Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Puisis, kurš spītē nolemtībai

Lievenī zem jumtiņa kārtīgi sarindotas otas, salikti spaiņi un bļodas lietusūdenim. Blakus kaudzītē sakrauti sazāģētie nokaltušo augļu koku stumbri. Dūmenis nekūp, tomēr var just, ka vecajā, pamestajā sētā ir atgriezusies dzīvība. Jānis Gudrinieks lepni pārlaiž plaukstu pār jaunajām koka ārdurvīm, rāda nesen ieliktos logus.

Pirms 18 gadiem šajās mājās viņš ir dzimis, taču savu bērnību atceras neskaidri, kā murgu. Pār šo pašu veco slieksni Jānis un viņa gadu vecākā māšele Dace tika aizvesti uz bērnunamu Ābelīte Istalsnā, lai bērnus paglābtu no vecāku dzeršanas posta. Tagad Jānis ir atgriezies, lai saviem spēkiem atjaunotu dzimto māju. Kaut arī zēna trauslo stāvu saliekusi slimība, stipra ir viņa apņēmība pašam veidot savu turpmāko dzīvi.

Nedzer un nepīpē

«Uz grīdas salikām linoleju un preskartonu, tapetes izlīmējām. Es turēju, audžumāte līmēja, grīdas krāsoju pats,» Jānis priecīgi stāsta. Pa šo gadu izdarīts pietiekami daudz - ieliktas jaunas durvis un logi, pārmūrēta krāsns un plīts. Visus gadus pēc mātes nāves māja stāvējusi neapdzīvota un faktiski pārvērtusies par graustu, tāpēc darāmā bijis daudz. Ierīkotas divas ieejas, jo vienā pusē dzīvošot māsa, otrā pats Jānis.

Pa nedēļu Jānis mācās Ezersalas speciālās internātskolas 9. klasē, brīvdienās brauc pie saviem audžuvecākiem, kā viņš dēvē aizbildņus, kas dzīvo tepat netālu. Audžumātes Tatjanas mudināts un atbalstīts, viņš arī ķēries pie šī nopietnā darba.

Jānis saka lielu paldies Ludzas novada Isnaudas pagasta pārvaldei, kas palīdzējusi, norīkojot palīgā divus bezdarbniekus simtlatniekus, kuri dara smagākos darbus. Remontam nepieciešamos materiālus Jānis pērk pats no savas pensijas. «Kā saņemu naudu, tā tūlīt kopā ar audžuvecākiem braucam un pērkam.» Cik liela ir pensija? Nu, drusku pāri simtam. Nedzeru, nepīpēju un arī citiem neiesaku to darīt. Nauda jātaupa.»

Palīdz labi cilvēki

«Šo vietu sauc par Jānīšiem, te agrāk dzīvoja mana mamma. Kaut ko jau atceros, bet neko labu, mamma dzēra, pie viņas visādi staigāja. Tēvu vispār neatceros,» Jānis stāsta, taču jūtams, ka viņa prātu vairāk par pagātni nodarbina nākotnē darāmie darbi. «Es izdomāju, ka vajag dzīvot pašam savā mājā. Audžuvecāki atbalstīja, viņi man ir labi, ne lamājas, ne ko. Vēl to veco kūti vajag nojaukt, pirti pārbūvēt, dārzu sakārtot. Nopirku dīvānu, labi cilvēki uzdāvināja skapjus, plīti, paldies viņiem.»

Ezersalas speciālajā internātskolā par Jāni saka tikai labus vārdus - kārtīgs, atsaucīgs, savam vecumam neraksturīgi prātīgs un taupīgs.

Mācību pārzine Ināra Laizāne stāsta, ka ar Jāņa māti nejauši iepazinusies slimnīcā. Uzzinājusi, ka Ināra strādā Ezersalā, sieviete satraukusies, sākusi viņu izjautāt, bet tikai pēc kāda laika atklājusi, ka šajā skolā mācās viņas dēls. Jāņa mamma, kura tad jau bijusi ļoti smagi slima, izkratījusi sirdi, pastāstījusi par Jānīša drūmo bērnību, ka tēvs viņu maziņu stipri sitis un tas arī atstājis smagas sekas un nelabvēlīgi iespaidojis zēna veselību.

Citāda dzīve

Ezersalas speciālās internātskolas absolventiem parasti nav viegli izveidot patstāvīgu dzīvi, labi, ka Jānim paveicies ar aizbildņiem, kuri turpina palīdzēt zēnam arī pēc pilngadības sasniegšanas. Viņam šajā skolā vēl jāmācās trīs gadi, tad būs iegūta kāda specialitāte. Pats viņš pastāsta, ka patīk darboties ar datoru un šūt. Smagu darbu strādāt viņš nevar, jo sāp kājas. Internātā esot labi, tomēr par savām mājām viņš sauc Jānīšus.

«Ja tik jauns cilvēks cenšas kaut ko darīt, ir prieks palīdzēt, cik nu mēs varam,» saka Isnaudas pagasta pārvaldniece Antoņina Sjakste. Viņa pazinusi Jāņa ģimeni, zina viņa smago likteni, tāpēc priecājas, ka puisis vēlas savu dzīvi veidot citādu nekā viņa vecākiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?