Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Saprasties ar datoru vienā valodā

«Tas ir zinātniski radošs darbs. Mani tajā saista radīšanas process, kad kaut kas tiek izveidots, pārvarēts. Galvenais - vajadzīga galva un pacietība. Nedrīkst iesākto pamest pusratā, jāsakož zobi un jāiet uz priekšu. Parasti viss šķiet vienkāršāk nekā patiesībā, bet reti ir tā, kā rakstīts grāmatā. Visu laiku jādomā, pat jācīnās kā ar vējdzirnavām,» stāsta uzņēmuma Exigen Services Latvia vadošais sistēmanalītiķis un programmētājs Māris Āriņš. Vislielākais stress esot, sākot projektu, kad ātri jāsaprot, ar ko darīšana, un beidzot, kad parasti pietrūkst laika.

Ļāva paspēlēties

Māris mācījies Āgenskalna ģimnāzijā, kur pastiprināti apguva vācu valodu. Tā ļāvusi būt dažu projektu vadītājam, kuru pasūtītāji bija, piemēram, Šveices finanšu institūcijās. Taču datoru pasaulē galvenā, protams, ir angļu valoda. Skolā Mārim padevās eksaktās zinātnes - matemātika, fizika, ķīmija. Pamatskolā, uz arhaiskiem datoriem apgūstot datorzinības, klasesbiedriem palīdzējis pildīt uzdevumus. Bet tā īsti pirmo datoru Māris kopā ar brāli iepazinis pie krustmātes darbā, viņa ļāvusi uzspēlēt spēles. Izvēlēties datorzinātnes Māri pamudināja brāļa piemērs - viņš pirmais sāka studijas RTU. Māris Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē ieguvis bakalaura grādu, tagad atlicis izstrādāt maģistra darbu. Augstskolas 2. kursā jau sācis strādāt, jo atzīst, ka studijās visu nevar iemācīt. IT ir ļoti apjomīga sfēra un strauji attīstās, tādēļ zināšanas jāpapildina nepārtraukti. Māris pārliecināts, ka jāizvēlas specializācija un tehnoloģijas, ar kurām strādāt, jo visu apgūt nav iespējams. Sākot studijas, viņam nav bijis noteikta karjeras mērķa, bet patlaban Māris ir Java tehnoloģiju speciālists.

Cik kodu rindu dienā?

Programmēšanas valodā ir specifiski atslēgas vārdi, un ir zināmas iespējas, ko ar šo valodu var izdarīt. Māris atzīstas, ka nepārzina, piemēram, datoru pirmsākumos izstrādātās programmēšanas valodas, bet ir programmētāji, kas tās zina, un daudzas bankas tās joprojām izmanto uz lieldatoriem. Gadu gaitā programmas apaudzētas ar ielāpu ielāpiem, taču pārtaisīšana ar jaunākām tehnoloģijām prasītu lielas izmaksas.

«Šobrīd strādāju pie jau izstrādātas sistēmas, kura jāpapildina, jāuzlabo, jānovērš kļūmes,» stāsta Māris. Tas ir kāda uzņēmuma iekšējās lietošanas pārvaldes un lejuplādēšanas portāls mobilo ierīču un personāldatoru mikroprogrammām, kas atvieglo ikdienas uzdevumus. Ap 50 000 darbinieku no programmu kopuma var izvēlēties kādu no tām un instalēt savā datorā vai telefonā. Mārim pašam interesants šķitis projekts kādā Šveices privātbankā, kad strādājuši gan Šveicē, gan vēlāk attālināti no Latvijas. Pārsvarā projektu pasūtītāji ir no ārvalstīm, tikai neliela daļa Latvijā, jo jauna produkta radīšana ir dārga.

Programmas tiek izstrādātas saistībā gan ar rūpniecību, gan tirdzniecību, gan mobilajiem tālruņiem, gan bankām, gan dažādām uzskaites un noliktavu pārvaldības sistēmām utt., jo daudzās jomās datu apjomi ir tik lieli, ka tos vairs nevar uzglabāt un apstrādāt uz papīra. «Katrā projektā jāapgūst cita specifikācija, tāpat katra problēma ir pilnīgi atšķirīga. Ar gadiem palīdz intuīcija, kur problēma meklējama, palīdz arī vecais labais Googles,» teic programmētājs. Pati programmēšana aizņemot trešdaļu laika, pārējais ir informācijas apguve un izzināšana. «Reiz meklējām, cik koda rindiņu standartā dienā paredzēts uzrakstīt. Izlasīju, ka pēc statistikas datiem astoņās stundās - 200. Šķiet, nav daudz, bet tas ir tikai vidējais skaits, sadalīts ar dienām, kas pavadītas, kodu radot. Lai iegūtu 1000 rindiņu, reāli sanāk uzrakstīt ap 3000 vai vairāk, jo kods nepārtraukti tiek pārstrādāts un labots,» Māris skaidro.

Neprognozējams darbs

Māris uzskaita, ka ideāli programmētājam jābūt ļoti uzcītīgam, motivētam savā darbā, lai tas nešķiet garlaicīgs, jo var nākties dienām ilgi meklēt kādu sīkumu. Jābūt entuziastam, mācīties gribošam, ar vēlmi apgūt ko jaunu. Neiztikt bez komunikācijas spējām, jo pārsvarā projekti ir komandas darbs. Exigen Services Latvia pārdošanas speciālisti atrod iespējamos klientus, savukārt Māris kā tehniskais speciālists reizēm piedalās arī projekta sarežģītības un izmaksu novērtējumā. Grūtākais, ja klienti paši īsti nezina, ko vēlas, tikai aptuveni nojauš. Reizēm neiespējami plānot paša dzīvi, jo, piemēram, pirms darba dienas beigām rodas problēma, kura steidzami jāatrisina, jo klientam nākamajā dienā sistēmai jādarbojas. Uz jautājumu «ko nākamnedēļ dari?» bieži nākas atbildēt - nezinu, jo grūti prognozēt, cikos beigsies darbs, atklāj Māris.

Dzirdēts, ka programmētāji lielākoties ir ar biezām brillēm un pie datora sēž caurām dienām un naktīm. Māris teic, ka tā gluži nav, - interesējoties arī par citām lietām, brauc ar motocikliem un auto, iet uz randiņiem ar meitenēm un ir visādi citādi normāli cilvēki… Ja intensīvi strādāts pie datora, reizēm pat līdz 12 stundām, ka zils jau šķīst gar acīm, tad Māris atslodzei dodas uz trenažieru zāli vai siltā laikā izbrauc ar divriteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Izplāno, sagatavo un izstrādā datorprogrammas, testē tās, uztur un uzlabo.

Kur mācās
Pavisam programmētājus un programmētājus inženierus sagatavo 16 koledžās un augstskolās. Koledžas līmeņa izglītību var iegūt RTU Datorzinātnes un IT fakultātē pilna laika studijās trīs gados (budžeta vietas vai Ls 950 gadā), LU Datorikas fakultātē pilna laika studijās divos gados (budžeta vietas vai Ls 1200 gadā), Alberta koledžā un Latvijas Biznesa koledžā pilna laika studijās divos gados (no Ls 800), bet nepilna - 2,5 gados (no Ls 700). Sociālās integrācijas valsts aģentūras koledžā pilna laika studijas ilgst trīs gadus, bet nepilna laika - 3,5 gadus. Šeit budžeta vietas piešķir cilvēkiem ar invaliditāti, pārējie studē par maksu - Ls 550-690 gadā.
Bakalaura līmenī datorzinātnes var studēt daudzās augstskolās, pilna laika studijas ilgst trīs vai četrus gadus. Mācīties var vai nu valsts budžeta vietās vai par maksu: LU - Ls 1200 gadā, RTU - Ls 950, Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātē - Ls 780, Liepājas Universitātes Dabas un sociālo zinātņu fakultātē - Ls 950, Ventspils Augstskolā - Ls 1125, LLU IT fakultātē - Ls 950, Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātē - Ls 870, Transporta un sakaru institūtā - Ls 980.

Kur strādā
Uzņēmumos, kas nodarbojas ar programmatūras un interneta lapu izstrādi, kompānijās, kuru darbs saistīts ar plašām informācijas un datu apmaiņas struktūrām (pastā, informācijas un ziņu dienestos un portālos u.c.), arī jebkuros citos uzņēmumos, kam nepieciešama specifiska programmatūra darba veikšanai.

Darbarīki
Dators, specializētā literatūra, prezentācijās - projektors.

Cik pelna
Algas apmērs atkarīgs no profesionalitātes un darba pieredzes, veicamā projekta specifikas, kā arī uzņēmuma, ar kuru slēgts darba līgums - no Ls 200 līdz Ls 2000 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?