Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sekss, vara un objektīvs

Lasot šo grāmatu, zemapziņā visu laiku kņudēja sajūta, ka kaut kad, sen, sen, esmu jau izjutusi kaut ko līdzīgu. Tā netverami. Nevis tekstuāli, bet kaut kāda kopējā noskaņa atgādināja, atgādināja... un tad pēkšņi man pielēca! Viljama Stairona Sofijas izvēle bija tā grāmata. Brīdī, kad pašās grāmatas beigās kopā ar dullo Nātanu galvenie varoņi satiek arī Zofiju, atsauce kļūst nepārprotama.

Un tāds kā uzvaras prieks, ka pazinu noskaņu. Tāpēc, kad bija iespēja sarunai ar autoru, uzreiz jautāju, kāda loma viņa paša dzīvē ir _Sofijas izvēlei._ J. L. Višņevskis līksmi atzina, ka tā esot viena no grāmatām, kas lasīta vairākas reizes, un vienlaikus arī netipiskais gadījums, ka pēc Stairona romāna uzņemtā filma ir spēcīgāka par pašu romānu. Protams, _Bikini_ nav par ebreju baismajām likteņgaitām, tieši otrādi - šis ir romāns par labajiem vāciešiem. Jo arī tādi bija tajos trakajos laikos, kad veselas tautas juka prātā un pakļāvās zvēriskam režīmam.

Tikai divas kļūmes

Lai gan Bikini ir absolūti klasiska lubene ar seksīgiem galvenajiem varoņiem, atklātām mīlas ainām un tamlīdzīgu «pievienoto vērtību», vienlaikus tas ir arī ārkārtīgi rūpīgi vēsturiski atstrādāts darbs: tā kā tēma ir Polijai gana skandaloza - par «labajiem vāciešiem» īpaši nerunā pat tagad, 70 gadu pēc kara, -, poļu izdevēji katru minēto faktu bija lūguši pārbaudīt vēsturniekiem. Pats autors pamatoti lepojas ar to, ka vienīgās kļūmes, ko viņi atrada, bija divas neprecizitātes uzvārdu rakstībā. Turklāt minētie fakti lielākoties nav guvuši plašu popularitāti un atspoguļojumu literatūrā - mani, piemēram, pārsteidza, ka 1945. gadā neliela, teroristiski noskaņota pilota vadīta lidmašīnīte taranēja Empire State Building. Iedomājieties, cik ilgi pirms Dvīņu torņiem! Autors vairāk lepojās ar to, ka bija izpētījis, cik un kādus prezervatīvus lietoja tais laikos un cik bieži caurmērā tika piekopts sekss pirms laulībām. Aizkustinošs vēl joprojām liekas fakts, ka sabombardētajā Drēzdenē, kad apkārt viss bruka un gāzās un drošībā nevarēja justies nekur, Annas baznīcā starp tūkstoš citu ļaužu vairākas dienas mājvietu bija radusi arī jauna meitene, kas notiekošo fotografēja. Neviens nezina, kas ar viņu notika pēc tam, tāpēc šis rakstveida piemineklis, kādu Janušs L. Višņevskis viņai uzcēlis, ir gandrīz vienīgā piemiņa. Un vēl Drēzdenes Annas baznīcas mācītāja atmiņas.

Austrumeiropeiska sāpe

Grāmata sākas ar Drēzdenes bumbošanu - notikumu, kas apcerēts neskaitāmos literāros darbos, arī burvīgi ironiskajā Vonnegūta Lopkautuve Nr. 5 jeb Bērnu krusta karagājiens, kuras galvenais varonis ir amerikāņu zaldāts. Višņevska varone Anna, kura romāna sākumā ir pārbijusies vācu meitene starp drupām, gruvešiem un nāvi (kas tajā dzīves posmā šķiet uzrunājama milzīgā daudzskaitlī), distancējas no notiekošā, uzņemot satriecoši talantīgas fotogrāfijas. Tad, kad Drēzdenē ierodas NY Times fotogrāfs Stenlijs, ir tikai likumsakarīgi, ka skaista meitene ar dubultu dabas dāvanu (kāda ir otrā, gan uzminēsiet vai noskaidrosiet lasot!), ieinteresē viņu pietiekami, lai viņš mēģinātu šo būtni izdabūt laukā no izmisuma bedres dibena, no pilsētas un valsts drupām un piedāvātu viņai pasauli. To pārējo. Anna, kura visu kara laiku ir mocījusies ar vainas apziņu par vāciešu nodarījumiem, nonāk Ņujorkā, milzu metropolē, kurā patvērumu raduši arī neskaitāmi ebreji. Valstī, kuras lidmašīnas tikko ir sagrāvušas Annas dzimto pilsētu. It kā pelnīti. Dzīve ieiet jaunās sliedēs, Annai ir darbs The New York Times redakcijā, viņas fotogrāfijas gūst ievērību, karš beidzas, un dzīvei būtu jāsākas no jauna. Mīlestība sniedz vēl vairāk dzīves spara, bet tad laikraksta redaktors nosūta viņu uz burvīgu paradīzes pludmali - Bikini atolu, kurā ASV valdība gatavo kaut kādu slepenu eksperimentu. Noslēgums, kad meitene, kura visu apzinīgo mūžu ir mocījusies ar savu «vācisko vainas apziņu», ierauga citas lielvalsts varas mehānismu visā tā nepievilcīgajā varenumā, ir skumjš. Nav ideālās valsts, un nav ideālo cilvēku. Tāda austrumeiropeiska sāpe šai fakta konstatējumā. Amerikānis nespētu uzrakstīt šādu romānu. Bet latvietim tas ir saprotams un apmierina abas galvenās vēlmes - drusku aizmirsties skaistā mīlas stāstā un drusku uzzināt kādu jaunu vēsturisku detaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?