Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Skaties, kur gribi, - nekur nekā nav

Kāpēc latviešu literatūras vēsturē nepastāv detektīvs kā žanrs - atbilde meklējama kaut kādās pilnīgi metafiziskās sfērās. Racionālu izskaidrojumu es te neredzu.

Situācija patlaban - manuprāt, problēmas būtība ir ne tik daudz pašos rakstītājos un viņu trūkumā, cik «infrastruktūras» trūkumā. Literatūra nekad nav tikai literatūra - tā ir attiecību sistēma, kurā iesaistīti gan autori, kā arī viņus pārstāvošās profesionālās organizācijas, gan dienas prese, gan kultūras periodika, gan izdevēji, gan kritiķi, gan ļauži, kurus nosacīti varētu traktēt kā kultūras menedžerus, gan izdevēji utt. «Augstā» literatūra rodas kā apmātība, autors to uztver gandrīz kā savu misiju, sūtību vai vēl sazin ko, mazākā mērā - kā profesiju, ar kuru viņš pelna naudu. Viņš neēdīs un vēl bērnus turēs badā, bet savu ģeniālo romānu dabūs gatavu. Detektīvs tomēr lielākā mērā ir tāds kā tehnisks žanrs, kas ir profesija, ar ko var pelnīt naudu, katrā ziņā amatnieciskumam - šī vārda labākajā nozīmē - tur ir lielāks svars. Dabiski, Latvijā arī ar detektīvu nevar pelnīt, vēl trakāk - tādam «tīru» detektīvu autoram Valsts kultūrkapitāla fonds ne vella negribēs dot naudu, jo viņš tak tāds komercrakstnieks. Līdz ar to potenciālais detektīvautors nenovēršami paliek zaudētājos. Tas - pirmkārt.

Otrkārt, tas, ko es nosaucu par infrastruktūru. Lai taptu grāmata, milzīga loma ir izdevējam, viņa personīgajām interesēm un ieinteresētībai konkrētajā autorā, arī izdevēja talantam - gan saskatīt potenciālo ģēniju (visticamāk, potenciālā detektīvģēnija pirmais detektīvs būs galīgs mēsls), gan ieguldīt naudu viņā, gan tālāk terorizēt, prasot nākamās grāmatas. Šepat arī kultūras menedžeri, kas, piemēram, gādātu par detektīva konkursiem, prēmijām, reklāmu vai, teiksim, detektīvžanra rakstnieku asociāciju u. tml. lietām. Nekā tāda Latvijā nav.

Starp citu, pieļauju, ja šāds ieinteresēts cilvēks atrastos, dažs no Lata romāna sērijā publicēto lubenīšu autoriem būtu uztapinājis arī kaut ko tīri pieņemamu. Dzīvs piemērs - Latvijā nebija fantastikas, bet tagad ar Zvaigznes gādību un, cik saprotu, Bārbalas Simsones ciešu līdzdalību jau var runāt par latviešu fantastiku kā par esošu parādību. Cik augsts vai zems līmenis - tas jau ir pakārtots jautājums. Un tā tālāk. Nav kritiķu, kas spētu vērtēt detektīvu tieši žanra kontekstā, un, ņemot vērā visai specifisko žanra vērtību orientāciju, nav periodikas, kas vismaz daļēji būtu orientēta uz šo žanru. Vārdu sakot, skaties, kur gribi, - nekur nekā nav. Veidojas noslēgts loks - no vienas puses, nav autoru, no otras puses, nav infrastruktūras, un abi šie «nav» rūpējas, lai otrs «nav» kļūtu vēl lielāks un biedīgāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?