Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlera izredzes Saskaņas rokās

Valsts prezidenta Valda Zatlera izredzes ceturtdien gaidāmajās prezidenta vēlēšanās varētu būt Saskaņas centra rokās, bet savu lēmumu apvienība nolēmusi turēt noslēpumā līdz pēdējam brīdim. SC līderu izturēšanās liecina, ka viņiem nav nodoma to slēpt no sabiedrības. Drīzāk tā ir nevēlēšanās atklāt šo balsojumu citiem politiskajiem spēkiem, par kuru godaprātu neesot pārliecības.

_Vienotība_, kas izvirzīja V. Zatleru prezidenta amatam, nav spējusi paskaidrot, kā plāno nodrošināt savam kandidātam vairākuma atbalstu. Tagadējo prezidentu izvirzīja arī apvienība Par labu Latviju!, bet Tautas partijas valde pirmdien paziņoja, ka vairs nevar atbalstīt V. Zatleru.

Saeimas prezidijs ir izsludinājis 2. jūnija Saeimas kārtējās sēdes darba kārtību, kurā kā devītais jautājums iekļautas Valsts prezidenta vēlēšanas. Šoreiz tām nebūs veltīta atsevišķa sēde, kā tas bijis citkārt. Pēc prezidenta ievēlēšanas (vai neievēlēšanas) deputātiem ir paredzēts izskatīt vēl pārdesmit jautājumu. Pēc Valsts prezidenta paziņojuma, ka viņš rosina Saeimas atlaišanu, ir izskanējušas arī politiķu šaubas, vai viņi ir morāli tiesīgi vēlēt nākamo prezidentu. Taču līdz referendumam par Saeimas atlaišanu 10. Saeima var pilntiesīgi strādāt, un Valsts prezidenta ievēlēšanas likums nosaka tai pienākumu noteiktā termiņā ievēlēt arī jauno prezidentu.

PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns domā, ka būtu ētiski, ja V. Zatlers šajā situācijā būtu atsaucis savu kandidatūru. Skaidrojot viedokļu maiņu, PLL frakcijas priekšsēdis norādīja, ka sākotnējais atbalsts V. Zatleram izteikts, lai nodrošinātu stabilitāti valstī. Taču tagad «Zatlers pats ir uzspridzinājis situāciju un tas motīvs ir zudis». E. Zalānu arī pārsteidz Vienotības rezervētā attieksme. Ja Tautas partijai būtu 33 balsis parlamentā, tā spētu vienoties ar opozīcijas partijām, piemēram, par atbalstu kādiem to priekšlikumiem likumos, lai nodrošinātu sava prezidenta kandidāta ievēlēšanu, sprieda E. Zalāns. PLL frakcijai varētu būt brīvais balsojums. Pirmais atjaunotās Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis savu viedokli nemainīs un balsos par V. Zatleru. Viņam ir apsolītas 33 balsis no Vienotības, kuras iekšienē gan arī izskan dažādi viedokļi, un septiņas balsis no Visu Latvijai!-TB/LNNK. Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einars Cilinskis uzsvēra, ka pēc V. Zatlera paziņojuma šis atbalsts esot vēl pārliecinošāks, 28. maija vakarā arī VL-TB/LNNK devās uz Rīgas pili sveikt prezidentu par drosmīgo lēmumu.

Pagaidām nevar paredzēt, cik balsu V. Zatlers varētu saņemt no ZZS, jo frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim, kas savu balsi bija solījis pārliecinoši, tagad esot nopietnas pārdomas. Savukārt vairāki citi ZZS frakcijas deputāti savu labvēlīgo attieksmi, ar kuru īpaši nav dižojušies, pret tagadējo prezidentu nav mainījuši. Mazāks priekšstats ir par atsevišķu ZZS deputātu nominētā Andra Bērziņa izredzēm prezidenta vēlēšanās. Nav arī zināms, vai visi parlamentārieši, kas neatbalstīs V. Zatlera atkārtotu ievēlēšanu, varētu balsot par A. Bērziņu. Iespējams, ka būs biļeteni, kuros tiks svītroti abi kandidāti. Tas nozīmētu, ka 2. jūnijā Saeimai vēl neizdodas ievēlēt prezidentu. Tādā gadījumā jāizsludina jauna kandidātu izvirzīšana un jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne agrāk kā pēc desmit un ne vēlāk kā pēc 15 dienām. Joprojām Vienotība nav skaidri pateikusi, ka tās līdere Solvita Āboltiņa nekandidēs uz šo amatu, kas liek domāt, ka tāda varbūtība nav izslēgta, ja līdz tam nonāktu. Iespējams, pamatā tam ir tikai pašas S. Āboltiņas neformālā sarunā sacītais, ka viņa nejūtas mazāk piemērota par citiem nosauktajiem pretendentiem.

Paziņojumā, ar kuru V. Zatlers rosināja parlamenta atlaišanu, viņš arī atzina, ka tādējādi viņš samazina savas izredzes vēlēšanās. Taču, pēc citu domām, tās varētu arī pieaugt, jo V. Zatlers ievērojami palielināja atbalstu sabiedrībā. Ja Saeima viņu neievēlētu, tas varētu izraisīt tautas neapmierinātību ar politiķiem un atsaukties uz viņu izredzēm ārkārtas vēlēšanās. Prezidentu ievēl aizklāti, un pēc tam nebūs iespējams pateikt, kā kurš ir balsojis. Tas nozīmē, ka cilvēku attieksme varētu skart ikvienu politisko spēku neatkarīgi no tā, kā kurš ir balsojis. Tāpat kā pirms četriem gadiem, arī 2. jūnijā ir paredzama tautas pulcēšanās pie parlamenta ēkas, tikai daļa no tiem, kas toreiz protestēja pret V. Zatlera ievēlēšanu, tagad būs viņa atbalstītāju pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?