Ingmārs saka: «Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtam - simtgade. Man kā pavāram prieks tāpēc, ka, pateicoties priekuliešu pūlēm, mums pieejamas pašmāju laukaugu šķirnes, ko allaž labprāt ceļu galdā savā restorānā - kartupeļi, kailgraudu mieži, dažādi zirņi. Šie mūsu produkti ir garšas bagāti latvisku ēdienu pagatavošanai. Kad institūta viesiem un darbiniekiem jubilejas reizē devu nobaudīt no tiem gatavoto, izskanēja vēlme uzzināt receptes. Uzrakstīju tās un nododu arī Dienas lasītāju vērtēšanai.»
Viss pašu zemītē audzēts
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Mīkstais zefīrs ar vasaras ogām un ogu mērci 4. K
Četrām porcijām vajadzēs: 8 olu baltumus, 400 g cukura sīrupa
(var iegādāties lielveikalā), 125 g želatīna plākšņu, 4 ābolus, 400
g upeņu, 400 g jāņogu, 150 g cukura, vasaras ogas dekoram.
1.
Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī, cukura sīrupu uzkarsē līdz
126 grādiem.
2. Olu baltumus sakuļ stingrās putās, izmērcēto
želatīnu pievieno cukura sīrupam un pielej saputotam olas baltumam.
Maisa vēl kādu laiku, līdz veidojas viendabīga masa. To liek
formiņās un novieto ledusskapī, lai zefīrs sastingst.
3. Ābolus
un ogas izspiež caur sulu spiedi (iegūst biezas konsistences
mērci), pievieno cukuru un nedaudz pakarsē (lai cukurs
izkūst).
Kailgraudu miežu salāti ar rupjmaizes grauzdiņiem,
Četrām porcijām vajadzēs: 400 g kailgraudu miežu, 250 g bazilika
pesto mērci (var aizstāt ar citu pieejamu pesto mērci), 300 g
pilnpiena biezpiena, 12 plānas rupjmaizes šķēles (grauzdiņiem), 2
selerijas kātus, 4 tomātus, 8 redīsus, 2 gurķus, 1 buntīti
bazilika, piparmētras, 200 g svaigu salātu lapu, 4 tējk. rapšu
eļļas.
1. Kailgraudu miežus nomazgā un iemērc aukstā ūdenī (var
uz nakti, ja jāvāra nākamajā dienā).
2. Pēc mērcēšanas nomaina
ūdeni (nomazgā) un liek vārīties - apmēram 40 minūšu, līdz graudi
kļūst mīksti. Kad gatavi, tos nokāš un karstiem pievieno bazilika
pesto, samaisa un noliek istabas temperatūrā, lai ievelkas garša.
3. Dārzeņus smalki sagriež, biezpienu sajauc ar selerijas
kātiem un zaļumiem. Cepeškrāsnī sagatavo rupjmaizes
grauzdiņus.
4. Visas sastāvdaļās sajauc salātu bļodā, pievieno
salātu lapas, pārlej ar rapšu eļļu un pasniedz.
Bez nosaukuma
Četrām porcijām vajadzēs: 1 kg kartupeļu (miltainus, der šķirne
Imanta un citas), 150 g sviesta, 700 g puravu (balto daļu), 400 g
selerijas sakņu, 200 g saldā krējuma, sāli, piparus, 1,5 l buljona
(vistas vai liellopa), 300 g cūkgaļas cauraudža, 2 tējk. ķirbja
eļļas, 4 tējk. dažādu sēklu maisījuma (ķirbju, saulespuķu, sezama),
svaigus mazos zaļumus (dilles, pētersīļus, kreses).
1.
Kartupeļus nomizo, sagriež vienādos gabaliņos, puravu balto daļu
pārgriež uz pusēm un kārtīgi izmazgā.
2. Seleriju saknes nomizo
un sagriež vienādos gabalos, uzkarsē katliņu, liek seleriju saknes,
tad puravus, kādu laiku silda, tad pievieno sviestu un viegli
apcep, pievieno kartupeļus un buljonu, vāra, līdz visi dārzeņi
mīksti. Pievieno garšvielas un saldo krējumu, nedaudz pavāra.
2. Tad zupu liek virtuves kombainā un samaļ, līdz veidojas
krēmzupa. Pievieno sāli un piparus. Zupu atdzesē.
3. Bekonu
sacep uz pannas, līdz kraukšķīgs, nosusina uz virtuves dvieļa.
4. Atdzesētu zupu lej porciju traukos, liek virsū kraukšķinātu
bekonu, sēklu maisījumu un ķirbju eļļu, pārkaisa ar zaļumiem. Šo
zupu bauda aukstu, bet var pasniegt arī siltu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!