Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tarifi jāceļ, jo Latvenergo peļņu nosmeļ valsts

Valsts a/s Latvenergo iecere no 1. aprīļa celt elektroenerģijas tarifu mājsaimniecībām laikā, kad energokompānija strādā ar lielu peļņu, bet cilvēku maksātspēja nav uzlabojusies, izraisījusi plašu rezonansi sabiedrībā. Iedzīvotāji savu neapmierinātību pauž vēstulēs atbildīgajām iestādēm, bet Daugavpilī sākta parakstu vākšana pret plānotajām izmaiņām. Galavārds par plānotajām tarifa izmaiņām mājsaimniecībām vēl gan būs jāsaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, kas par to spriedīs sanāksmē jaunnedēļ.

Latvenergo tarifa celšanu skaidro ar augošajām izmaksām un norāda, ka peļņa energokompānijā pēdējos gados nepaliek. Tā tiek novirzīta valsts budžeta lāpīšanai, bet, ja to nedarītu un tarifu neceltu, attiecīgo summu nāktos meklēt citur, Dienai saka ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) un norāda: «Tad būtu jāpaceļ vairāk kāds nodoklis vai arī jāsamazina pensijas, pabalsti.»

Elektrība mājsaimniecībām jau sadārdzinājās no šā gada sākuma pēc lēmuma energoresursam iepriekšējās samazinātās 10% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes vietā piemērot PVN pamatlikmi, kas paaugstināta līdz 22%. Ņemot vērā Latvenergo plānu no 1. aprīļa ieviest diferencētu maksu par elektrību atkarībā no tās patēriņa, paaugstinātais elektroenerģijas tarifs attieksies uz pusi privāto lietotāju - tiem, kam patēriņš lielāks par noteikto slieksni. Latvenergo uzskata, ka šādi uzņēmums rīkojas sociāli atbildīgi un ievieš sociālā taisnīguma principu - tie, kas patērē vairāk, arī maksā vairāk. Pret to iebilst atsevišķi Zaļo un Zemnieku savienības ministri, jo uzskata, ka tādējādi cietīs lielās ģimenes un laukos dzīvojošie. Ievērojot šīs iebildes, Latvenergo ekonomikas ministra uzdevumā patlaban strādā pie priekšlikumiem sociālās palīdzības programmas pilnveidei. Pašlaik tā attiecas uz mazturīgajām un trūcīgajām ģimenēm, kam energokompānija kopš 2009. gada dod 500 kilovatstundu vērtu dāvinājumu. Šādas elektrības atlaižu kartes no aprīļa varētu paredzēt arī daudzbērnu ģimenēm. «Runa ir par triju un vairāk bērnu ģimenēm. Protams, ir gadījumi, ka problēmas ir arī 1-2 bērnu ģimenēm. Uzdevums ir plaši raudzīties,» izvairīgi par iecerētā atbalsta pasākumiem noteica A. Kampars un piebilda, ka konkrētāk par priekšlikumiem varēs runāt jaunnedēļ, kad tie būs gatavi.

Latvenergo teic, ka elektroenerģijas tarifs mājsaimniecībām nav mainīts kopš 2008. gada un tas jāpaaugstina, jo pašreizējais nesedz izmaksas par elektroenerģijas ražošanu un piegādi. No tarifa celšanas kompānija peļņu negūtu - tas ļautu tuvināt elektrības cenu tās patiesajai vērtībai. Patlaban elektroenerģijas cena mājsaimniecībām tiekot subsidēta no ieņēmumiem, kas veidojas no eksporta un tirdzniecības darījumiem, kas arī kompānijai nodrošina peļņu. Tā pērn saskaņā ar provizoriskajiem datiem bija rekordaugsta - 40 miljoni latu. Tikpat daudz plānots pelnīt arī šogad, vēsta LETA.

Tiesa, kompānijas 2008. un 2009. gadā nopelnītais pilnā mērā izmaksāts dividendēs valstij, tādējādi lāpīts budžets. Šā gada budžetā ierēķināts, ka Latvenergo pērnā peļņa nodrošinās 35 miljonus latu, sacīja A. Kampars un noraidīja iespēju, ka peļņu uzņēmumā varētu atstāt, lai tam saspringtajā ekonomiskajā situācijā nevajadzētu celt elektrības tarifu mājsaimniecībām. Ekonomists Ģirts Rungainis uzskata, ka iecerētais tarifa paaugstinājums kopsolī ar sociālās palīdzības programmas paplašināšanu ir solis pareizajā virzienā. Patlaban labumus no subsidētā elektroenerģijas tarifa gūst ne tikai mazāk nodrošinātie, bet arī turīgo slānis, kas par elektrību var atļauties maksāt vairāk, teica Ģ. Rungainis un piebilda, ka maksa par elektrību mājsaimniecībām arī pēc tās paaugstināšanas Latvijā būs viena no zemākajām ES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko ietekmēs jaunie tarifi

Cik lielā mērā mājsaimniecības izjutīs izmaiņas

50% mājsaimniecību Latvijā mēnesī nepatērē vairāk par 100 kilovatstundām, tātad elektrības rēķini tām nemainīsies. No pārējiem 50% mājsaimniecību:


29% patērē 101-200 kilovatstundu, to elektrības rēķins mēnesī pieaugs vidēji par 1,10 latiem;


16% patērē 200-400 kilovatstundu, tām par elektrību mēnesī būs jāmaksā vidēji par 4,36 latiem vairāk;


6% patērē vairāk par 400 kilovatstundām, tām par elektrību mēnesī būs jāmaksā vismaz par 10 latiem vairāk.

Avots: Latvenergo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?