Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vairāk zaudēs pelnītāji bez bērniem

Vislielākie zaudētāji pēc nākamgad paredzētajām darbaspēka nodokļu izmaiņām būs cilvēki ar lielākiem ienākumiem un bez apgādājamajiem. Turpretim iedzīvotāji ar salīdzinoši zemiem ienākumiem un ar vairāk apgādībā esošajiem pat nedaudz iegūs, taču arī ne visos gadījumos, liecina Dienas veiktie aprēķini. Turklāt arī ieguvums, pēc Dienas uzrunāto ekspertu teiktā, būs nebūtisks un nekompensēs citu nodokļu pieaugumu.

Daudzbērnu efekts

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi nākamgad iecerēts samazināt no pašreizējiem 26% līdz 25%, sociālā nodokļa likmi uz darba ņēmēja rēķina paaugstināt līdz 35,09%. Vispārējo ar IIN neapliekamo minimumu (NM) paaugstinās no pašreizējiem 35 latiem līdz 45, bet NM par apgādībā esošu personu - no 63 latiem līdz 70. Pēc šīm izmaiņām tie cilvēki, kam bruto mēnešalga ir 200-300 latu un kam nav apgādājamo vai ir viens vai divi, iegūs, jo «uz rokas» saņems nedaudz vairāk kā līdz šim. Turpretim cilvēki ar 200-250 latu ikmēneša bruto ienākumiem un trim un vairāk apgādājamajiem būs zaudētāji. «Piemēram, ja trīsbērnu māmiņas alga pirms nodokļiem ir mazāka par 250 latiem, tad nākamgad viņa katru mēnesi nodokļos samaksās par četriem latiem vairāk. Šāda situācija rodas, jo kopējā atvieglojumu summa pārsniedz māmiņas bruto algu un viņa no tās maksā tikai sociālo nodokli (kas nākamgad tiks paaugstināts), bet nemaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (kas nākamgad tiks samazināts),» Dienai skaidro Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe. Turklāt, «jo vairāk bērnu, jo augstāks ir tas slieksnis, līdz kuram darbojas šis negatīvais efekts». No 300 latu bruto algas šis efekts vairs nav vērojams, un cilvēks ar trim apgādībā esošajiem vēl zaudē tad, ja viņa bruto alga mēnesī ir virs 1000 latiem. Cilvēks ar diviem apgādībā esošajiem uz rokas saņems mazāk, ja bruto alga ir virs aptuveni 800 latiem. Savukārt cilvēki, kam ir viena apgādībā esoša persona vai tādu nav vispār, uz rokas no nākamā gada saņems nedaudz mazāk, ja mēnesī viņi «uz papīra» saņem attiecīgi virs aptuveni 600 un 400 latiem.

Iesaka solidarizēties

Vairāk naudas ziņā iegūs tie cilvēki, kuri šobrīd saņem tikai minimālo algu, jo pēc tās paaugstināšanas no 180 latiem līdz 200 latiem cilvēks uz rokas ik mēnesi saņems par 14-15 latiem vairāk nekā patlaban. Taču darba devējam, kas saviem padotajiem patlaban maksā tikai minimālo algu, tās celšana nozīmēs arī attiecīgu darbaspēka sadārdzinājumu. «Nevar izslēgt uzņēmēju vēlmi noformēt darbiniekus uz nepilnu slodzi, lai samazinātu darbaspēka izmaksas. Katrā ziņā tiks meklēti jebkuri ceļi, lai samazinātu izmaksas (..),» lēš KPMG nodokļu eksperte Gunta Kauliņa. Arī Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu asociācijas valdes locekle Sigita Keiša pieļauj, ka šādas bažas pastāv, lai gan daudzos uzņēmumos tas notiek jau šobrīd. «Daudzas nozares līdz šim jau strādā tikai uz stundu apmaksu, kas ir ļoti pietuvināta minimālajai algai. Šajā gadījumā tikai palielinās risks, ka darba laika uzskaites tabulā netiks norādītas faktiski nostrādātās stundas, tādējādi daļu algu maksājot aploksnē,» piebilst S. Keiša. Pēc viņas teiktā, šādās situācijās darba ņēmējam ir pašam jāizlemj, vai piekrist šādiem nosacījumiem. «Lēmumu pieņemšanu sarežģī fakts, ka atrast jaunu darbu ir ārkārtīgi grūti, taču arī jārēķinās, ka tad nodokļi pilnā apmērā netiek maksāti un darba zaudēšana nākotnē var negatīvi ietekmēt bezdarbnieka pabalstu un citas sociālās garantijas.» Valsts darba inspekcijas (VDI) speciālista Viļņa Virzas ieteikums ir darba ņēmējiem solidarizēties un nepieļaut šādu nosacījumu uzspiešanu. Ja tas tā noticis, tad cilvēkiem laikus vajadzētu ziņot par notikušo. Anonimitāti VDI garantē un, ejot pārbaudē, netiek atklāts, ka tā tiek veikta, balstoties uz iesniegumu, apgalvoja V. Virza. Saskaņā ar statistiku bruto algu zem 200 latiem mēnesī saņem ap trešdaļa strādājošo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?