Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vienotība domā mod eļus, kā būt valdībā

Vienotība nevar piekrist koalīcijai, kuru veido Saskaņas centrs, Zatlera Reformu partija un Vienotība, bet no sadarbības ar abām šīm partijām tā pirmdien tomēr neatteicās. Pēc valdes sēdes tās līderi premjers Valdis Dombrovskis un Solvita Āboltiņa piedāvāja alternatīvus koalīcijas modeļus, piemēram, nacionālās saliedētības valdība, kurā varētu aicināt visus Saeimā pārstāvētos politiskos spēkus.

Taču Zatlera Reformu partija turpina iebilst pret Zaļo un Zemnieku savienību, savukārt Visu Latvijai!-TB/LNNK paziņoja, ka tā nevar atrasties vienā valdībā ar Saskaņas centru. Tas nozīmē, ka šāds modelis nebūs iespējams.

Kā otru iespēju Vienotības valde piedāvā Zatlera Reformu partijas un Vienotības veidoto valdību, kurām kopā ir 42 balsis un kuras slēdz atsevišķus līgumus ar Saskaņas centru un Visu Latvijai!-TB/LNNK, dodot iespēju abiem politiskajiem spēkiem deleģēt valdībā arī savus ministrus. Kad sestdienas rītā kļuva zināms, ka ZRP kā trešo sadarbības partneri ir izvēlējusies SC, tam sekoja ļoti asi Vienotības līderes S. Āboltiņas paziņojumi, kāpēc šāda sadarbība nav iespējama, - vispirms jau ideoloģisku apsvērumu dēļ, jo tāda koalīcija rada šaubas par iespēju nodrošināt Latvijas attīstību Rietumu virzienā. Taču SC līderi uz to nereaģēja un neatbildēja ar to pašu. Var pieļaut, ka paziņojumi bija vairāk adresēti Vienotības vēlētajam, nevis SC, un tādā gadījumā abu politisko spēku sadarbība kādā valdībā būtu tikai laika jautājums.

Pirmdien pēc valdes sēdes V. Dombrovskis savu vēstījumu sāka, atkārtojot, ka Vienotības valde par labāko uzskata koalīciju ar ZRP un VL-TB/LNNK. Līderi arī norādīja, ka Nacionālā apvienība šajā Saeimā ir dubultojusi pārstāvniecību un 10. Saeimas laikā atbalstījusi Vienotību tiesiskuma jautājumos. Lai izvairītos no parlamentārās krīzes, Vienotība piedāvāja veidot varavīksnes valdību, jo pasaulē ir valstis, kur tā strādājot labi, skaidroja V. Dombrovskis, kuru visi potenciālie partneri redz kā nākamo valdības vadītāju. V. Zatlers pat vairākas reizes uzsvēra, ka ir iespēja izveidot V. Dombrovska trešo valdību, kas būtu labs signāls arī starptautiski, ka Latvija ir gatava turpināt ekonomiskās atveseļošanas plānu, vienlaikus neatstājot opozīcijā partiju, kura ir uzvarējusi vēlēšanās.

Latvijas politikas vēsturē ir gadījumi, ka vēlēšanu uzvarētājs paliek opozīcijā - 90. gadu beigās opozīcijā tika atstāta Tautas partija. Vienotība līdzīgu piedāvājumu par SC un VL-TB/LNNK iekļaušanu vienā valdībā jau izteica pirms gada, kad tika veidota V. Dombrovska otrā valdība. Pēc Vienotības valdes sēdes viens no VL-TB/LNNK līderiem Gaidis Bērziņš Dienai atzina - piedāvājumu iesaistīt vienā valdībā SC un Nacionālo apvienību var uzskatīt «par visai dīvainu, jo mēs jau skaidri esam pateikuši savu nostāju, ka nevar būt diskusiju par atrašanos vienā koalīcijā ar SC». Taču viņš bez apspriešanās valdē nevarēja atbildēt, vai apvienība piekristu strādāt uz atsevišķa līguma pamata. Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs ir rezervēts gan pret ideju par varavīksnes valdību, jo, viņaprāt, tāda koalīcija nebūs rīcībspējīga, gan pret otru priekšlikumu, jo koalīcijā visiem partneriem ir jāstrādā ar līdzvērtīgiem nosacījumiem. V. Zatlera viedokli pēc Vienotības valdes sēdes par tās piedāvājumu uzzināt neizdevās. Taču pirmdien no rīta intervijā Latvijas Radio V. Zatlers sacīja, ka ZRP valdes lēmumu «mums var likt mainīt tikai ar tankiem». S. Āboltiņai šķita nepieņemami, ka kāds politiķis varētu lietot šādus izteikumus. Viņa arī atzina, ka valdības kodolu jau tagad veido ZRP un SC. Ir iespaids, ka ZRP un Vienotība nevis tuvinās, bet to attiecības paliek saspīlētākas.

Pirmdien jau bija jūtams, ka Vienotība tomēr nevēlas palikt opozīcijā, bet nevar atrast veidu, kā nenodot savus vēlētājus. S. Āboltiņa vēl pirms vēlēšanām pieļāva iespēju, ka ar SC var sadarboties, turpretim tagad situācija esot mainījusies. Tas esot jautājums par Rietumu vai Austrumu izvēli. Vienotības līdere ir iepazinusies ar SC veidojošās Latvijas Sociālistiskās partijas programmu, kas ir pretrunā ar Vienotības īstenoto ārpolitiku un ekonomiskās attīstības vīziju. N. Ušakovs sacīja, ka valdības deklarāciju varētu parakstīt tikai Jāņa Urbanoviča vadītā partija Saskaņa, kas ir otra SC dalīborganizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko iepriekš teica par iespējamo koalīciju

Valdis Zatlers, Zatlera Reformu partijas vadītājs, intervijā Dienai 29. jūlijā
«Mēs esam novilkuši tikai vienu sarkano līniju, un tās ir partijas, kuras tiek finansētas no pelēkās un melnās naudas, kurās ir ļoti liela tieša oligarhu ietekme. Tā ir līnija, kuru mēs saglabāsim. Ar pārējām partijām runāsim, balstoties uz to, kādas būs to programmas un kur mūsu programmas saskanēs un tuvināsies. Šajos trijos gados mēs vēlamies izveidot tādu valdību, kas reformas ieviestu dzīvē, ne tikai runātu par to.»

Solvita Āboltiņa, Vienotības valdes priekšsēdētāja, intervijā Dienai 4. augustā
«Ja mēs runājam, ka lēmējinstitūcija jebkurā demokrātiski vēlētā institūcijā ir valde, un šobrīd mums ir skaidri zināms, ka tāda Vienotības valde, kāda tā ir šobrīd, tiks apstiprināta arī kongresā 6. augustā, tad valdē ir absolūts vairākums par to, ka ir iespējama koalīcija ar Saskaņas centru.»

Kāda koalīcija vislabāk nodrošinātu politisko stabilitāti un ekonomisko izaugsmi? Partiju atbildes Dienai 13. septembrī
S. Āboltiņa (Vienotība) - Vienotība un Zatlera Reformu partija. Ir jābūt koalīcijai, kur sakrīt partiju domas valstiskuma, tiesiskuma un ekonomikas jautājumos un kurai ir vismaz 55 balsis
Valērijs Agešins (SC) - personīgais viedoklis: SC, ZZS, Vienotība un ZRP
V. Zatlers (ZRP) - izvēli izdarīs vēlētājs. Koalīcija, kura īstenos no naudas brīvu politiku
Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) - VL-TB/LNNK, Vienotība un ZRP

ZRP valdes lēmums 14. septembrī
Vienošanos par valdības veidošanu ZRP primāri mēģinās panākt ar trim partijām šādā secībā - ar Vienotību, VL-TB/LNNK un SC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?