Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pretīgi. Pēkšņi sajutos kā bezpajumtniece

Trešdienas rītā, ejot ārā no savas mājas, pamanīju, ka dzīvokļa ārdurvis ir vaļā. Nobrīnījos, jo nekad neatstāju vaļā ārdurvis. Skaidri atcerējos, ka vakar vakarā durvis aizslēdzu, bet, tā kā bija jāskrien uz darbu, nepievērsu vairs šim notikumam uzmanību. Vēl nodomāju, gan jau puika šiverējies vakarā, jāpiekodina - ja vakarā ver vaļā durvis, lai tās obligāti aizslēdz. Durvis aizslēdzu un devos uz darbu.

Kā ierasts, katru rītu iebraucu degvielas uzpildes stacijā, lai nopirktu kafiju. Izņēmums nebija arī šis trešdienas rīts. Viss bija kā parasti - ielēju krūzītē kafiju un nostājos rindas galā, lai samaksātu par savu pirkumu. Tikai pie kases sapratu, ka somā maka nav. Krustām šķērsām izložņājot automašīnu, pēkšņi vienā brīdī kā zibens spēriens no skaidrām debesīm pār mani nāca apgaismība - pusvirus durvis!

Biežs scenārijs

Braucu atpakaļ uz mājām, cerot, ka maku būšu atstājusi tur. Uzskrēju uz savu dzīvoklī, meklēju - nekā, maka nav! Uzreiz zvanīju uz banku, lai nobloķētu kartes, bet telefoniski to nevarēju paveikt - bankas darbiniece jautāja kodus no kodu kartes, kura arī bija makā. Bet maka taču man nav. Skrēju uz banku, kur, darbiniecei izstāstot savu stāstu, maksājuma kartes tika nobloķētas, un, paldies dievam, neviens no mana konta nebija noņēmis ne santīma.

Uzreiz arī zvanīju policijai, kura diezgan operatīvi ieradās un apstiprināja, ka pēdējā laikā izplatītas šāda veida zādzības - kamēr dzīvokļa saimnieki guļ, laupītāji uzlauž durvis, izšiverējas tikai pa koridoru, paņem vērtīgāko, kas priekštelpā ir un dodas projām. Ar mani bija noticis precīzi šāds scenārijs. Policija, apskatot ārdurvis, vēl nobrīnījās, kā iespējams tik nemanot uzlauzt durvis, vienā brīdī pat ar aizdomu pilnu skatienu pavērās manā virzienā - ar jautājumu, vai es pati neesmu kādam iedevusi atslēgas.

Makā bija maksājuma kartes, bankas kodu karte, automašīnas vadītāja apliecība, automašīnas tehniskā pase, preses karte, pase. Apskatot dzīvokli sapratu, ka zaglis tiešām paķēris tikai to, ko redzēja koridorā, - bija nozadzis maku ar visiem dokumentiem, pierakstu bloknotus, laulības gredzenu un vērtīgākās rotaslietas. Istabā atradās dators, divi velosipēdi, video un foto tehnika, bet, par laimi, tik tālu nelūgtais nakts viesis nebija gājis.

Ir video

Kad policija jau bija aizgājusi, noskatījos pa logu, bija skaists trešdienas rīts, bet es jutos tik pretīgi. Kamēr esmu gulējusi, kāds ienācis manās mājās, turpat divu soļu attālumā no manas gultas izrakņājis manas mantas, nozadzis man tuvas un mīļas lietas un devies projām.

Kopā ar mājas saimnieku skatoties video novērošanas kameras ierakstu, varēja redzēt, ka plkst. 5.02 no rīta mājā ienāk kāds tumšā apģērbā tērpies druknas miesas būves vīrietis ar cepuri galvā un pēc 18 minūtēm, liekot kaut ko kabatā, iznāk no mājas un dodas Ziedoņdārza virzienā.

Kad trešdienas vakarā devos uz policiju, lai saņemtu paziņojumu par nozagto pasi, policijas darbiniekiem izstāstīju, ka mums ir video materiāls, kurā redzams, kā agri no rīta mājā ienāk kāds svešs vīrietis, un es varētu viņiem šo materiālu nodot, policisti izlikās nedzirdam manu sacīto, lika ātrāk parakstīt papīrus un doties. Man bija sajūta, ka viņi jūtas patiesi atviegloti, ka nav papildus jāņemas ar kādas personas atpazīšanu.

Es parakstīju papīrus, paņēmu puiku pie rokas un arī devos. Gāju uz mājām un domāju - vai es jūtos aizsargāta šajā valstī. Nē, es nejūtos aizsargāta. Policisti neizrādīja ne mazāko vēlmi atrast laupītāju.

Ceturtdienas rītā devos uz Pasu daļu, lai pasūtītu jaunu pasi, jo bez tās nevaru tikt pie savas bankas konta. Trešdien patiešām jutos kā bezpajumtnieks - skaidras naudas nav, automašīnas bākā pēdējā degvielas pile, bet pie savas naudas netieku, kamēr nav jauna pase. Aizņēmos naudu no draugiem un biju jau samierinājusies, ka pie savas naudas un rēķinu nomaksas tikšu tikai pēc divām nedēļām.

Par laimi

Ceturtdienas rītā, ierodoties darbā, mani patīkami pārsteidza kāda kolēģa jautājums, vai es neesmu pazaudējusi maku. Uz ko es izbrīnīta atbildēju - jā. Izrādās, strādnieki, kuri uzkopj Ziedoņdārzu, bija to atraduši kādā atkritumu urnā. Makā bija visi mani dokumenti, nekas nebija paņemts, un arī kāda vizītkarte. Strādnieki bija sazvanījuši šo personu, kurš sakontaktējās ar manu darbavietu un paziņoja par atrastajiem dokumentiem.

Biju ļoti priecīga par atrastajiem dokumentiem, bet kaut kur dziļi sirdī man ir rūgtums par policistu attieksmi. Nejūtos vairs droša pati savās mājās. Ir neizsakāmi rūgta sajūta, ka kāds ar saviem netīrajiem zābakiem ir izbradājis manas mājas un turpina nesodīts staigāt pa Rīgas ielām. Un kādēļ, lai viņu sodītu, ja policistiem pat neinteresē apskatīties novērošanas kameras video materiālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?