Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ZZS - vairs ne tik vadāma

Zaļo un Zemnieku savienības frakcija 10. Saeimā ir ne tikai lielāka - tai ir 22 vietas parlamentā -, bet arī ne vairs tik monolīta ar vienu dominējošu viedokli. Tas agrāk galvenokārt bija frakcijas vadības viedoklis - vairākumā gadījumu saskaņots ar sadarbības partneri Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Ar to arī savulaik saistīja ZZS nesaprotamo nostāju maiņu, jo ne vienmēr komunikācija ar Ventspils domes priekšsēdi bija tūlītēja. Tagad ZZS frakcijā vairāk jūtamas partiju uzskatu atšķirības, un citiem šīs attiecības joprojām nav īsti skaidras. Taču ir iespaids, ka tā vairs nav tik vadāma. Arī A. Lemberga ietekme ir mazinājusies, par spīti tam, ka šīs koalīcijas dzīvē viņš ir iesaistījies ļoti ieinteresēti. Iespējams, Ventspils mēram nav viegli pierast pie tā, ka viņš ir tikai viens no četriem un ar savu viedokli var palikt arī mazākumā.

Alternatīvas sliktākas

Kad Diena trešdien par to vēlējās ar A. Lembergu parunāt, viņš ieslīdēja partijas biedru - Latvijai un Ventspilij deputātu - darbistabā Saeimā un teica, ka nav laika, jo viņam esot jālasa dokumenti. Vairs nav tā, ka A. Lemberga ierašanās frakcijā izraisītu apkārtējo pievēršanos viņam - kamēr A. Lembergs lasīja, frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis darbojās savās telpās, netraucējot reģionālās partijas vadītāju. Valda viedoklis, ka A. Lembergam ir zelta akcija un Valda Dombrovska (Vienotība) valdība ir atkarīga no Ventspils galvas, kura vēlmes neizpildot valdība var krist.

Taču no Vienotības un ZZS politiķu teiktā ir iespaids, ka A. Lembergs negatavojas gāzt valdību. A. Brigmanis nesen Dienai sacīja, ka otra alternatīva ir ārkārtas vēlēšanas, tomēr, iespējams, ir vēl kāda alternatīva - valdība kopā ar Saskaņas centru un apvienību Par labu Latviju!. Taču tajā ZZS vairs nebūtu tik izdevīgas pozīcijas, un atteikšanās no sadarbības ar V. Dombrovski var jūtami kaitēt ZZS tēlam. ZZS un Vienotības cilvēki jau ir saraduši V. Dombrovska pirmajā valdībā, un, kā teica zinātāji, cilvēciskiem kontaktiem arī ir nozīme. «Mēs jūtam, ka ZZS vēlas sadarboties un ir noskaņoti koleģiāli meklēt labākos risinājumus,» teica ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība), nesaskatot draudus sadarbībai. Viens no ZZS frakcijas līderiem Ingmārs Līdaka uzsvēra, ka ZZS lēmumu pieņemšanā valda paritāte un «tas ir izrunāts, ka Lembergs visu nosaka». I. Līdaka arī norādīja, ka frakcijas sastāvs ir kvalitatīvi spēcīgāks nekā iepriekšējā Saeimā. Tajā ir divi bijušie augstskolu rektori un vairāki agrākie pašvaldību vadītāji.

Ventspilnieki mazākumā

ZZS veido četras partijas - zaļie un zemnieki, Liepājas partija un Ventspils partija. Vairākkārt ventspilnieki ar savu nostāju ir palikuši mazākumā, kad pretēji viņu gribai ZZS uzņēmās atbildību par Veselības ministriju, nepiekrita ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska (Vienotība) demisijai. Arī A. Lemberga viedoklis par plānošanas reģionu likvidāciju nav atbalstīts Vitauta Staņas (ZZS) vadītājā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. Visbeidzot ZZS vienojās ar Vienotību par tādiem valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas var apmierināt ZZS plaši pārstāvētās novadu pašvaldības un trūcīgākās lielās pilsētas, kuru vidū ir ne tikai Rēzekne, Daugavpils un Jelgava, bet arī Liepāja. Taču bagātajai Ventspilij šīs variants nav izdevīgs, jo finansējuma izlīdzināšana nozīmētu dalīšanos ar trūcīgākajiem.

Pagājušajā sestdienā septiņu stundu ilgā koalīcijas sēde notika aiz slēgtām durvīm. Kā atstāstījuši sēdes dalībnieki, ZZS pirmā reakcija uz piedāvājumu samazināt veselības nozares finansējumu par 20 miljoniem latu (vienojās par 12 miljoniem) un PVN likmes pacelšanu medikamentiem, kā arī pašvaldību iesaistīšanu budžeta konsolidācijas pasākumos bija pārtraukt sarunas. Taču, ja partijas nevienosies, tad šogad budžetu nevarēs pieņemt, ir paziņojis V. Dombrovskis. ZZS pārstāvji atzina, ka ir sazinājušies ar A. Lembergu, bet viņa viedoklis ir palicis mazākumā.

Sākotnēji šķita, ka A. Lembergs īstenos savu ietekmi un intereses, iegūstot satiksmes ministra amatu. Taču premjera pārstāvji apgalvoja, ka Uldis Augulis (ZZS) ir «patstāvīgs un gudrs ministrs» un nekas neliecinot, ka viņu kāds ietekmētu. Portāls pietiek.com gan ziņo, ka par satiksmes ministra un izglītības un zinātnes ministra padomnieci uz pusslodzi strādās Ventspils mēra pārstāve Kristīne Krasovska, kura savu partiju tagad pārstāv arī koalīcijas sēdēs un specializējusies padomu došanā ES fondu naudas apguves lietās. Ar tām varētu būt saistītas piejūras pašvaldības vadītāja galvenās intereses. Iespējams, tāpēc viņam nav īpaši smagi zaudēt ne tik būtiskas kaujas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?