Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pītera Geibriela māsa

Par Sevaras Nazarhanas popularitātes mērogu liecina kaut vai tā interese, kas par viņu tika izrādīta Rīgas lidostā. Valsts akadēmiskā kora Latvija producente Ieva Vītiņa nedēļas sākumā agri no rīta lidostā sagaidīja Sevaru ar plāksnīti, uz kuras bija rakstīts dziedātājas vārds. Šis vārds acumirklī iedarbojās uz cilvēkiem, kuri arī gaidīja no Taškentas ielidojošos pasažierus un jūtas piederīgi uzbeku kultūrai.

«Kur un kad viņa dziedās? Kur var nopirkt biļetes? Viņa taču ir mūsu Dženifera Lopesa!» Sevaras tautiešu reakcija apstiprināja, ka uz kora Latvija rīkoto Starptautisko garīgās mūzikas festivālu ierodas liela māksliniece.

Tik viegli un tik labi

Uzbekistānā Sevara ir popzvaigzne, taču visur citur viņa ir pasaules mūzikas/world music slavenība. Šo statusu Sevarai Nazarhanai nodrošinājuši divi uzbeku folkmūzikas albumi, kurus izdevusi Pītera Geibriela ierakstu kompānija Real World Records, - Yol Bolsin (2003) un Sen (2007). Albumu Yol Bolsin producējis un aranžējis slavenais franču komponists Hektors Zazū. Sevaras priekšnesums atklāja Pītera Geibriela 2004. gada turnejas Growing Up šovus. Viņa ir uzstājusies visos nozīmīgākajos festivālos, ar koncertiem apceļojusi Eiropu un Āziju. 2004. gadā britu radiostacija BBC Radio 3 savu pasaules mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā atzina Sevaru Nazarhanu par labāko Āzijas dziedātāju. Gadu vēlāk Sevara ar savu grupu sniedza koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī.

Viņai ir izcila reputācija augstākās klases mūziķu aprindās: Sevaras balss skan Borisa Grebenščikova un grupas Aquarium albumā Sestra Haos/Māsa Haoss. Turklāt Boriss Grebenščikovs sacerēja tekstu vienai dziesmai, kas iekļauta pērn iznākušajā Sevaras pirmajā popmūzikas albumā krievu valodā Tak ļegko/Tik viegli. Šo ierakstu producēja brits Bruno Elingems, kurš agrāk strādāja ar grupām Goldfrapp, Nine Inch Nails un Doves.

Skaistule ar milzīgu atbildību

Māksliniecei bieži jautā: kā viņa spēj aptvert tik plašu un atšķirīgu repertuāru - gan autentiskas XV-XVII gadsimta folkdziesmas, kuru saknes meklējamas Tuvo un Tālo Austrumu tradīcijās, gan modernizētu etnisko mūziku, gan izsmalcinātu, inteliģentu popmūziku, kurai piemīt austrumniecisks kolorīts un rietumnieciska kvalitāte? Sevara vienmēr atbild, ka dzīve ir tik īsa un viņa nevēlas noslēgties viena žanra geto: «Ja es ierakstīšu labu albumu, publika to pieņems. Katram klausītājam ir savs rokenrols: kaut kas tiek uztverts uzreiz, kaut kas - vēlāk. Ar šādu klausītāju man arī pašai ir interesantāk.»

Piektdien, 19. augustā, Garīgās mūzikas festivāla koncertā Svētā Pētera baznīcā Rīgā Sevara Nazarhana dziedās galveno lomu igauņu komponista Pētera Vehi oratorijas Marijas Magdalēnas evaņģēlijs pasaules pirmatskaņojumā. Tajā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, koris Latvija un Rīgas Doma zēnu koris, pie diriģenta pults - Risto Josts. Darbs ir koptu valodā, kas tika runāta Ēģiptē līdz XVI gadsimtam. Šī nav Sevaras Nazarhanas pirmā sadarbība ar Pēteri Vehi - viņa dziedāja viņa kantāti Green Tara (teksts sanskritā). «Jaunajā skaņdarbā man būs jāatklāj Marijas Magdalēnas iekšējais stāvoklis. Manai varonei, skaistulei, ir milzīga atbildība, viņa iemieso vēsturisku un garīgu vērtību,» Kultūras Dienai saka Sevara.

Mūziķe daudz strādā Rietumos, taču dzīvo Taškentā. Kā viņa jūtas - kā uzbeku nacionālā dziedātāja vai globāla māksliniece un pasaules pilsone? «Jūs tikai paskatieties uz mani - skaidrs, ka es esmu uzbekiete! Lai gan dažreiz mani notur par malaizieti. Koncertos es vēroju skatītāju reakciju, kādam zālē var nobirt asara, un mani pašu tas ļoti aizkustina, man ir svarīgs šis brīdis. Šobrīd pieņemts teikt - es esmu pasaules pilsonis, man visur ir labi, taču nevajag aizmirst, no kurienes tu esi. Vieta, kurā esi dzimis, vienmēr būs tavējā, tur tev ir visērtāk - to pat ar pēdu var sajust. Man ir prieks būt visur, ceļošana sagādā baudu, tas ir viens no spēcīgākajiem laimes avotiem, taču es vienmēr apzinos, no kurienes es esmu un lepojos ar to.»

Autentiskums plus elektronika

Ko īsti nozīmē termins «pasaules mūzika/world music»? Tā ir etniskās mūzikas eksportversija, modernizēta un apaudzēta ar citu kultūru un laikmetu ietekmēm, saprotama «rietumu ausij». Autentiskuma līmenis tajā var būt ļoti dažāds. Tieši Pīters Geibriels ar savu ierakstu kompāniju un studiju Real World kļuva par daudzu folkloristu un nacionālo kultūru pārstāvju aizbildni un krusttēvu Rietumos.

Sevara Nazarhana uzskata, ka klausītājus Eiropā fascinē citu tautu tradicionālā mūzika. «Koncertos es cenšos piedāvāt izlasi no visas savas daiļrades. Programma var sākties ar tradicionālo skaņdarbu, instrumentālu opusu, pēc tam pievienojas balss, un pamazām, ne pārāk strauji var likt klāt skaistas elektroniskās mūzikas skaņas un improvizēt. Tā tu veido un attīsti skanējumu, sasniedz kulmināciju un izej finiša taisnē,» stāsta dziedātāja. Viņa apgalvo, ka uzbeku tautastērpā var parādīties uz skatuves ne tikai Eiropā - tā, lai apžilbinātu ar Austrumu eksotiku, bet arī dzimtenē. «Es ar prieku uzstājos tautastērpā! Tiesa, man patīk tādi vienkāršoti atlasa un puszīda tērpi,» Sevara piebilst.

Mūziķes menedžeris Bahroms Primkulovs uzsver, ka visur - gan Eiropā, gan Uzbekistānā - «klausītāji mērķtiecīgi nāk uz Sevaru Nazarhanu»: «Mēs nerakstām uz afišas - uzbeku tautas mūzikas vakars. Afišu rotā dziedātājas vārds, kas visu pasaka priekšā. Sevara izmanto gan tautas mūzikas motīvus, gan eksperimentē ar skanējumu.» Viņas priekšnesumos un ierakstos tiek izmantoti ne tikai tradicionālie instrumenti, bet arī elektriskās ģitāras, sintezatori un sampli. Nākamais koncerts notiks 4. septembrī Padujā Itālijā.

Taškentas vecīši digitālajā pasaulē

Oktobrī Sevara izdos savu trešo starptautisko albumu Tortadur, kas tiks izplatīts galvenokārt digitālajā formātā. Taustāmu kompaktdisku varēs pasūtīt lielākajos interneta veikalos - Amazon un citos. Albumā apkopotas tradicionālās dziesmas, kuras tapušas pēdējos 500 gados. «Šis ir ļoti subtils albums - maigs, smalks, delikāts. Es to ierakstīju ar labākajiem uzbeku mūziķiem, vecīšiem, kuri spēlē šo mūziku 50 gadus. Tā plūst viņu vēnās kā asinis. Visu materiālu ierakstījām Taškentā, savukārt skaņas pēcapstrāde, miksēšana un māsterings notika Londonas studijā Abbey Road. Šīs tehniskās lietas ir ārkārtīgi svarīgas: pateicoties māsteringam, mūzika iegūst elpu, skanējuma plašumu un skaistumu.» Visi Sevaras ieraksti izceļas ar nevainojamu skanējuma kvalitāti.

Dziedātājai Lielbritānijā top vēl viens albums, kuru viņa raksturo kā laikmetīgo operu angļu valodā. Viens no Sevaras partneriem šajā projektā ir Londonas klezmeru grupas Oi Va Voi dalībnieks Džonatans Voltons. Paralēli viņa sacer dziesmas uzbeku valodā, ar kurām iepriecināt tautiešus.

Garda pīrāga kumoss

Sevara būs redzama Pītera Geibriela jaunākajā koncertierakstā DVD un 3D filmā New Blood Live in London, kas iznāks rudenī. «Martā mums bija darīšanas Londonā, Pīters par to uzzināja un teica: «Sevara, uzdziedāsim kopā vienu dziesmu!» Es piekritu, un divos koncertos Londonā simfoniskā orķestra pavadījumā mēs izpildījām kompozīciju In Your Eyes. Man tas bija kā garda pīrāga kumoss. Es tā safanojos, simfoniskā mūzika mani dara traku - tik ļoti man tā patīk. Mums gāja jautri, skatītāji bija sajūsmā, viņi Pīteru mīl - un ir par ko viņu mīlēt! Viņš ir grandioza, apbrīnojama prāta cilvēks, turklāt absolūti pieticīgs. Es arī viņu mīlu.»

Pīteru Geibrielu dziedātāja dēvē par savu vecāko brāli. «Es atceros, kā pirms deviņiem gadiem atbraucu uz viņa studiju Real World Viltšīras grāfistē, tur tika miksēts mans pirmais albums. Es dzīvoju studijas mājiņā. Kaut kā saaukstējos un apslimu. Pīters Geibriels atnāca pie manis, atnesa tabletes, kuras pats lieto, un teica: paņem, tev kļūs labāk. Tas bija moments, kuru es neaizmirsīšu. Pīters ir ļoti uzmanīgs un rūpīgs. Lielisks mākslinieks. Mums ir visādas domas par sadarbību, tembrāli mūsu balsis labi skan kopā. Mums ir māsas un brāļa attiecības.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?