Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

SC jūtas izšķirošais faktors

Saskaņas centram rodas iespaids, ka bez šī politiskā spēka atbalsta nevarēs ievēlēt nevienu prezidentu. Tā pēc Saskaņas centra tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru paziņoja viens no šīs frakcijas līderiem Valērijs Agešins. SC neatklāja savu attieksmi pret V. Zatleru un to, kā varētu balsot Valsts prezidenta vēlēšanās, jo frakcijas deputātiem tagad esot jāizstrīdas.

Taču savu nostāju balsojumā SC paudīšot pirms vēlēšanām, un frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs ir pārliecināts, ka visi 29 deputāti būšot vienoti. SC arī neizvirzīs savu prezidenta kandidātu, «lai saglabātu manevra iespējas un netraucētu politisko tirgu».

SC līderi pēc tikšanās nebija gatavi stāstīt, cik piemērots augstajam amatam ir V. Zatlers, kā viņi vērtē prezidenta pilnvaru laika pirmos četrus gadus vai kas liedz jau tagad paust skaidru atbalstu V. Zatleram. Tā vietā J. Urbanovičs runāja par nepieciešamību apspriesties par kādiem citiem medijos minētiem kandidātiem, kuri var parādīties un ar kuriem būs nepieciešams V. Zatleru salīdzināt. No J. Urbanoviča sacītā bija noprotams, ka SC pat ir apmierināts ar Valsts prezidenta vizīti Krievijā, kuru oficiālā vizītē Latvijas prezidents nebija apmeklējis 16 gadus, taču arī tas netika vērtēts kā kritērijs, pēc kura frakcija noskaņota veidot savu attieksmi.

Beigās jau pavisam atklāti SC līderis sāka stāstīt par politisko procesu, kuru SC nevēlas ietekmēt ar skaidru viedokli, un to, ka «negrib traucēt politisko tirgu», izvirzot savu kandidātu. Uz jautājumu, kas liecina par šādu tirgu, SC līderis neatbildēja. Situācija pirms Valsts prezidenta vēlēšanām rada iespaidu, ka politiķiem nerūp tas, vai V. Zatlers būs labs prezidents arī nākamos četrus gadus, un, ja par to ir šaubas, tad - kurš cits varētu ieņemt šo amatu. Politiskie spēki šīs vēlēšanas drīzāk cenšas izmantot savas politiskās ietekmes vai atsevišķu pozīciju nostiprināšanai, par ko notiek aizkulišu sarunas. Tajā pašā laikā rūpju nomāktajiem vēlētājiem reģionos jau esot vienalga, kurš būs Latvijas prezidents, žurnālistiem atzina V. Agešins.

Uz tikšanos ar prezidentu nebija atnācis Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, kuram amata pienākumi likuši tikties ar ārvalstu diplomātiem. Taču nesen laikrakstā Diena viņš kā būtisku nosacījumu, kas var izšķirt SC rīcību balsojumā, minēja prezidenta spēju nodrošināt SC nokļūšanu varā. Līdzīgi intervijā Latvijas Radio bija teicis arī Rīgas mērs Nils Ušakovs. J. Urbanovičs Dienai apgalvoja, ka tie ir tikai atsevišķu politiķu viedokļi. Taču ir iespaids, ka šīs atsevišķās uzstāšanās ir saskaņotas ar vadību un nav bez pamata. SC mērķis ir palielināt savu ietekmi, un, visticamāk, tā rīcība prezidenta vēlēšanās būs pakārtota tam.

Lūgts to komentēt, V. Zatlers žurnālistiem sacīja, ka jebkura opozīcija izsaka vēlmi kādreiz nonākt valdībā, bet viņam nekādas prasības neesot izteiktas, jo «šī tiešām bija domu apmaiņa par to politisko un ekonomisko situāciju, kāda eksistē šobrīd Latvijā». Valsts prezidents V. Zatlers, kurš ar saviem kolēģiem uz tikšanos no Rīgas pils uz Saeimu atnāca kājām, pēc viesošanās SC frakcijā apgalvoja, ka arī par balsīm neesot runāts. SC interesējuši jautājumi, kas ir svarīgi šī politiskā spēka vēlētājiem, un to loks ir bijis plašs, sākot ar sabiedrības saliedēšanu un beidzot ar Latgales attīstību. V. Zatleram esot grūti iedomāties, kura tēma netika pieminēta.

Valsts prezidenta vēlēšanas ir paredzētas 2. jūnijā. Kandidātus var izvirzīt ikviens Saeimas deputāts laikā no 19. maija līdz 24. maijam. Prezidenta ievēlēšanai ir nepieciešama 51 balss. Ja neviens no kandidātiem neiegūst nepieciešamo vairākumu pēdējā kārtā, tiek rīkotas jaunas vēlēšanas, kurām kandidatūras jāizvirza ne vēlāk kā piecas dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas. Jauna Saeimas sēde tiek sasaukta ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 15 dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas. Valsts prezidenta ievēlēšanas likums tika pieņemts 2007. gada maijā īsi pirms iepriekšējām prezidenta vēlēšanām, kuras bija pirmās, kas notika saskaņā ar šo likumu. Toreiz prezidentu ievēlēja bez grūtībām, turpretim šoreiz politiķi pieļauj, ka šis process var būt ilgāks. SC vadība arī nav solījusi savu kandidātu nevirzīt, ja nonāks līdz jaunām vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?