Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vilks paēdis, kaza dzīva

Tiem, kuri vairs nedzīvo Latvijā, bieži pārmet, ka, esot svešumā, viņi pārstāj svinēt latviešu tradicionālos svētkus. Patiesībā, atrodoties tālumā, cilvēki tikai pa īstam izprot šo svētku jēgu, vajadzību un nozīmi. Taču automātiski atkrīt tie datumi, kuri Latvijā priecēja tikai ar to, ka ir brīvdienas. Manuprāt, ir tikai normāli, ka, ierodoties kādā no valstīm, pielāgojies (ja gribi iedzīvoties un vietējo vidū kļūt par savējo), ēd tajā valstī ierastu ēdienu, iepazīsti jaunu kultūru un tradīcijas.

Atceros, pirmajā kopdzīves gadā savā dzimšanas dienā sēdēju skaista un sapucējusies - gatava dāvanu kalnam un sveicienu jūrai. Vakarā vīrs pēc mana aizvainotā skatiena tikai saprata, ka kaut ko aizmirsis. Veiksmīgi - laulību līgumā rakstīta mana dzimšanas diena! Tā nu īsi pirms divpadsmitiem saņēmu ziedus un dāvanu. Viņu izglāba tas, ka dzīvojam kūrortā un veikali ir atvērti līdz vēlai naktij. Nu jau pagājusi ne viena vien dzimšanas diena, un es turpinu vēlu vakarā saņemt nupat nopirktu dāvanu un ziedus.

Ilgu laiku domāju, ka man vienkārši nav paveicies ar vīru. Līdz satiku vienu ļoti nabadzīgu sievieti, kurai jautāju par viņas trim meitām - cik tām gadu. Tikai trešo reizi pārjautājot un trešo reizi saņemot kā atbildi žestus, ka viena esot viņai līdz viduklim, otra līdz krūtīm, bet trešā jau līdz pleciem, man tapa skaidrs, ka viņa vienkārši nezina, cik bērniem gadu. Tad arī sapratu, ka vīram nav ne vainas, vienkārši vairākums ēģiptiešu nesvin un pat neatceras dzimšanas dienas.

Ēģipte ir liela, tāpēc cilvēki un tradīcijas atšķiras. Mans vīrs - no lejas Ēģiptes (laukiem) - nesvin un pat nezina, kad kādam no viņa ģimenes ir dzimšanas diena. Manas draudzenes vīra ģimene nāk no Kairas apkaimes (lauki). Par to, cik bērnam gadu, arī sāk domāt tad, kad tas jau izskatās gana vecs, lai ietu skolā. Savukārt mana vīra brālim sieva ir tieši no Kairas, un viņi vienmēr svinējuši - šaurā ģimenes lokā ar jaukām ģimenes vakariņām un kūku. Bērnībā esot bijušas arī dāvanas.

Tomēr neatkarīgi, no kuras Ēģiptes puses nācis puisis, ja viņam izdevies apprecēt Rietumu meiteni, jāmeklē kompromiss starp abu valstu tradīcijām, kā arī jācenšas ievērot reliģijas (Ēģiptē dzīvo aptuveni 90% musulmaņu) normas.

Man pagāja daudz laika un enerģijas, lai panāktu to, ka kaza dzīva un vilks paēdis. Manā dzimšanas dienā vīrs tiek cauri viegli - dāvana, ziedi un pašam būt ārpus mājas. Arī puiku svētkos esam tikuši pāri diviem svarīgākajiem (reliģijas) klupšanas akmeņiem - neizšķērdēt lieki naudu lieliem un skaļiem pasākumiem, kā arī neradīt situācijas, ka viens no bērniem ir greizsirdīgs uz otru, jo nav saņēmis dāvanas. Vidusceļš ir svētku brokastis visai ģimenei un dāvanas abiem. Rezultātā dēliem gadā ir divas dzimšanas dienas. Kas notiek vīra dzimšanas dienā? Tā kā viņu ģimenē pieņemts - nekas ... Ja nu vienīgi - dāvanu viņš saņem un tad arī atceras, ar ko šī diena īpaša.

Līdzīgi ir arī citās man pazīstamajās jauktajās ģimenēs. Jāatzīst, ka šai ēģiptiešu tradīcijai ir viens labums - ar laiku ir jauki nezināt, cik tev gadu... Tā arī es esmu palikusi pie trīsdesmit ar astīti un patiešām apmulsusi sāku rēķināt, cik tieši astīte ir gara, ja kāds negaidīti pajautā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?