Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vēlas piederēt biedriem, nevis sponsoriem

Politika var būt goda lieta, un tai ir jābūt goda lietai. Ar tik ambiciozu mērķi sestdien Kongresu namā Saeimas vēlēšanām sevi pieteica Zatlera Reformu partija, kuras līderis Valdis Zatlers sacīja: «Mēs nebūsim seju partija, bet ideju partija. Mēs būsim biedriem, nevis sponsoriem piederoša partija.» Teiktajā daļēji izskanēja skaidrojums, kāpēc kā premjera kandidātu ZRP nominē sabiedrībā maz zināmu informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmēju Edmundu Sprūdžu, kurš tikko pārkāpis 30 gadu slieksni.

Finanšu ministra postenī partijas vadība redz ekonomistu Vjačeslavu Dombrovski, bet kandidātu sarakstu lokomotīves līdz otrdienai vēl netiek atklātas.

Pārstāšot dalīt

Uzrunā E. Sprūdžs kā vienu no uzdevumiem minēja ēnu ekonomikas samazināšanu, kas graujot konkurenci. Tāpat, viņaprāt, ir jāvienkāršo Eiropas Savienības fondu apguves sistēma, par ko gan politiskie spēki jau runā vairākus gadus. ZRP arī piedāvāšot kompleksu ģimenes atbalsta politiku. «Pārstāsim dalīt iedzīvotājus krievos un latviešos, pareizajos un nepareizajos,» kongresā vēl sacīja premjera kandidāts. V. Zatlers runāja sākumā un kongresa beigās, atzīstot - kad pirms četriem gadiem viņš kļuvis par prezidentu, kāds smagos noziegumos apsūdzēts cilvēks esot sēdējis cietumā, bet viņa prezidentūras beigās šo pašu cilvēku jau uzskatīja par vienu no ietekmīgākajiem valstī, kas ticis uzņemts kā pašsaprotams. Ar šo piemēru, visticamāk, runājot par Aivaru Lembergu, viņš ilustrēja nepieciešamību mainīt politisko kārtību valstī.

Dibināšanas kongresā 23. jūlijā apstiprinātā valde sestdien tika papildināta ar četriem reģionu pārstāvjiem: Vidzemi valdē pārstāvēs Ineta Kļaviņa, Latgali - Juris Viļums, Kurzemi - Jānis Vilnītis, Zemgali - Viktors Valainis. Zatlera Reformu partijā pieteikušies 2200 cilvēku, no kuriem uzņemti ir 1048. Taču uzņemšana turpināsies, un V. Zatlera mērķis ir izveidot partiju, kurā ir vismaz 7000 biedru. Arī uz kongresu bija atbraukuši reģionu pārstāvji, kuri vīlušies konstatēja, ka mandātus nevar saņemt, jo viņi vēl nav partijā. Jau iepriekš bija dzirdēts, ka daudzi interesenti, kas ar šo politisko spēku saistīja cerības, nesagaidījuši vadības ieinteresētību, var zaudēt vēlmi tam pievienoties. Tiesa, neviens nopietns politiskais spēks nekad nav veidots tik īsā laikā. Einars Repše Jauno laiku veidoja gadu.

ZRP sevi ir pieteikusi kā centrisku politisko spēku. Partijai saistošas ir liberālās vērtības, taču biedru sastāvs liecina par plašu ideoloģisko uzskatu spektru. Kongresā, kurā piedalījās 505 biedri, dominēja jauni un, iespējams, uzņēmīgi cilvēki, taču bija arī gana daudz vecāka gadagājuma ļaužu, kā arī tādi, kuriem jau ir iepriekšējā politiskā pieredze citās partijās. Vislielāko papildinājumu V. Zatlers, iespējams, ir saņēmis no LPP/LC, no kuras atnācis ne tikai liepājnieks Jānis Vilnītis ar visu nodaļu, bet vēl vairāki pārstāvji. Kongresā Diena sastapa arī bijušo Vidzemes apvienības līderi Guntaru Bilsēnu, kurš vēlāk ar savu reģionālo partiju pievienojās LPP/LC. Uz Zatlera partiju atnācis arī bijušais Saeimas deputāts, Limbažu novada domnieks Ziedonis Rubezis, kurš no Tautas partijas aizgāja jau pirms tās likvidācijas. Delegātu rindās bija redzams bijušais Saeimas deputāts Jānis Kazāks, kuram ir plašāka politiskā biogrāfija. Kongresu apmeklēja arī Jānis Misa, kuru gan Rīgas nodaļā negribējuši uzņemt, bet viņš partijā ienācis no kāda reģiona. J. Misa Dienai atzina, ka citas partijas no viņa bēgot, bet «Valdis Zatlers mani vēl nepazīst».

Papildinājums arī no JL

Zināmu papildinājumu V. Zatlers ieguvis arī no Jaunā laika, no kura uz ZRP ir pārnācis ne tikai Klāvs Olšteins, bet vēl vairāki gados jaunāki cilvēki. Kongresā bija arī no JL izslēgtais Edgars Kramiņš, kurš šķiršanos no JL skaidroja ar vēlmi atklāti runāt par iekšējās dzīves mīnusiem, ko viņš vēlas attīstīt arī šajā partijā. E. Kramiņš arī žurnālistiem norādīja uz šaubīgām vietām kongresa norisē, bet uz jautājumu, kāpēc ar šiem vērojumiem nedodas pie partijas vadības, atbildēja, ka vēlējies tikai pārbaudīt mediju pārstāvju kompetenci. Specifiskā situācija, kādā īsā laikā ir veidota ZRP, iespējams, likusi arī nodrošināt īpašus drošības pasākumus, kad ikvienam bija jāuzrāda aproce vai preses karte arī pie ieejas zālē - tās apsargi vizuāli atbilda šim arodam, bet žurnālistiem parādīja delegātu mandātus. Īpaša sistēma izmantota arī kandidātu saraksta veidošanā, kad bez pretendentu dzīvesstāstu izlasīšanas un īsajām intervijām ar katru partijas kodols un pieaicinātie personāla atlases speciālisti izvērtējuši arī kandidātu komunikācijas spējas, prasmes argumentēt savu viedokli, kā arī interneta resursu sniegto informāciju par šīm personām, ieskaitot portālu Draugiem.lv. ZRP politiķi arī apņēmušies pieteikt sevi ar tiešu un atklātu valodu, nepārņemot līdzšinējo varas pārstāvju manieres laipot, runāt lozungos un izlocīties, atbildot uz jautājumiem, ko daļa esot apguvusi speciālos mediju treniņos. V. Zatlers arī aicināja visus mācīties, lai neviens no kolēģiem nepiedzīvotu tādu kaunu, kādu piedzīvoja vairāki tagadējie Saeimas deputāti, kas televīzijā nebija varējuši nosaukt svarīgākos budžeta skaitļus pēc balsojuma par budžeta likumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?