Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pieticīgi prognozē labumu budžetam no amnestijas

Valdība otrdien apstiprinājusi nodokļu parāda amnestiju jeb «nodokļu atbalsta pasākumu», kas paredz iespēju, nomaksājot nodokļu pamatparādu, tikt pilnīgi atbrīvotam no uzrēķinātās nokavējuma naudas un 90% soda naudas. Šis ir viens no ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem, kuru realizējot šogad budžetā varētu papildus gūt 2,3 miljonus latu, nākamgad - 5,6 miljonus latu, preses konferencē norādīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Kaut gan, pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aprēķiniem, patlaban valstī ir 110 000 nodokļu parādnieku, kuri teorētiski var pretendēt uz amnestiju, _Dienas_ aptaujātie nodokļu sfēras pārzinātāji atzīst, ka diez vai atsaucība uz šo iespēju būs masveidīga.

Preses konferencē premjers uzsvēra, ka šis būšot vienreizējs pasākums krīzes periodam, kad daudziem radās finansiālas grūtības, tādēļ noteikts, ka parādu amnestija attieksies tikai uz tiem parādiem, kas izveidojušies līdz 2010. gada 1. septembrim. Vēl gan nav izlemts, kad varēs sākt pieteikties šim atbalstam, bet ieplānots, ka parādu atmaksāšanai atkarībā no to summas tiks atvēlēts līdz pat pieciem gadiem ilgs laikaposms. Iecere gan vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, bet valdība cer, ka būtiskām problēmām te nevajadzētu būt.

No VID sniegtās informācijas par lielākajiem nodokļu parādniekiem var spriest, ka absolūtais vairākums nodokļu parādu izveidojas pēc VID veikta audita. Vēl daļa parādu uzrēķināti pēc datu atbilstības pārbaudēm, un tikai salīdzinoši niecīga daļa uzņēmumu un privātpersonu parādos iedzīvojušies, godīgi iesniedzot VID deklarācijas, bet nepaspējot laikā nomaksāt atbilstošās nodokļu summas.

Nodokļu eksperte Gunta Kauliņa norāda, ka nupat apstiprinātā amnestijas iespēja raisot ļoti divējādas izjūtas: «Tie, kas var samaksāt un grib strādāt godīgi, tie arī šobrīd maksā nodokļus. Savukārt tie, kas negrib vai nevar samaksāt, visticamāk, vai nu bankrotē, vai vispār neliekas ne zinis un reģistrē nākamo uzņēmumu. Tāpēc nezinu, vai būs daudz tādu, kuri būs spējīgi samaksāt iepriekš uzkrātos parādus.» Viņa gan atzina, ka vismaz daļa parādnieku šo iespēju, visticamāk, izmantos.

Jāatgādina, ka bez nodokļu parādu amnestijas apspriesti tiek vairāki citi apjomīgi ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumi - sākumdeklarēšanās ieviešana un ienākumu legalizācijas koncepcija, kas paredz fiziskām personām iespēju, apmaksājot samazinātu nodokļa likmi, padarīt savus līdz šim slēptos ienākumus likumīgus. Arī šī iniciatīva jau paspējusi izpelnīties kritiku gan no uzņēmēju, gan likumsargu puses. Raidījums Nekā personīga, atsaucoties uz prokuroru Juri Jurisu, norādīja, ka legalizācijas koncepcija var daļēji izjaukt valsts apsūdzības Aivara Lemberga (LunV) lietā. Savukārt finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas Rīgas prokuratūras vadītājs Vilnis Ulmis Dienai atzina, ka personīgi esot diezgan skeptiski noskaņots pret to, cik efektīvs šāds pasākums varētu būt, jo diez vai «tagad visi skries nomaksāt procentus un tas kaut kā uzlabos budžeta ieņēmumus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?