Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vilnis ieplūst Jūrmalā. Esot varenāks pat par Kannām

Visi gaida, visi lamā! Ar šiem vārdiem Raimonds Pauls otrdien ieskandināja preses konferenci par godu 10. ikgadējā jauno izpildītāju konkursa Jaunais vilnis (JV) atklāšanai. «No vārda «jubileja» man šogad jau kļūst slikti,» piebilda Maestro Pauls, kurš festivāla jubilejas gadā turpinās svinēt savu 75. dzimšanas dienu - viņa radošais vakars Dzintaru koncertzālē notiks sestdien, 30. jūlijā. Abi Jaunā viļņa idejiskie tēvi un žūrijas līdzpriekšsēdētāji komponisti R. Pauls un Igors Krutojs sarunā ar žurnālistiem īsi pirms konkursa atklāšanas ceremonijas bija noskaņoti ironiski un pat draiski.

Aizkustinošā loma

Uz jautājumu par medijos izskanējušo informāciju par Krievijas premjerministra Vladimira Putina iespējamo vizīti Jūrmalā I. Krutojs atbildēja: «Viņš jau ir atbraucis!» Kāds ir pasākuma budžets? «Putina ierašanās budžets?» jokoja komponists. «Jūs paši kaut ko izdomājat, publicējat un pēc tam no kaut kā baidāties. Dibinot Jauno vilni, mēs ar Raimondu Paulu vienojāmies, ka šis ir notikums ārpus politikas, tāpēc mēs nekad neesam prasījuši finansējumu no valsts budžeta, neesam griezušies Kultūras ministrijā. Jaunais vilnis funkcionē brīvi un neatkarīgi. Ja kādi politiskie spēki mēģina to pastarpināti izmantot, mums ar to nav nekāda sakara. Galvenais, lai pēc konkursa netiktu apcietināts Jūrmalas mērs. Mums te ir bijuši visādi gadījumi - kāds iekliegsies, kāds iemetīs torti sejā,» ar ironiju balsī sacīja I. Krutojs.

Viņš atklāja, ka ar R. Paulu ir sarunājuši - vai nu taisa Jauno vilni kopā, vai netaisa vispār. Konkursa budžets ik gadu ir aptuveni 7-7,5 miljoni ASV dolāru. «Biznesa šajā projektā nav, lai gan neviens tam netic,» Dienai teica I. Krutojs. «Tāpat kā visus šos gadus Jaunais vilnis paliek mana seja un tēma, par ko es domāju, ejot gulēt un pamostoties. Jaunā viļņa dēļ ne vienmēr es varu mierīgi gulēt - mani aizņem domas par to, kā attīstīt konkursu, ko mainīt. Šis festivāls ir tikšanās, komunikācija, piedalīšanās jauno mūziķu mākslinieciskajā liktenī. Mūsu loma ir skaidra un aizkustinoša,» uzsvēra mākslinieks, uzņēmējs un konkursa galvenais rīkotājs I. Krutojs.

Smalkāk nekā Kannās

Festivāla orgkomitejas vadītājs Aleksandrs Šenkmans norādīja: «Pirms desmit gadiem mēs gribējām nodibināt ļoti zīmīgu notikumu. Mēs vērojām, ka Jūrmala pārvēršas par Rīgas guļamrajonu. Tagad pilsēta ir kļuvusi par vietu, kur ir jābūt - zvaigznēm, konkursantiem, skatītājiem, žurnālistiem un atpūtniekiem.» Ne mazāk ambiciozi izteicās JV muzikālais producents Jevgeņijs Orlovs: «Ar šādu publiku, kas pulcējas Jūrmalā, nevar lepoties ne Kannu kinofestivāls, ne Grammy balvu pasniegšanas ceremonija.» Savukārt I. Krutojs apgalvoja, ka ne Jūrmalas pilsēta, ne pašvaldība nespējot turēt līdzi Jaunā viļņa attīstības tempam: visa infrastruktūra, viesnīcas, Dzintaru koncertzāle ar vienu vienīgo tualeti aizskatuves telpās neatbilst pasākuma vērienam. «Gribētos sajust abpusēju mīlestību,» teica I. Krutojs.

Taču Jūrmalas mērs apstiprināja, ka pašvaldība ir gatava pagarināt sadarbību ar JV vēl uz pieciem gadiem.

Šogad par balvu fondu 100 000 eiro (to nodrošina Latvijas krājbanka) sacentīsies 16 jauno izpildītāju no 14 valstīm. Latviju pārstāv dziedātāja LieneCandy. Pirmā konkursa diena Dzintaru koncertzālē notiks šovakar. Uzvarētājus apbalvos svētdien, 31. jūlijā. Kurš uzvarēs? «Uzvarēs draudzība,» prognozē I. Krutojs.

Atbildot uz žurnālistu pārmetumiem, ka uz jauno izpildītāju konkursa skatuves jau desmit gadu dominē vieni un tie paši krievu estrādes dinozauri, kā arī norietējušās Rietumu zvaigznes, Igors Krutojs atbildēja, ka R&B leģenda Stīvijs Vonders, kurš JV uzstājās pirms četriem gadiem, nenovecos ne pēc 30, ne pēc 50, ne pēc 100 gadiem.

«Šogad būs pirmatskaņojumi: Raimonds Pauls sestdien piedāvās dziesmu ciklu, kas tapis ar Jevgeņija Jevtušenko dzeju. Mums ir jārūpējas par augstiem televīzijas reitingiem. Ja skan hiti, skatītāju uzmanību noturēt ir vieglāk, viņi nepārslēdzas uz citiem kanāliem,» skaidroja I. Krutojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?