžeta pieņemšanā liela loma ir visām koalīcijas partijām, varētu notikt tikšanās ar koalīciju veidojošo partiju vadību», Dienai īsi noteica EK pārstāvniecībā. Tas, ka aizdevēji misiju laikā tiekas ne tikai ar premjeru un finanšu ministru, bet arī ar citiem politiķiem Saeimā, esot normāla prakse. Tomēr šoreiz situācija ir nedaudz citāda, jo atšķiras formāts. Aizdevēju ierosme tikties ar koalīciju veidojošo partiju vadību, visticamāk, lielā mērā saistīta ar aizdevēju vēlmi pie sarunu galda redzēt konkrēti vienu cilvēku - Ventspils mēru, kurš nereti paudis neapmierinātību par zaļo zemnieku nostumšanu no sarunām ar aizdevējiem un arī valdības piekāpīgumu aizdevēju prasībām.

Pēc ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa Dienai teiktā, «viņi [aizdevēji] pa tiešo izgājuši uz Ventspili, arī A. Lembergu», lai runātu ne tikai par šā un nākamā gada budžetu, bet arī strukturālajām reformām ZZS pārvaldītajās jomās, kā izglītība un sociālā sfēra. Ņemot vērā aizdevēju vēlmi redzēt zaļo zemnieku piedāvājumu reformām arī sociālajā un izglītības jomā, ZZS ministri un apvienībā esošo partiju vadība apspriedē pagājušajā svētdienā Tukuma Jaunmoku pilī detalizēti izdiskutēja apvienības pozīciju šajos abos jautājumos, kas, kā noprotams, nav mainīta. Šāda pati apspriede paredzēta arī šo svētdien par veselības un satiksmes jautājumiem, Dienai teica Latvijai un Ventspilij biedre Kristīne Krasovska.

Tāpat aizdevēji, pēc A. Brigmaņa un K. Krasovskas sacītā, esot ieinteresējušies par A. Lemberga pirms kāda laika izteiktajiem priekšlikumiem tēriņu mazināšanai, ko Finanšu ministrija (FM) esot noraidījusi. FM gan norāda: priekšlikumi skatīti koalīcijas sēdē un atzīti kā neīstenojami vairāku iemeslu dēļ. Pārmetumi par izdevumu pieaugumu šogad salīdzinājumā ar pērno gadu FM ieskatā nav korekti, jo tēriņu palielinājums, piemēram, skaidrojams ar lielāku līdzfinansējuma atvēlēšanu ES fondu naudas apguvei. ZZS esošo partiju vadītāji aizdevējiem paudīs atšķirīgo viedokli jautājumos, piemēram, par starptautiskā aizdevuma atmaksas termiņiem un budžeta deficītu. Nākamgad tam jābūt 3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IK), taču izskanējis, ka budžeta deficīts nākamgad varētu būt «krietni» zem 3% no IK. «Gribam saprast, kas ar to domāts,» piebilda ZZS pārstāve.

Saprot, ka nav vienota

Pērn beigās lēsts, ka 2012. gada budžetu nāksies konsolidēt par vairāk nekā 300 miljoniem latu, taču finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) izteicies, ka konsolidācijas apmērs būs mazāks par 270 miljoniem latu. Konkrēts apmērs vēl nav zināms, jo tas tiks precizēts aizdevēju misijas laikā, norāda FM. Ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (Vienotība) saka, ka ZZS nav atstumta no sarunām ar aizdevējiem; tajās jau kādu laiku līdzdarbojas ZZS deputāts Andris Bērziņš. Tomēr, ņemot vērā zaļo zemnieku atšķirīgo izpratni par reformām un budžeta jautājumiem, gan premjers, gan finanšu ministrs ir mudinājuši aizdevējus «īpaši strādāt ar ZZS», lai komunikācija noritētu bez starpniekiem un lai vēlāk nebūtu jāklausās pārmetumi no ZZS par sarunu interpretēšanu.

Visticamāk, aizdevēji ņēmuši vērā šo mudinājumu, jo neoficiāli zināms, ka arī viņi vēlas runāt bez starpniekiem par jautājumiem, kuros ZZS pozīcijas atšķiras no koalīcijas partnera Vienotības un starptautisko aizdevēju nostājas. Piemēram, tā ir ZZS pārvaldītajā un resursu ietilpīgajā sociālajā un izglītības jomā, kurā aizdevēji un arī Vienotība vēlas redzēt kardinālākas reformas, bet tas nav iespējams zaļo zemnieku novilkto sarkano līniju dēļ. «Redzot to, kā iet ar šā gada budžeta grozījumiem un to, kā zaļie zemnieki bloķē tās lietas, aizdevēji vēlas saprast tos argumentus un parādīt, kā viņi to visu redz,» Dienai teica neoficiāls aizdevējiem tuvu stāvošs avots, liekot noprast, ka pie sarunu galda aizdevēji visvairāk vēlas redzēt lielāko kritizētāju no ZZS - A. Lembergu. Tas, pēc sociologa Aigara Freimaņa sacītā, apliecina aizdevēju izpratni par A. Lemberga milzīgo lomu ZZS lēmumu pieņemšanā. «Tas arī liecina, kā aizdevēji uztver valdošo koalīciju. Saprot, ka nav tik vienota.» 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?