Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sprungulis patriarhālajā viedoklī

Sievietes visu var, visu prot! Kaut arī Latvijā tomēr pastāv patriarhālai sabiedrībai dominējošie kultūras un priekšstatu modeļi, Latvijā likumi un sociālā vide kopumā ir modernām sievietēm labvēlīgi - viņām ir visas tās pašas tiesības un iespējas ieņemt vadošu posteni gan uzņēmuma valdē, gan parlamenta prezidijā. Vienīgās nianses ir - sabiedrības attieksme, stereotipi un arī nianses likumos -, to mainīt sievietei par labu var tikai laiks.

Mazāk riskē

Dienai atzina vairākas uzņēmējas, Latvijā šo iespēju nosaka kompetence, profesionalitāte un arī sieviešu griba strādāt uzņēmējdarbībā. «Tas nav viegli, tas ir izaicinājums, iespēja sievietei sevi pieteikt jaunā karjeras līmenī,» saka uzņēmēja Aiva Vīksna. Pētījumos minēts, ka uzņēmumi, kuru valdēs ir sievietes, ir konkurētspējīgāki un pelnošāki, Aiva Vīksna to izskaidro ar psiholoģiskām īpatnībām un sievietes vēsturisko ģenētiku: «Sieviete izvēlas mazāk riskēt, izsvērtāk pieņem lēmumus.»

Latvijas situācijā sievietes ieņem aizvien lielāku īpatsvaru uzņēmumu valdēs, padomēs, un pētījumu sadaļā Sieviete biznesā šo augsto rādītāju viņas Latvijā ir noturējušas vienā no augstākajām pozīcijām Eiropā. Kā piebilst A. Vīksna, sievietes visbiežāk darbojas mazā uzņēmuma ietvaros.

Viens no pozitīvākajiem aspektiem - sievietes cita citai netieši palīdz, atbalsta ar padomu, vīriešiem viena uzņēmuma korporatīvās saites nav tik izteiktas, vairāk pastāv personiskas konkurences iespējas un ambīciju apmierināšana. «Tas ir milzīgs atbalsts sievietei, kas šodien sāk savu biznesu vai arī mērķtiecīgi veido savu karjeru.»

Sēdi pie šūpuļa!

Stereotipi, ka sievietes vairāk saistītas ar bērniem nekā iederas iespējā veidot spožu karjeru, ir noturīgi. Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce konstatē: «Sabiedrība automātiski pieņem, ka bērns pāriet sievietes pārziņā.» Eiropas Savienībā veiktie pētījumi apliecina: tiklīdz sievietei piedzimst bērni, tā viņai pazeminās nodarbinātības līmenis, bet savukārt vīriešiem - paaugstinās, ir lielākas karjeras izaugsmes iespējas. Diemžēl eksistē stereotips, ka vīriešiem kā «ģimenes uzturētājiem» jāmaksā vairāk. Darot vienu darbu ar vīrieti, it kā samazinās amata prestižs, statuss, alga.

Latvijā ir augsts izglītoto sieviešu procents - 70% sieviešu ir augstākā izglītība. Reāli darba tirgū sievietes neizmanto savus uzkrātos resursus un izpausmes.

Paradoksāla situācija - Latvijā nav noformējusies atbalstoša vide, lai sieviete varētu strādāt atbildīgā amatā. Kā piemēru I. Lāce min sievietes mobilitāti, savienojot iespēju kopt bērnu un strādāt, dodoties komandējumā: «Ratus lidostā atņem, nedodot bērnam nesamgrozu, un uzņēmēja nes vienā rokā bērniņu, otrā klēpjdatoru...»

Patriarhālās kultūras modelis darbojas biznesa vidē ar citiem noteikumiem. Sievietēm būtu vieglāk iekļauties uzņēmējvidē, savienojot sabiedrības attieksmi ar vides resursu maiņu.

Visbiežāk kompānijās, kurās vadībā ir sievietes, vislabāk tiek pieņemti labvēlīgāki darba vides noteikumi - sievietes var rēķināties ar nepilnu darbadienu. Sievietēm bieži vien pašām nav vēlmes ieņemt augstu amatu, jo viņas vairāk vēlas pievērsties ģimenei. Sievietēm ir jābūt vienādām iespējām izvēlēties startēt biznesā, tomēr ne vienmēr noteikumi ir līdzvērtīgi. «Jārunā par spēju meklēt kompromisu, nevis izvēlēties cīņas taktiku,» piebilst A. Vīksna.

Pulcē spēcīgu komandu

Latvijas Saeimā darbojas 19 deputāšu. Pēc Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla valdes priekšsēdētājas Inetas Ielītes domām, tas nav pietiekami. Partijās, kurās līderes ir sievietes, to iekšienē veidojas cits politiskais klimats. «Ja vēlētājs vērtē profesionālismu, sieviete tiek ievēlēta, vislabāk šis princips izpaudās pašvaldību vēlēšanās,» skaidro I. Lāce.

Ideālais sieviešu un vīriešu deputātu proporcionālais sadalījums, uz ko vajadzētu tiekties, ir 40/60. Taču praksē vēlētāji pieredzējušu sieviešu vietā ievēlēja jaunus un atraktīvus vīriešus. «Jākopj politiskā vide,» ir pārliecināta I. Lāce. Biznesa veiksme un ģimenes stiprums ir iespējams ciešā mijiedarbībā starp sievišķi intuitīvo, sirds gudro un vīrišķo - azartisko, riskēt gribošo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sievietes Saeimā, valdībā un uzņēmumos

Pirmais tautas ievēlētais likumdevējs Latvijā bija Satversmes sapulce, kurā ievēlēja 150 deputātus, to skaitā piecas sievietes.
Pirmajās trijās Saeimās sievietes nebija pārstāvētas. 4. Saeimas vēlēšanās (1931. gadā) parlamentā pirmo reizi ievēl sievieti Bertu Pīpiņu. 5. Saeimā ievēlētas 14 sievietes, 6. Saeimā - astoņas, 7. Saeimā - 17, 8. Saeimā - 21 sieviete, gan 9., gan 10. Saeimā ievēlētas 19 sievietes.
Pašlaik valdībā ir trīs sievietes ministres: iekšlietu ministre Linda Mūrniece, kultūras ministre Sarmīte Ēlerte un labklājības ministre Ilona Jurševska. Kā arī trīs ministriju valsts sekretāres: Ilze Pētersone (Iekšlietu ministrija), Solvita Zvidriņa (Kultūras ministrija), Dace Lucaua (Zemkopības ministrija).

Latvijas gāzes padomē no 11 personām divas ir sievietes, valdē no piecām personām viena ir sieviete, kopā strādājošo sieviešu īpatsvars ir 32%.
Latvenergo koncernā kopā strādā 25,8% sieviešu.
Lattelecom valdē ir pieci valdes locekļi, no kuriem divas ir sievietes. Lattelecom grupā kopumā strādā 48% sieviešu, 52% vīriešu.
LMT ir pieci valdes locekļi, viena no tiem ir sieviete. Kopumā uzņēmumā ir 47,9% sieviešu, 52,1% vīriešu.
Lidostas Rīga valdē no pieciem valdes locekļiem viena ir sieviete, no 13 departamentu direktoriem sešas ir sievietes. Uzņēmumā kopumā no 1029 darbiniekiem 381 ir sieviete (37%).
Swedbank vadītāju amatos Latvijā ir 61% sieviešu.
Nordea bankā Latvijā valdē ir 50%, nodaļu, departamentu vadītāju amatos 80%, bet Nordea kopuma - 80% sieviešu.
SEB bankas valdē patlaban strādā pieci valdes locekļi - divas dāmas un trīs kungi. Vidējais sieviešu un vīriešu īpatsvars SEB grupas uzņēmumos Latvijā kopumā ir attiecīgi 75% un 25%.
Aldara vadības komandā, kuru veido septiņi departamentu direktori un izpilddirektors, strādā līdzīgs skaits sieviešu un vīriešu. Kopumā uzņēmumā strādā 68,65% vīriešu, 31,35% sieviešu.
airBaltic no 1443 strādājošajiem 610 ir sievietes (45%). airBaltic operāciju vadības direktore Laila Odiņa ir vienīgā sieviete tik augstā amatā Eiropā un tikai viena no trim pasaulē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?