Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prezidenta liktenis - strādāt un būt modram 24 stundas diennaktī

Prezidentam prasības ir augstas. It kā drīkst visu, tomēr tik daudz kas nav atļauts. «Latvijā cilvēks no sabiedrības kļūst par prezidentu,» stāsta Valsts prezidenta Valda Zatlera preses padomniece, preses sekretāre Ilze Rassa, «pildot Valsts prezidenta pienākumus, viņš ir pirmā amatpersona valstī, bet dienā pēc prezidentūras viņš nekad vairs nekļūs par vienkāršu sabiedrības pārstāvi.»

Prezidenta statuss likumdošanā tika veidots no 1993. gada, kad tika ievēlēts Guntis Ulmanis. Prezidenta rezidence ir Rīgas pils, kuru izmanto gan darba vajadzībām, gan uzņemot viesus, un rezidence Jūrmalā, kas ir Valsts prezidenta dzīvesvieta, bet tiek izmantota arī reprezentācijas funkciju veikšanai. Abas ir pielāgotas valsts augstākajai amatpersonai no drošības viedokļa. Ar pirmo dienu, nonākot prezidenta statusā, Valsts prezidents sāk dzīvot Jūrmalas rezidencē. Šajā amatā nav reglamentēta darbalaika. Kā uzsver I. Rassa, «prezidents strādā visus četrus gadus 24 stundas diennaktī». Drošības dienestam 24 stundas diennaktī jānodrošina prezidenta apsardze.

Prezidentam nav ne īpaša skrodera, ne sulaiņa vai appuišotāja. Par apģērbu, friziera pakalpojumiem prezidents maksā pats no savas algas. Valsts prezidentam likuma noteiktajā kārtībā pienākas noteikta procentuālā daļa no atlīdzības reprezentatīvajiem izdevumiem - aptuveni Ls 500-600 mēnesī. Prezidents krīzes laikā solidarizējās un pats lūdza samazināt savu atalgojumu. Pēc likuma nepienākas saimniecības vadītājs virtuvē, bet, ja ir viesi, maltītes sagatavo ar kancelejas slēgtu vienošanos nolīgtie pavāri.

Vizīšu laikā prezidentam palīdz protokola cilvēks - kaut vai izgludināt kreklus. Prezidents, kā ikviens pilsonis, gādā sev uzvalkus pats.

Likums noteic, ka persona, kura bijusi ievēlēta par prezidentu, līdz mūža beigām no valsts saņem ikmēneša pensiju, kas ir puse no Valsts prezidenta mēnešalgas, un dzīvokli. Valsts prezidenta kanceleja ir VNĪ (Valsts nekustamie īpašumi) aizrakstījusi vēstuli ar lūgumu šo jautājumu pašreizējam prezidentam nevirzīt, kamēr nav sakārtoti normatīvie akti, kas šo jautājumu regulē.

Pēc prezidentūras eksprezidentam lietošanai likums paredz vienu automašīnu un sekretāra pakalpojumus. Par apsardzes nepieciešamību lemj Ministru kabinets. Auto var vadīt pats, vai to vada apsardze.

Kas notiek ar prezidenta dzīvesbiedru?

Dzīvesbiedrs prezidentūras laikā var nodarboties ar savu iepriekšējo amatu, bet, kolīdz viņa otrā puse kļuvusi par prezidentu, nākas uzņemties otru slodzi.

Būt par prezidenta dzīvesbiedru ir kā darbs - protokols paredz piedalīšanos ceremonijās, valsts vizītēs, jāpavada laiks ar viesprezidenta dzīvesbiedru. Likumos nav noregulēts, kā apvienot līdzšinējo darbu ar jaunajiem pienākumiem. Latvijā prezidenta dzīvesbiedram nav finansiāla atbalsta. «Vienīgais, ko apmaksā Valsts prezidenta dzīvesbiedram, ir mobilā telefona izmaksas, jo Valsts prezidenta dzīvesbiedrs veic plašu sabiedrisko darbību - ir savas patronāžas, jāiesaistās dažādos sabiedriskos projektos, jābūt līdzās prezidentam vizīšu laikā. Būt prezidenta dzīvesbiedram ir darbs,» rezumē I. Rassa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?