Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sacenšas spēcīgas personības ar līdzīgām programmām

Pastiprinātā mediju interese un piesardzīgie abiem kandidātiem veltītie vērtējumi liecina, ka akadēmiskā personāla virzītais pašreizējais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un studentu virzītā Inta Brikše tēmē uz nozīmīgu amatu. Gadumijā, mainoties četru Latvijas augstskolu rektoriem, publiskajā telpā par katru izskanēja dažas ziņas, turklāt pēc tam, kad jauno vadītāju vārdi jau bija zināmi. Taču, tuvojoties LU rektora vēlēšanām, abi sāncenši tiek likti zem lupas krietnu laiku pirms izšķirošā brīža.

Fiziķa un komunikācijas speciālistes iekārotā amata nozīmi nākamajos četros gados palielina arī pērn apstiprinātais pasākumu plāns nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē, ko iecerēts īstenot līdz 2012. gadam. Reformas galvenie virzieni būs kvalitātes un efektivitātes uzlabošana, starptautiskās konkurētspējas un eksportspējas celšanās, kā arī augstākās izglītības sasaiste ar tautsaimniecību.

Viens no pirmajiem pasākumiem, kuru jau īsteno, ir studiju programmu izvērtēšana. Tās rezultātā varētu samazināties dublējošo skaits. Savā piedāvātajā vadības programmā, kas veidota kopā ar studentiem, tam pieskaras I. Brikše, runājot par studiju programmu restrukturizēšanu un jaunu veidošanu. Pašreizējais rektors iepriekš paudis cerību, ka programmu skaita samazināšana LU varētu smagi neskart, jo «LU ir koncentrēti labākie akadēmiskie spēki šajās zinātņu nozarēs [ekonomika un vadība, kā arī informāciju tehnoloģijas, kuras M. Auziņš minēja kā visvairāk dublējošās programmas], es domāju, ka mēs varam ļoti optimistiski skatīties uz vērtēšanas rezultātiem par universitātes nākotni». Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka, plānojot reformas, sākotnēji vajadzētu konkrētāk definēt nevis finansēšanas modeli, bet vēlamo izglītības sistēmu, uz kuru tiekties.

«Ja skatāmies uz abām iesniegtajām programmām un Curriculum Vitae, tad varētu izskatīties, ka vienīgā atšķirība ir tāda, ka viens ir vīrietis un otra ir sieviete,» par abiem rektora kandidātiem saka Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra. Pirms vēlēšanām iesniegtie dokumenti esot «samērā vienādi», jo kandidāti apzinoties, ko no viņiem sagaida. «Tas nozīmē, ka svarīgākais būs tas, kas parādīsies starp šīm rindām viedokļu apmaiņā tieši pirms vēlēšanām,» teic J. Vētra, atturoties no konkrētu vērtējumu izteikšanas, jo viņš ir pārliecināts par LU Satversmes sapulces kompetenci un spēju izraudzīties labāko rektoru nākamajam pilnvaru termiņam.

Līdzīgu viedokli pauž arī bijusī izglītības un zinātnes ministre Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Baiba Rivža. «Abi kandidāti ir ļoti spēcīgas personības, un katram ir savi plusi, tāpēc izvērtēt ir grūti,» viņa teic. Tomēr kā vienu no M. Auziņa priekšrocībām B. Rivža min ieguldījumu universitātes popularitātes celšanā, kā arī rektora «kā izcila zinātnieka personību». Savukārt I. Brikšes trumpis varētu būt studentu izteiktais atbalsts.

Aplūkojot abu piedāvātās programmas, izteikt asu vērtējumu nesteidzas arī uzņēmuma Tilde (bijis viens no LU Fonda mecenātiem) valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs. «Auziņš vairāk ar konkrētību un cipariem, Brikše vairāk ar akcentētiem prioritārajiem virzieniem, bet es neredzu principiālas atšķirības abos divos,» viņš teic. Tomēr A. Vasiļjevs abu kandidātu plānos vēlētos redzēt lielāku koncentrēšanos uz LU konkurētspējas celšanu Eiropas līmenī. Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Anita Līce pauž, ka programmās trūkst vēlmes studiju procesā attīstīt uzņēmējspējas, vairāk piemēroties dažādām sabiedrības grupu vajadzībām mūžizglītības kontekstā, kā arī veicināt iekšējo kvalitātes kultūru.

Savukārt Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks teic, ka «vienu no programmām varam vērtēt pēc iepriekšējās. Var redzēt, ka savā ziņā tas ir copy-paste, kas liek domāt, ka viss nav realizēts».

Lielāku skaidrību par spēku samēru varētu viest kandidātu publiskās debates, kas paredzētas 12. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?