Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Prom no budžeta vietām

Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) izstrādātais augstākās izglītības finansēšanas modelis, kas paredz atteikšanos no budžeta vietām, tā vietā ieviešot ilgtermiņa valsts kreditēšanas sistēmu, pēc tā prezentācijas otrdien izpelnījies mērenāku kritiku un pat gatavību apspriešanai atšķirībā no pilnīgi noraidošās attieksmes marta beigās, kad to apsprieda sākotnēji. Daļa augstskolu pārstāvju pret SAK rosinājumu joprojām izturas kategoriski, jo pašreizējai sociālajai un ekonomiskajai situācijai tas neesot piemērots.

SAK rosinātais modelis paredz, ka studiju kredītu visiem studentiem piešķirtu no Valsts kases. Tā atmaksa būtu jāsāk pēc studiju beigšanas ar noteikumu, ka absolventa ienākumi atbilst vidējam valsts algu līmenim. Ja summa 25 gadu laikā nebūs nomaksāta pilnībā, kredīts tiktu dzēsts. Paredzēts arī, ka kredīts nebūs jāatdod tiem, kuri noteiktu laiku strādās valstij stratēģiski svarīgā profesijā.

Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, kurš piedalījies ziņojuma izstrādē, bažas par augstākās izglītības pieejamības mazināšanos noraida ar argumentu, ka studentiem mācības būtu bez maksas, bet kredīta atmaksu sāktu jau absolventi. Ātrākais, kad kreditēšanas sistēmu varētu ieviest, būtu 2013. gads, savukārt beidzamais termiņš - 2015. gads, uzskata SAK priekšsēdētājs Roberts Ķīlis. Sākotnējā summa, kas nepieciešama modeļa īstenošanai, būtu 400 miljoni latu.

SAK sāka sava ziņojuma izstrādi, jo uzskatīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veidotais finansēšanas modelis, kas orientēts uz augstskolu rezultatīvajiem rādītājiem, nav pietiekami ilgtspējīgs. Savukārt IZM iepriekš norādīja, ka pāreja uz ilgtermiņa kreditēšanas sistēmu pašreizējā situācijā nebūtu pareiza. Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) no sava viedokļa paušanas otrdien atturējās, jo nebija paspējis iepazīties ar SAK ziņojumu. Uz tā prezentāciju neviens no IZM pārstāvjiem aicināts netika, taču pēc pašas iniciatīvas uz to ieradās ministra padomniece Ārija Konstantinova.

«Piedāvājums ir apspriežams, bet tas ir tikai viens no iespējamiem variantiem,» norāda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete (Vienotība). «Mums tomēr ir jāvirzās uz valsts finansētām budžeta vietām visām klātienes studijām,» viņa uzskata. Par SAK modeli runāt konkrēti esot jāsāk gadījumā, ja pierādīsies, ka pilnīga bezmaksas izglītība nav iespējama.

SAK piedāvājuma ieviešanu pašreizējos apstākļos kategoriski noraidīja Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis. «Es pieļauju, ka tas modelis ir tiešām progresīvs, bet mēs par to varētu runāt tad, kad Latvijas sasniegs Jaunzēlandes, Austrālijas un citu valstu dzīves līmeni,» viņš teica. Līdzīgās domās ir Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš. Viņaprāt, šāds modelis veicinātu lielāku disbalansu starp studentu skaitu eksaktajās un sociālajās zinātnēs. Turklāt arvien vairāk studentu dotos studēt uz Skandināvijas valstīm, kur augstākā izglītība ir bez maksas.

Atbalstu piedāvājumam pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle, norādot, ka šis finansēšanas modelis sniegtu vienlīdzīgākas iespējas visiem un palielinātu investīcijas augstākajā izglītībā. Lai gan piedāvājumam ir zemūdens akmeņi, tas ir atbalstāms, uzskata arī Biznesa augstskolas Turība profesors Aldis Baumanis. Pretimnākošu attieksmi, vienlaikus rosinādama uzlabojumus modeļa izstrādē, pauda arī Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atšķirība

Pašreizējā kārtība
Valsts finansē noteiktu skaitu budžeta vietu, un studentam nav jāmaksā vispār.
Pārējās ir maksas studijas, un ar banku starpniecību ir pieejami studiju kredīti:
- komerckredīta galvotājam nepieciešami vismaz 350 latu ienākumi
- valsts galvotā kredīta galvotājam nepieciešami vismaz 200 latu ienākumi
Kredīta atmaksa jāsāk uzreiz pēc augstskolas beigšanas

SAK piedāvājums
Valsts nefinansē budžeta vietas.
Visas studijas ir par maksu, un pieejami studiju kredīti ar atvieglotiem noteikumiem:
- galvotājs nav nepieciešams
- kredīta atmaksa jāsāk brīdī, kad absolventa ienākumi atbilst valsts vidējās algas līmenim. Ja 25 gadu laikā kredītu neizdodas samaksāt, tas tiek dzēsts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?