Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sokurova ceļš pie Venēcijas lauvas

Lasīt interneta komentārus ir muļķīgs mazohisma paveids, kas jāiznīdē kā degradējoša atkarība - to no jauna nospriedu, ielūkojoties lokālā «neta» čalotāju reakcijās uz ziņu, ka Venēcijā - 68. Starptautiskajā Venēcijas kinofestivālā ir uzvarējusi krievu režisora Aleksandra Sokurova filma Fausts. Komentāru saturu neatkārtošu, taču jo aizvainojošāki tie šķita tamdēļ, ka Aleksandrs Sokurovs tādus nebija pelnījis.

Konsekventāku humānisma un demokrātijas interešu aizstāvi kā Sokurovu, turklāt augstas raudzes intelektuāli un izcilu savu amata meistaru, ir grūti atrast - gan Krievijas, gan arī Eiropas kultūras kontekstā. Savukārt viņa filma Fausts ir savdabīgs mākslinieka spīta paraugs - ar šo filmu, ko Sokurovs uzņēmis vācu valodā, ar vācu aktieriem, bez kuriem, viņaprāt, nav iespējama Gētes Fausta pasaule, viņš pieliek punktu savai varas tetraloģijai - filmām par tirāniem un kārdinājumiem, arī par vienu no lielākajiem cilvēka kārdinājumiem - ar varu. «Jo cilvēks ir neapmierinātāks, jo diskomfortablāk viņš jūtas, jo lielāks ir viņa apdraudējums sabiedrībai,» tāda ir Sokurova attieksme pret savas varas tetraloģijas (Molohs, Vērsis, Saule, Fausts) varoņiem Staļinu, Hitleru, Japānas imperatoru Hirahito, arī Faustu, kas Sokurovam kalpojis kā vispārinošs tēls cilvēka vājumam un varaskārei. Būdams viens no izcilākajiem Krievijas autoriem, kurš nekad nav gājis pavadā ne varai, ne masu skatītāja gaumei, Sokurovam starptautiskajā arēnā nav klājies rožaini. Kaut daudzas viņa filmas (Molohs, Vērsis, Saule. Aleksandra) ir bijušas ietvertas svarīgā Kannu kinofestivāla konkursa programmā, Sokurova filmu lēnais ritms, atšķirība no mūsdienu filmu pamatstraumes, uzstājīgā vēlme kino izteiksmes līdzekļus izmantot sabiedrības procesu un vēstures analīzei, nevis patēriņa baudām, Sokurovu ir nostādījušas līdz galam «nesaprastā» mākslinieka statusā. Viņa unikalitāte tiek respektēta, taču ar balvām nav tikusi novērtēta.

Tie, kas pasaules kinofestivālus uztver līdzīgi pasaules futbola čempionātiem, saskaitījuši, ka pasaules senākā, Venēcijas kinofestivāla vēsturē krievu režisori pie Zelta lauvas tikuši četras reizes (to saņēmis Andreja Tarkovska šedevrs Ivana bērnība, Ņikitas Mihalkova Urga un Andreja Zvjaginceva Atgriešanās). Tikpat daudz reižu šo balvu saņēmušas arī amerikāņu filmas (pērn tā bija Sofijas Kopolas Kaut kur) - tā ka «lielvalstis» Venēcijā savus rēķinus ir «nolīdzinājušas», taču Sokurova uzvara ir arī adekvāts izcila mākslas darba novērtējums, un to novērtējusi tieši amerikāņu režisora Darena Aranofska (Melnais gulbis u. c.) vadītā žūrija. Būtībā novitātes un izaicinājuma ziņā (kaut ir runa par radikāli atšķirīgiem izteiksmes līdzekļiem) Venēcijas 20 konkursa filmu kontekstā līdzvērtīga Faustam šķita tikai Stīva Makvīna filma Kauns, spēcīga mūsdienu urbānās dzīves un seksuālo atkarību analīze, - tā tika novērtēta ar labākā aktiera balvu britam Maiklam Fasbinderam. Pārējās balvas nonāca pie filmām, kuras uzsvērti akcentēja sociālās tēmas. Sudraba lauvu - balvu par labāko režiju - saņēma ķīniešu režisora Ren Šana Ren Haja filma Cilvēki kalni, cilvēki jūra (People Mountain People Sea) - vēstījums par vīrieti, kurš atgriežas dzimtajā ciemā, lai atrastu brāļa slepkavu. Volpi kauss kā labākajai aktrisei tika ķīnietei Deanijai Jipai (filma Vienkāršā dzīve), apliecinot Ķīnas kino spēku. Žūrijas speciālbalvu saņēma itāļu sociālā drāma Terraferma/Cietā zeme (rež. Emanuels Krialese).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?