Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Trešo partneri meklēs deputātu kopsēdē

Iepretim Zatlera Reformu partijas pārstāvju noslēpumainībai par valdības veidošanas tālāko gaitu Vienotības līderi Valdis Dombrovskis un Solvita Āboltiņa trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu to iezīmēja skaidrāku. Pirmdien plānots potenciālajiem sabiedrotajiem Saskaņas centram un Visu Latvijai!-TB/LNNK iesniegt rakstisku Vienotības un ZRP darba grupās sagatavoto valdības rīcības plānu.

Lai izšķirtos par trešo sabiedroto, Vienotība ierosina rīkot abu partiju ievēlēto 42 deputātu kopsēdi, bet pagaidām vēl ZRP nav devusi atbildi, kad tāda būtu iespējama. Ne viena, ne otra partija neatklāja, ar kuru trešo partneri tās vēlētos strādāt kopā, bet gan Vienotība, gan ZRP piekrīt Valsts prezidenta aicinājumam veidot plašu koalīciju.

Saskaņas centra vadītājs Nils Ušakovs, kurš kopā ar otru apvienības līderi Jāni Urbanoviču kā vēlēšanu uzvarētāji pie A. Bērziņa devās pirmie, Valsts prezidentam uzsvēris, ka stabila koalīcija, kas spētu nostrādāt trīs gadus, būs iespējama tikai tad, ja to veidos Saskaņas centrs, Zatlera Reformu partija un Vienotība. Visi trīs politiskie spēki apstiprinājuši gatavību uzņemties atbildību par valdības veidošanu, taču SC pārstāvju gatavība deleģēt premjera kandidātu neizskanēja pietiekami dedzīgi, un arī ZRP kandidāts Edmunds Sprūdžs varētu neatbilst prezidenta noteiktajiem kritērijiem, jo pieredze ir minēta kā galvenais. Taču atšķirībā no situācijas, kāda bija pērn pēc 10. Saeimas vēlēšanām, kad SC līderu noskaņojums bija visai nervozs, jo bija skaidrs, kas SC atstās opozīcijā, šogad partijas vadošās personas ir mierīgas un izturas tā, it kā SC jau būtu skaidrs, kas notiks un ka SC līdzdalība koalīcijā nav tik neiespējama. Atbildot žurnālistiem, J. Urbanovičs solīja garantēt, ka Latvijā nepastiprināsies Krievijas ietekme, bet N. Ušakovs apgalvoja, ka sadarbība ar Krieviju pat būtu laba, lai veicinātu valsts ekonomisko attīstību un tūristu pieplūdumu.

ZRP līderis V. Zatlers pēc tikšanās ar prezidentu vēl neļāva nojaust, kurš ceļš valdības veidošanā būtu ejams. Viņa sacītajā bija jūtamas šaubas par varavīksnes valdības iespējamību. S. Āboltiņa uzsvēra, ka Vienotība ar prezidentu bijusi vienisprātis, ka partijām pašām jāvienojas par nākamo koalīciju un viņš respektēs šo Saeimā ievēlēto politisko spēku piedāvāto valdības modeli - tikai tad, ja politiķi nespēs pieņemt šo lēmumu, prezidents varētu nākt klajā ar saviem ieteikumiem. Taču Vienotības līdere uzskata, ka partijas nevar vilcināties, cerot, ka arī V. Zatleram kā bijušajam prezidentam ir pietiekami liela politiskā pieredze, lai apzinātos to atbildību, kas partijām būtu jāuzņemas, ja tās ilgstoši nevarētu izveidot valdību. Pirmā jaunās Saeimas sēde plānota 17. oktobrī. Parasti līdz tam persona, kurai pirmajā sēdē prezidents uztic veidot valdību, to jau iepriekš zina, un valdība līdz tam ir izveidota - visas koalīcijas partijas pabeigušas darbu pie valdības deklarācijas un koalīcijas līguma, sadalījušas jomas, par kurām vēlētos uzņemties atbildību, un deleģējušas ministru kandidātus.

Šodien prezidents tiksies ar VL-TB/LNNK un ZZS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?