Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Viss Mocarts un Bahs - Rēzeknē

Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas mazītiņā bibliotēkas telpa tagad glabās pašu pilnīgāko Baha un Mocarta nošu pirmizdevumu, kāds vien atrodams Latvijas bibliotēkās. Pateicoties šīs skolas bijušās audzēknes Šveicē dzīvojošās baroka čellistes Ilzes Grudules sarūpētajam dāvinājumam, oktobra nogalē Rēzeknē tika saņemti V.

A. Mocarta un J. S. Baha mūzikas izdevumi - Neue Mozart - Ausgabe (_New Mozart Edition_) 20 sējumi un pirmais sūtījums no _Die Neue Bach - Ausgabe_ (The New Bach Edition) 140 sējumiem, kas veidoti, strikti balstoties uz komponistu manuskriptiem un laikmeta liecībām. Vērtīgās notis Rēzeknes mūzikas vidusskolai dāvina diriģents un komponists Hanss Martins Linde, ievērojama personība baroka mūzikas pasaulē, kā arī Bāzeles mūzikas augstskolas _Schola Cantorum Basiliensis_ bijušās pasniedzējas, mūžībā aizgājušās flautistes ģimene. Kā uzskata Ilze Grudule, šis dāvinājums ir loģisks turpinājums tradicionālajām baroka mūzikas dienām, kas pilsētā šoruden notika jau sesto gadu, piesaistot ne tikai vietējos mūziķus, bet arī slavenus baroka mūzikas izpildītājus no Šveices, Francijas, Itālijas, Japānas un ASV.

Tuvu pirmavotam

Kā stāsta I. Grudule, vislielākās grūtības bija šo apjomīgo dāvinājumu atgādāt no Šveices uz Latviju. Pagaidām ir atvestas visas Mocarta notis un milzīga kaste Baha nošu, kas ir tikai trešā daļa no visiem tekstiem. Tie ir tā sauktie pirmteksta izdevumi, kurus visbiežāk savā darbā izmanto senās mūzikas atskaņotāji, tiecoties mūziku interpretēt iespējami tuvu pirmavotam. Līdz šim šāds izdevums daļēji vēl bija atrodams tikai Mūzikas akadēmijas un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet tagad rīdziniekiem būs jābrauc uz Rēzekni, lai studētu šīs notis.

«Es jautāju Hansam Martinam Lindem, vai viņam nav mazliet dīvaini šķirties no šīm Baha notīm, kuras tika izdotas 50 gadu garumā, viņš teica, ka esot gan, jo labi atceroties, kā jaunībā cītīgi krājis šīs grāmatas, ar grūtībām atlicinot naudu to iegādei, bet tagad viņš vēloties, lai ar šiem sējumiem iepazīstas jauni cilvēki, un Rēzekne ir īstā vieta, kur šīm grāmatām jābūt.»

Baroka galvaspilsēta

Pateicoties Ilzes Grudules iniciatīvai, Rēzekne jau ir kļuvusi par baroka mūzikas centru Latvijā. Kopš pirmajām baroka mūzikas dienām ir augusi to publika, uz koncertiem kuplā skaitā ierodas gan Latgales mūzikas cienītāji, gan galvaspilsētas klausītāji, it sevišķi šogad, kad Rēzeknē notika vienīgais Limožas (Francija) baroka ansambļa Ensemble baroque de Limoges koncerts, kuru diriģēja viens no mūsdienu pasaules izcilākajiem baroka interpretiem Kristofs Kuāns.

Kā uzsver Ilze, viņas dzīvē tas bija īpašs notikums - spēlēt savā bijušajā skolā kopā ar tagadējo pasniedzēju Kristofu Kuānu, kvalitatīvi tas ir bijis augstākais punkts Rēzeknes baroka mūzikas dienu vēsturē. Kaut arī mūziķi Rēzeknē uzturējās tikai divas ar pusi dienas, viņi paspējuši novērtēt Rēzeknes mūzikas vidusskolas instrumentālistu augsto līmeni, un vietējiem mūziķiem tā bija lieliska iespēja spēlēt šāda mēroga diriģenta vadībā.

Festivāla rīkotāji cer, ka jau pēc pāris gadiem Rēzeknē būs moderna koncertzāle ar atbilstošu aprīkojumu un ērtībām gan māksliniekiem, gan publikai, kas ļaus baroka dienām piesaistīt arī citu mākslas nozaru pārstāvjus.

Noslēptais dārzs

Čelliste Ilze Grudule pēc J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas beigšanas un maģistra grāda iegūšanas J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā jau vairākus gadus dzīvo Bāzelē (Šveice) un nododas senās mūzikas studijām. 2004. gadā nodibinājusi baroka mūzikas grupu Kesselberg Ensemble (Bāzele). I. Grudule ir sniegusi meistarklases un lasījusi lekcijas Kolumbijas Nacionālajā universitātē Bogotā un Valsts konservatorijā Kijevā, kopš 2008. gada kā viesdocētāja lasa lekcijas baroka notācijā un ornamentikā un pasniedz baroka čellu J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kas liek Ilzei tomēr aizvien atgriezties dzimtajā pilsētā?

«Mani piesaista cilvēki, ar kuriem es te katru gadu satiekos, kuri gaida šīs baroka dienas kā īpašu notikumu. Šā gada festivāla nosaukums bija Le jardin cachᅢᄅ jeb Noslēptais dārzs, un arī Rēzeknes mūzikas dzīve ir kā tāds noslēptais dārzs. Tie, kas atbrauc uz šejieni, ir pārsteigti par šā dārza skaistumu un savdabību, varbūt tas ir nedaudz mežonīgs, nekopts, bet šī daudzveidība ir šā dārza vērtība un skaistums,» saka Ilze Grudule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?