Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vācieši atkal lepojas ar valsts sasniegumiem

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē un citās pilsētās sestdien gaidāmas krāšņas svinības, lai godam nosvinētu Vācijas demokrātijas 60 gadu jubileju. 1949.gada 23.maijā stājās spēkā Vācijas Federatīvās Republikas konstitūcija, kas apliecināja pēckara Vācijas uzticību demokrātijai un ielika pamatus valsts uzplaukumam.

Lai gan arī Vāciju pašlaik skārusi pasaules ekonomikas krīze, šo jubileju vācieši sagaida ar neslēptu lepnumu par savas valsts sasniegumiem. Vācijas prezidents Horsts Kēlers uzsver, ka šo gadu laikā Vācija kļuvusi par atklātu sabiedrību, kas atguvusi kaimiņvalstu cieņu.

Patriotisma atdzimšana

«Vācu dvēsele, ko traumēja nacisma laikmets, lielā mērā ir sadzijusi,» secina Hoenheimas Universitātes socioloģijas profesors Eigens Buss. Vācieši vairs nekautrējas publiski izrādīt savu patriotismu, dziedot savas valsts himnu un tērpjoties Vācijas karoga krāsās. «Man nav kauns, ka esmu vāciete. Varbūt tā bija maniem vecākiem un vecvecākiem, jo viņi dzīvoja tuvāk nacionālsociālisma laikmetam,» ziņu aģentūrai Reuters stāsta 14 gadu vecā skolniece Nina Krauze.

Hitlera režīma pastrādātie noziegumi vēl daudzus gadus pēc kara beigām lika vāciešiem kaunēties par savas valsts vēsturi. 1969.gadā toreizējais Rietumvācijas prezidents Gustavs Heinemanis pavēstīja: «Es nemīlu valsti, es mīlu savu sievu.» Taču pēdējos gados vācieši atkal iemācījušies izrādīt savu patriotismu. Sevišķi labi to varēja redzēt 2006.gadā, kad Vācijā notika pasaules čempionāts futbolā un visa Vācija bija rotāta karoga krāsās. Saskaņā ar Identitātes fonda nesen publicētā pētījuma datiem 60% vāciešu lepojas ar savu piederību Vācijai. Tiesa gan, joprojām būtisku lomu spēlē reģionālā identitāte, piemēram, daudziem Minhenes iedzīvotājiem daudz būtiskāka ir piederība bavāriešu, nevis vāciešu kopienai. «Vācu mentalitāte vēl aizvien ir vairāk federāla nekā nacionāla,» secina Identitātes fonda priekšsēdētājs Pauls Kotess.

Spēku pārbaude

Vācijas federālās sistēmas īpatnības būs redzamas arī sestdien, kad federālā asambleja ievēlēs Vācijas prezidentu. Valsts galvas ievēlēšanai izveidota īpaša kolēģija, kurā būs 612 parlamenta deputāti un 612 delegāti, ko izvirzīja 16 federālās zemes, informē DPA. Vācijas prezidents pilda galvenokārt ceremoniālas funkcijas, tomēr šoreiz prezidenta vēlēšanām pievērsta īpaša uzmanība. Tās notiek tikai četrus mēnešus pirms Vācijas parlamenta vēlēšanām, tādēļ partijām ir laba iespēja izrādīt savu spēku.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītais konservatīvo bloks atbalsta līdzšinējo prezidentu H.Kēleru. Savukārt sociāldemokrāti nolēmuši atbalstīt zinātnieci Gezīnu Švāni, kura vēlas kļūt par pirmo sievieti Vācijas prezidenta amatā. Konservatīvo blokā, kas atbalsta H.Kēleru, teorētiski ir 614 delegātu, ar kuru balsīm vajadzētu pietikt uzvarai. Taču balsojums būs aizklāts, tādēļ iespējams, ka G.Švānei izdosies sagādāt pārsteigumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?