Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zaļie pret bankas «kaitīgajām» investīcijām

Britu valdība ir iztērējusi miljardiem valsts budžeta mārciņu, glābjot banku, kas finansē enerģētikas kompāniju «netīros un destruktīvos» projektus, un tādējādi pārkāpusi pati savas saistības cīņā pret klimata pārmaiņām. Nodokļu maksātāju intereses tiks daudz labāk pārstāvētas, ja Royal Bank of Scotland investēs zaļas nākotnes projektos.

Šādu apsvērumu dēļ vairākas dabas aizsardzības un nabadzības apkarošanas organizācijas otrdien iesniedza Lielbritānijas Augstākajā tiesā prasību pret Finanšu ministriju (FM). Tās vēlas panākt, lai tiesa ministrijai uzliek par pienākumu pārskatīt bankas kredītu politiku.

Vecie paradumi

Trīs ietekmīgas nevalstiskās organizācijas - The World Development Movement, PLATFORM un People & Planet - nolēma tiesas ceļā panākt, lai Royal Bank of Scotland (RBS) netiktu izmantota fosilā kurināmā projektu finansēšanai. Britu valdība RBS rekapitalizēja pērn oktobrī, pārņemot savā kontrolē 70% bankas akciju, jo banka bija nonākusi uz sabrukuma robežas. RBS savulaik sevi pasludināja par «naftas un gāzes banku» un tāda turpina būt arī pēc rekapitalizācijas.

Laika posmā no 2006.gada maija līdz 2008.gada maijam banka kredītos akmeņogļu industrijai vien izsniegusi 100 miljrd. mārciņu. The World Development Movement savā mājaslapā raksta, ka nekas nav mainījies - kopš oktobra banka akmeņogļu, naftas un gāzes kompānijām aizdevusi 10 miljardus. «Akmeņogles ir lielākais siltumnīcas gāzu emisiju avots, kas dod artavu bīstamo klimata pārmaiņu veicināšanā,» saka organizācija.

Prasības iesniedzēji uzskata, ka FM politika tādējādi nonākusi tiešā konfliktā ar valdības vides prioritātēm un augstāko amatvīru postulēto Lielbritānijas līdera lomu cīņā pret klimata pārmaiņām. «Valdība nevar izlikties, ka tā ir globālais līderis, vienlaikus nespējot noturēt grožos valstij piederošu kompāniju, kas finansē arvien jaunus akmeņogļu, naftas un gāzes projektus visapkārt pasaulei,» raksta PLATFORM pārstāvis Kevins Smits.

Ministrija klusē

NVO aktīvisti uzskata, ka tiesai iesniegtie pierādījumi ir pārliecinošs arguments par labu tam, lai tiesa valdībai uzliktu par pienākumu nodrošināt, lai nodokļu maksātāju nauda RBS tiek izmantota sabiedrības interesēs - ilgtspējīgas, ētiskas un zemu izmešu nākotnes projektiem. NVO pārstāvošā advokāte Roza Kērlinga pauda, ka FM atteikšanās pat apsvērt to, vai investīcijas ir ētiskas un videi draudzīgas, ir «acīmredzamā pretrunā ar likumu».

People&Planet direktors Īans Legerts uzsver, ka valdībai, kas pārņēmusi savā kontrolē vairākas komercbankas, ir «ārkārtēja izdevība» apstiprināt teorētiskās apņemšanās ar konkrētiem darbiem un veicināt investīcijas zaļos projektos. Bet Finanšu ministrija nesaka neko - no komentāriem presei tā otrdien atteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?