Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vislabākā nometne

Ja cilvēkam nav atmiņu, tad viņš nav personība. Vasaras nometne ir milzīga deva atmiņu īsā laikā visam gadam, - saka četru dēlu māte skolotāja Ināra Roziņa. Ināra jau bērnībā pati iesaistījās skautu nometnē, vēlāk piepulcēja arī ģimeni. Viņa arī iemēģinājusi roku nometņu vadīšanā. Ināra saka, nometne ir iespēja bērniem pilnvērtīgi pavadīt vasaru un vecākiem atpūsties no bērniem. Vai, gluži otrādi, ģimenei tuvināties, ja tā ir nometne bērniem un vecākiem.

Interesēm atbilstoša

Atpūtas, piedzīvojumu, sporta, kristīgās, jaunsargu, skautu, labo darbu, zinātnieku, valodu - tas ir tikai neliels ieskats nometņu tematikas daudzveidībā. Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra (VJIC) vecākā referente Inta Kraskēviča min, ka pēdējos gados nometņu skaits gandrīz divkāršojies. 2007.gadā bērniem tika piedāvātas 350, bet 2008.gadā - 616 nometnes. Paredzēt, cik daudz nometņu un dalībnieku tajās būs šovasar, viņa nevar. Jāņem vērā vecāku maksātspēja. Arī pašvaldības šogad nevar sniegt tik lielu finansiālu atbalstu nometnēm, kā tas bija iepriekš. Nometņu izmaksas ir dažādas - jo vairāk atrakciju un notikumu nometnē, jo tās var būt dārgākas. Nometnes ar dzīvošanu teltīs noteikti būs lētākas.

Kā izvēlēties pareizo nometni bērnam? «Pirmkārt, pēc viņa interesēm un vaļaspriekiem. Otrkārt, svarīgs ir citu bērnu vecums, lai veidotos domubiedri. Labi, ja bērnam nometnē ir kāds jau pazīstams - iespēja meklēt pieaugušo vai draugu, ja ir kādi psiholoģiskie konflikti,» saka Ināra Roziņa, «tāpēc svarīgas atsauksmes gan no vecākiem, gan bērniem. Tās ir grūti noskaidrot, jo nekur netiek apkopotas. Tāpēc es pati pirmajā dienā parasti aizbraucu un nometni apskatu. Pārliecinos, kāda ir cilvēku attieksme - strādā naudas vai tomēr bērnu dēļ? Vai paskatās acīs, sirsnīgi smaida?»

«Mājās gribu» diena

«Patstāvību daudz vieglāk iemāca nedēļas vai divu nedēļu ilgā nometne,» uzskata Ināra Roziņa. Viņasprāt, vislabākās ir nedēļu garās nometnes. Visām nometnēm ir trīs posmi. Pirmais posms ir trešā - «mājās gribu» diena. Lūzuma posms. Vēlēšanās palikt atjaunojas, ja nometnes vadītājs tajā dienā izdara kaut ko īpašu. Ja bērns nodzīvo līdz sešām dienām, tad ir brīdis, kad viņš grib vēl vienu dienu - septīto. Ja aizbrauc mājās vēl «mājās gribu» dienā, tad par nometni paliek labas atmiņas. Pēdējais posms jeb «mājās gribu» diena ir devītā, pēc pieredzes stāsta Ināra Roziņa, jo viņas ģimenē telefonzvani no bērniem bieži atskan «mājās gribu» dienā. Tad viss ir slikti. Kas palīdz? «Uzmundrinājums, ka tu to vari un izdarīsi,» saka Ināra.

Savukārt dienas nometnes priekšrocība ir tā, ka bērns no rīta tiek pavadīts kā uz skolu. Vecāki var sekot līdzi atvases piedzīvojumiem. Arī vakara rituāli ir mājās. Tas it sevišķi svarīgi tiem bērniem, kuriem patīk gulēt savā gultiņā.

Droša nometne

Inta Kraskēviča stāsta, ka droša nometne ir reģistrēta nometne. Ko tas nozīmē? Pirmkārt, lai organizētu bērnu nometni, vadītājam ir jābūt VJIC izsniegtai nometņu vadītāja apliecībai. Nometņu vadītāju datubāze ir atrodama mājaslapā www.vjic.gov.lv./bērnu nometnes/.

Otrkārt, nometnei jābūt saskaņotai ar vietējo pašvaldību, valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu, sabiedrības veselības aģentūru. Vecākiem nav mazsvarīgi pārliecināties arī, vai ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts Pārtikas veterinārajā dienestā. Drošības, medicīniskās aprūpes un citus jautājumus var izrunāt ar nometnes vadītāju.

Vecākiem ar nometnes organizētāju noteikti jānoslēdz līgums par bērna atrašanos nometnē. I.Kraskeviča: «Nometnes organizētāja pienākumos ir noskaidrot no bērna vecākiem visu svarīgo informāciju, piemēram, kādas veselības īpatnības ir bērnam, fobijas, vai bērns ir veģetārietis, kādi speciāli medikamenti bērnam ikdienā jālieto u.c.» Taču bieži vien vecāki nesniedz nometnes organizatoram šo specifisko informāciju, jo baidās, ka bērns netiks pieņemts nometnē. Patiesa informācija veicina pareizu rīcību krīzes situācijās, kas var glābt bērna dzīvību.

Kā zināt, ka bērns nometnē tiks labi pieskatīts? Daina Upīte, Bērnu tiesību aizsardzības departamenta galvenā inspektore, atbild, ka līgumā svarīgs punkts, kurā minēts, ka organizatori uzņemas atbildību par bērna drošību. Vecākiem būtu ieteicams uzzināt arī pasākumu plānu, piemēram, vai bērns ies uz jūru peldēt vai brauks ekskursijās uz pilsētu. Taču uz papīra uzrakstītais ne vienmēr tiek realizēts dzīvē. Tāpēc vecākiem ieteicams sazināties ar bērniem un jautāt, kā viņi tiek pieskatīti, iesaka D.Upīte. Ieteicams arī paņemt organizatoru telefona numuru, kas īpaši noder krīzes situācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?