Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vecumdienās galvenais būt vajadzīgam!

Pirms desmit gadiem dažas iniciatīvas bagātas dāmas Lielvārdē sanākušas kopā un nospriedušas: jaunajiem viss notiek, bet nav kas piesien dvēseli vecajiem. Jādibina pensionāru biedrība! Domāts, darīts. Tobrīd Nora Ivanova vēl nav bijusi pensionāre, bet nu ir biedrības vadītāja. Viņas moto šai amatā: vecumā ne jau gadu skaitam ir nozīme!

Ar pievienoto vērtību

Kad uz biedrības jubileju kājām, ar velosipēdu, ar auto cits pēc cita ar pašu audzētu ziedu klēpjiem un floristikas paraugdarbu cienīgiem pušķiem rokās uzposušies un starodami sāk ierasties Lielvārdes seniori, šķiet, gadu skaitam tiešām nav nozīmes. No viņiem staro tāds optimisms, ko varētu pasmelties saujām. Optimismam ir pamats, jo biedrība tiešām gādā, lai lielvārdiešiem vecumdienās būtu ko darīt.

Pat savā jubilejā Lielvārdes seniori neguļ uz lauriem - Lielvārdes kultūras namā saviem novadniekiem sarīkojuši izstādi Gleznas no senioru kambariem. Gleznas ir fantastiskas, un katrai savs stāsts, kā vecie ļaudis tās ieguvuši: mantotas no vecākiem, dāvinātas 50 gadu jubilejā, mazmeitiņas gleznotas 13 gadu vecumā, no Austrālijas vestas, gulagā ieslodzītā zīmētas. Šī nav vienīgā izstāde, ko rīkojuši pensionāri. «Mums bija senlietu izstāde no tiem pašiem senioru kambariem, no klētiņām, šķūnīšiem, pūralādēm. Tur varēja redzēt zilus brīnumus - kādas tikai mantas nesanesa! Kuzņecova traukus, pirmo televizoru ar ūdens ekrānu priekšā, darbarīkus, etnogrāfiskas mantas. Ar vēsturisku vērtību,» stāsta Nora, bijusī muzeja darbiniece. «Tādas es būtu gribējusi arī savā muzejā. Mums bija arī seno grāmatu izstāde no pensionāru personīgajām bibliotēkām - kādam saglabājusies pat grāmata no 1800. gada! Ļoti vērtīga izstāde. Mums ir brīnišķīgas sēņu izstādes, arī šogad septembrī rīkosim. Tā vienmēr ir milzīga, to novērtē pat Dabas muzeja darbinieki, kuri saka, ka reizēm te mums ir visa kā vairāk nekā viņiem. Izstāžu organizēšanā jau esam ietrenējuši roku. Un katrai izstādei ir kāda pievienotā vērtība. Šogad vēl rīkosim zāļu tēju izstādi,» stāsta Nora.

Sirdij, dvēselei un prātam

Lielvārdes pensionāriem ir savs deju klubiņš, ko paši dēvē par Dzīvesprieka un mundruma terapijas nodarbībām senioru deju kopā Sidrabotie gadi. Tajā iesaistījušies ap 30 dancotāju - ne tikai dāmas, arī kungi. «Puse biedrības dejo!» lepojas Nora.

Pensionāri kopā brauc uz teātriem, koncertē, nūjo, organizē ekskursijas.

«Nupat bijām ekskursijā uz Kihnu salu Igaunijā. Tas bija eksotisks brauciens - diena karsta, plus 35 grādi. Glābiņa nebija pat uz prāmja, bet mūs pa salu vadāja veco laiku smagajās mašīnās. Vējiņš smuki plivināja matus, un to visu izturējām. Ekskursijās vasarā braucam katru mēnesi, bet pārējā laikā katru mēnesi biedrībā notiek kāda tematiska nodarbība, kaut ko mācāmies, darām. Vasarā ceļojam, bet septembrī, tāpat kā bērni iet uz skolu, arī mēs nopietni darbojamies. Ir kaut kas sirdij, dvēselei un arī prātam.»

Lielvārdieši sadraudzējušies ar citu novadu senioriem.

«No Gulbenes pensionāriem pārņēmām prieku dancot. Viņi pie mums atbrauca, nodancoja, mums iepatikās, un gribējām arī savu deju kolektīvu. Esam rīkojuši sadraudzības koncertus. Vēl draudzējamies ar Ķeguma, Lēdmanes, Jumpravas pensionāru biedrībām. Un šovasar mums radās jauni draugi - visiem interesē mūsu senioru rehabilitācijas laukums ar trenažieriem, tā ieguvām draugus no Preiļiem, Kauguriem, Engures, Kuldīgas.»

Palīdz trūcīgajiem

Pirms pāris gadiem pensionāri iesaistījušies labdarībā. «Viens no lielākajiem darbiem ir Eiropas Komisijas pārtikas paku izsniegšana trūcīgajiem novadniekiem. Divreiz mēnesī mums tās atved, sēžam, dežurējam, dalām. Nupat no jūlija nākusi klāt arī otrā kategorija - mazturīgie. Visiem dalām. Tas ir ļoti liels darbs. Vēl, protams, ejam talkās. Vienreiz sakopjam vienu vietu, otrreiz citu. Savulaik ir audzēti stādi pilsētas vajadzībām, lai skaistāka pilsēta,» stāsta Nora.

Taujāju, vai paliek arī kāds brīvs brīdis? «Šis tiešām ir kā darbs. Es jau mājās citreiz pārsakos: iešu uz darbu,» smej biedrības vadītāja. Citos novados gan seniori ne uz pusi nav tik aktīvi.

«Es arī dzirdu, ka citiem grūti ar kopā sanākšanu, saorganizēšanos. Bet mums šeit biedrības dibinātāji ielikuši labus pamatus. Obligāti reizi mēnesī visiem ir jāsanāk. Obligāti! Tas ir pienākums būt, kas disciplinē. Un tā apziņa, ka biedrībā varēs satikt savējos, notiks kaut kas interesants, motivē. Nereti pensionāriem tiek doti arī uzdevumi - jāatnes puķes. Un viņi zina - ja ir komanda «jānes puķes», tad ir jānes puķes. Vai jāaudzē pupas un zirņi, jālasa zāļu tējas, lai būtu mums ziemai. Viņi jūt, ka ir vajadzīgi. Un tas ir otrs lielākais princips, ko biedrībā cenšamies ievērot: vecumdienās ir jājūtas gaidītam un vajadzīgam!» uzsver Nora Ivanova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lielvārdes Pensionāru biedrības galvenie darbība

Mūžizglītība
Izstāžu organizēšana
Labdarības darbs novadniekiem
Veselības saglabāšana
Pieredzes apmaiņa
Ekskursijas
Sadraudzība
Koncertdarbība
Tradīciju kopšana
Teātru apmeklēšana
Biedrības aktivitātēs pašlaik iesaistījušies 70 senioru

Atsūti recepti un saņem balvu










Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Paula Tutongī Sarkans laiks. Spožs latviešu cilmes amerikāņu rakstnieka pirmais romāns.

Šīs nedēļas receptes autors Arnis Vilemsons grāmatu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā, darbdienās, no plkst. 9.00 - 18.00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?